• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.06.2022

13:08

PRETI IM 5 GODINA ZATVORA! Počelo suđenje decenije, Blateru nasmejan, tu je i Platini!

reuters

Fudbal

PRETI IM 5 GODINA ZATVORA! Počelo suđenje decenije, Blateru nasmejan, tu je i Platini!

Podeli vest

Bivši predsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Sep Blater kaže da je optimista i da ima velike šanse za uspeh na suđenju za prevaru, koje je danas počelo pred švajcarskim sudom

Blater je nasmejan sa svojim advokatima stigao u Savezni krivični sud u Belinconi. 

Tročlano sudsko veće trebalo bi da izrekne presudu 8. jula. Blateru i Platiniju prete zatvorske kazne do pet godina, ali uslovne kazne su verovatnija opcija.

Foto: reuters

 

 

- Apsolutno, apsolutno, apsolutno -  odgovorio je Blater na pitanje novinara da li je uveren u svoje šanse u sudskom procesu.

- Osećam se optimistično, kao i uvek, sa prelepim suncem. Ovo je prvi dan suđenja koje će trajati gotovo dve nedelje. Bilo bi loše da nisam samouveren prvog dana suđenja. Samouveren sam - naveo je 86-godišnji Blater.

Blater je sedeo sam dok su se njegovi advokati obraćali tročlanom sudskom veću. On je na suđenju zajedno sa nekadašnjim predsednikom Evropske fudbalske unije (Uefa) Mišelom Platinijem, za koga se verovalo da će zameniti Blatera na čelu Fife.

Foto: reuters

Sep Blater na sudu i ne brine

Legenda francuskog fudbala u sudnici sedi jedan red iza Blatera sa svojim prevodiocem. Blater je u junu 2015. posle 17 godina na čelu Fife podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala. Nekoliko meseci kasnije savezno tužilaštvo u Švajcarskoj otkrilo je svoju istragu u vezi sa isplatom od dva miliona dolara koliko je Blater isplatio Platiniju za konsultantske usluge 2011.

Blater i Platini su negirali nepravilnosti i tvrde da su 1998. godine postigli usmeni dogovor o toj isplati. Ta odbrana je prvo propala pred Etičkim komitetom Fife, koji ih je suspendovao iz fudbala, a kasnije i u odvojenim žalbama na Sudu za sportsku arbitražu u Lozani.

- Da li je fudbal na mojoj strani? Fudbal sam ja. Ja sam 45 godina služio Fifi, međunarodnom fudbalu i to je moj život, moj profesionalni život. Sada moram da se branim, ali odbraniću se dobro sa advokatom i to je to, jer imam čistu savest -  naveo je Blater.

Očekuje se da će suđenje trajati 11 dana, a sud će svakoga dana zasedati samo do ručka zbog Blaterovog zdravlja. On je pre 18 meseci bio u komi posle operacije srca.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu
Društvo

"Moj sin je više od 200 dana u paklu": Majka mladića poreklom iz Srbije koga je oteo Hamas se nada čudu

Moj sin je više od 200 dana u paklu. Više od pola godine moj sin je van kuće, nije sa porodicom, ne donosi odluke, ne upravlja svojim životom, ne može da bude ono što jeste. Nijedna reč ne može objasniti osećanje koje praznik bez Alona nosi sa sobom. Naša srca su slomljena. Ovo je tako dug put. Mi smo tu da govorimo za sve otete, da zahtevamo njihov povratak. Nećemo stati dok se ne vrate. Niko od nas kojima je Hamas oteo nekog bliskog ne sme prestati da priča o njima, kaže Idit Ohel, majka Alona Ohela (22) koga su 7. oktobra prošle godine oteli pripadnici Hamasa kada su upali na jug Izraela.

30.04.2024

12:00

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija