• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

11.11.2022

02:20

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 1958. U ŠVEDSKOJ! Novi 'kralj fudbala' Pele se onesvestio posle osvajanja titule, aplaudirali mu čak i protivnički igrači i navijači

AP PHOTO

Fudbal

DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI MUNDIJAL 1958. U ŠVEDSKOJ! Novi 'kralj fudbala' Pele se onesvestio posle osvajanja titule, aplaudirali mu čak i protivnički igrači i navijači

Podeli vest

Predstavljamo vam zanimljive momente, ali i skandale koji su ušli u istoriju Svetskih prvenstava.

Iznenađujuće je bilo za ljubitelje fudbala kada je FIFA donela odluku da domaćinstvo Mundijala 1958. da Švedskoj. U igri su bili još Argentina, Čile i Meksiko, ali su Skandinavci uspešno lobirali kod drugih zemalja na Kongresu u Rio de Žaneiru 1950, pa im je jednoglasno dodeljena organizacija Svetskog prvenstva.

Đubre za Argentince

Na ovom turniru debitovali su Sovjetski Savez (SSSR), Severna Irska i Vels, dok po prvi put nije bilo Italije, dvostrukog šampiona. Konačno se i Argentina pojavila posle tri propuštena takmičenja, ali je nakon ispadanja već u grupnoj fazi ekipa u domovini dočekana "na nož", a besni navijači su igrače na aerodromu gađali đubretom.

Foto: AP PHOTO

Pele, Dos Santos i Didi slave prvu titulu prvaka sveta

Utakmice iz Švedske su po prvi put prenošene u mnogim zemljama širom sveta, pa su i njeni građani tada masovno kupovali televizore. Ovo je bilo poslednje SP na kojem je važilo pravilo plej-ofa u grupi, odnosno da dva tima s istim brojem bodova moraju da igraju revanš za prolaz dalje.

Titulu je branila Zapadna Nemačka, dok je aktuelni viceprvak Mađarska došla u potpuno izmenjenom sastavu. Posle neuspeha 1954. i političkih prilika u zemlji, odnosno neuspele revolucije protiv komunističkog režima, najbolji igrači "lake konjice" Puškaš, Kočiš i Cibor su emigrirali u Španiju i nikad više nisu obukli dres državnog tima.

ŠTA JE OBELEŽILO
MUNDIJAL 1958.

* Prvo SP održano na Starom kontinentu koje nije osvojila evropska zemlja
* Jedini put da je neka Južnoamerička država podigla trofej na tlu Evrope
* Najviše golova i najveća razlika u finalnom meču, pored SP 1970. i 1998.
* Utakmice su prvi put prenošene na televiziji u mnogim zemljama širom sveta
* Prvi Mundijal na koji se dvostruki šampion Italija nije plasirala
* Debitovali Sovjetski savez (SSSR), Severna Irska i Vels
* Mađarska igrala bez Puškaša, Kočiša i Cibora, koji su emigrirali u Španiju usled invazije Sovjeta
* Argentina učestvovala prvi put posle 1934. godine, nakon tri propuštena SP
* "Gaučosi" protiv Zapadne Nemačke morali da igraju u žutim dresovima domaćina, pošto nisu poneli rezervnu garnituru
* Jedini turnir na kojem su bile sve zemlje Ujedinjenog Kraljevstva: Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska.
* Fudbalska asocijacija nije dozvoljavala Severnoj Irskoj da mečeve igra nedeljom, jer je to sveti dan po zakonu njihove zemlje. To pravilo je kasnije ukinuto.
* Utakmica Brazil - Engleska bila je prva ikada na SP koja je završena bez golova
* Pele je bio najmlađi strelac u istoriji finala Mundijala, a Šveđanin Nils Lidholm najstariji

Skandinavci su za potrebe turnira obezbedili 12 stadiona, a "Rasunda" u Stokholmu je proširena za čak 38.000 mesta. Predsednik organizacionog komiteta Holger Bergerus stavio je čak svoju kuću pod hipoteku kako bi platio renoviranje. 

Ovo takmičenje bilo je jedino na kojem su se pojavile sve selekcije zemalja Ujedinjenog Kraljevstva: Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska. U prvi mah Fudbalska asocijacija (FA) nije dozvoljavala Severnoj Irskoj da mečeve igra nedeljom, jer je to sveti dan po zakonu njihove zemlje, ali je to pravilo kasnije ukinuto.

Finale u majicama

Šesti po redu Mundijal obeležilo je nekoliko budućih asova. Prvi je svakako Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele. Ime je dobio po čuvenom pronalazaču Tomasu Edisonu. Počeo je igrajući mali fudbal (futsal), a već sa 16 godina bio je najbolji strelac brazilske lige i odmah je dobio poziv selektora Visentea Feole. To se ispostavilo kao pun pogodak, jer je upravo on doneo "kariokama" toliko čekanu titulu. Pripremali su se na turneji po Evropi, a taktička inovacija i sistem 4-2-4 pokazali su se kao sjajan izbor.

Fenomenalni dribler stigao je u Švedsku sa povredom kolena. Prvi meč bio mu je tek protiv Sovjeta u 3. kolu grupne faze. U četvrtfinalu je golom izbacio Vels (1:0), a potom je het-trikom protiv Francuske u polufinalu (3:2) postao najmlađi igrač kojem je to pošlo za nogom na SP. 

Foto: AP PHOTO

Pele je postao najmlađi učesnik i strelac u finalima Mundijala

U okršaju za titulu 29. juna 1958. protiv Švedske postao je najmlađi učesnik i strelac u finalu sa 17 godina i 249 dana. Uspeo je dva puta da zatrese mrežu, a čak je protivnički igrač Sigvard Parling priznao da mu je malo falilo da Peleu aplaudira na terenu. Novi idol Brazilaca slučajno je dobio da nosi "desetku" na leđima. Nacionalni Savez nije podelio igrače dresove sa brojevima, pa je to nasumično uradila FIFA.

Čim se utakmica završila, a "karioke" pobedom od 5:2 postali vladari planete, Pele se onesvestio od sreće. Uspeo je Garinča da ga povrati, a onda je zaplakao dok su mu saigrači čestitali. Izabran je za najboljeg mladog igrača turnira i postao prva tamnoputa globalna superzvezda, a četiri decenije kasnije zvanično je proglašen za najbolje fudbalera 20. veka.

Pošto su Brazil i Švedska imali žute dresove, odlučeno je da se žrebanjem odluči ko će morati da promeni boju u finalu. "Karioke" nisu želele da nose belu opremu, zbog sećanja na gubitak titule 1950. kod kuće, pa su na kraju kupili plave majice i na njih prišili grb.

Ko je bio 'crni pauk'?

Prvi put je neka južnoamerička zemlja podigla pehar na tlu Starog kontinenta, a postavljeno je i nekoliko rekorda. Među njima je i onaj francuskog napadača Žista Fontena, koji je i dalje igrač sa najviše postignutih golova na jednom Mundijalu (13).

Brazilci su posle pobede u finalu obišli ceo teren noseći švedsku zastavu, dok su im domaći navijači oduševljeno aplaudirali. Čak je i kralj Gustav Adolf sišao da uživo čestita novim prvacima sveta.

Foto: AP PHOTO

Golman Sovjetskog Saveza, Lav Jašin, oduševio je planetu fenomenalnim odbranama

Ovaj turnir je, pored "kralja fudbala" iznedrio još jednu legendu - golmana Lava Jašina. Brzo je čuvar mreže Sovjetskog Saveza skrenuo pažnju na sebe, uvek je nosio potpuno crnu opremu i glasno je komandovao odbrambenim igračima. Vrhunski atleta, sa fenomenalnim refleksima i neverovatnim odbranama zaludeo je svet i dobio nadimke "crni pauk" i crni panter".

Tokom karijere nije bio savladan na čak 270 utakmica, odbanio je i 151 penal, a jedini je golman koji je osvojio Zlatnu loptu 1963. godine


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Stručnjaci otkrivaju kada je pravo vreme za kupovinu! Evo gde su drva najjeftinija
Društvo

Stručnjaci otkrivaju kada je pravo vreme za kupovinu! Evo gde su drva najjeftinija

Leto još nije počelo, a mnogi već razmišljaju o grejanju sledeće zime. Građani koji se greju na drva i pelet već obilaze stovarišta i kupuju ogrev, budući da je sada jeftiniji. I profesor Branko Glavonjić savetuje da se ne čeka septembar i oktobar, jer nije realno očekivati neki drastičan pad cena u narednom periodu. Branko Glavonjić je rekao da se građanima već od marta, aprila, savetuje da je pravo vreme da počnu sa nabavkom ogreva za sledeću grejnu sezonu. Trend pada cena drvnih goriva se nastavio i u maju

03.06.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!
Hronika

Srđan Janković rešio da prekine zavet ćutanja! Svoj iskaz vezano za slučaj male Danke rešio da iznese sutra pred tužiocem!

Osumnjičeni za ubistvo male Dankke Ilić(2) Srđan Janković iz Luke, koji se dva meseca u zatvoru branio ćutanjem rešio je da progovori i svoj iskaz vezano za ovaj slučaj pred tužiocem iznese sutra 4. juna za kada je zakazano saslušanje u VJT u Zaječaru! koje vodi istragu ,to je potvrdio nvnarima tokomprotekle nedelje i njegov branilac Živadin Bogdanović.

03.06.2024

09:29

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija