• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

15.11.2002

01:29 >> 01:32

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO U JAPANU I JUŽNOJ KOREJI 2002. GODINE! Zuba doneo petu i poslednju titulu Brazilu

printscreen

Fudbal

ISTORIJAT: SVETSKO PRVENSTVO U JAPANU I JUŽNOJ KOREJI 2002. GODINE! Zuba doneo petu i poslednju titulu Brazilu

Podeli vest

Vodimo vas kroz prošlost Mundijala, a na redu su Japan i Južna Koreja 2002.

Početkom 21. veka ispisana je istorija, pošto je 17. po redu Svetsko prvenstvo prvi put organizovano u Aziji i pritom su to učinile dve zemlje zajedno, što se nikada dotad nije desilo. U Japanu i Južnoj Koreji učestvovale su ukupno 32 reprezentacije, odigrane su 64 utakmice, a prosek golova iznosio je 2,52 po meču.

Bio je to prvi planetarni turnir za selekcije Kine, Ekvadora, Slovenije i Senegala. Pored njih, branioca titule Francuske i zemalja domaćina, učestvovale su još: Belgija, Hrvatska, Danska, Engleska, Nemačka, Italija, Poljska, Portugal, Republika Irska, Rusija, Španija, Švedska, Turska (Evropa), Argentina, Brazil, Paragvaj, Urugvaj (Južna Amerika), Kamerun, Nigerija, Južna Afrika, Tunis (Afrika), Kostarika, SAD, Meksiko (Severna i Centralna Amerika) i Saudijska Arabija (Azija).

Ukidanje 'zlatnog gola'

Čak 20 gradova imalo je priliku da ugosti najbolje svetske državne timove, a u proseku ih je gledalo 42.269 navijača po meču. Ipak, zanimljivo je i posebno to da u japanskoj prestonici Tokiju nije odigran nijedan duel. Ostaće upisano da je na ovom SP postignut i najbrži gol ikada, a to je učinio Turčin Hakan Šukur protiv Južne Koreje u okršaju za treće mesto, kada je pogodio posle samo 10,8 sekundi.

Foto: AP photo

Hakan Šukur postigao najbrži gol na SP ikada

Zvanične maskote Mundijala bile su kompjuterski generisane animacije - žuta Ato, ljubičasta Kaz i plava Nik. Loptu kojom su se igrale sve utakmice napravio je nemački proizvođač sportske opreme "Adidas" i nosila je naziv "Fevernova". Ovo SP imalo je ogroman ekonomski uticaj na Japan i Južnu koreju, jer im je obezbedio prihod od po 1,3 milijarde dolara.

KONAČNI POREDAK

1. Brazil
2. Nemačka
3. Turska
4. Južna Koreja
5. Španija
6. Engleska
7. Senegal
8. SAD
9. Japan
10. Danska
11. Meksiko
12. Republika Irska
13. Švedska
14. Belgija
15. Italija
16. Paragvaj
17. Južna Afrika
18. Argentina
19. Kostarika
20. Kamerun
21. Portugal
22. Rusija
23. Hrvatska
24. Ekvador
25. Poljska
26. Urugvaj
27. Nigerija
28. Francuska
29. Tunis
30. Slovenija
31. Kina
32. Saudijska Arabija

Žreb za prvu fazu takmičenja održan je 1. decembra 2001. u Izložbenom i kongresnom centru u Busanu. U grupu A svrstani su: Francuska, Senegal, Urugvaj, Danska, u grupu B: Španija, Slovenija, Paragvaj, Južna Afrika, u grupu C: Brazil, Turska, Kina, Kostarika, u grupu D: Južna Koreja, Poljska, SAD, Portugal, u grupu E: Nemačka, Saudijska Arabija, Republika Irska, Kamerun, u grupu F: Argentina, Nigerija, Engleska, Švedska, u grupu G: Italija, Ekvador, Hrvatska, Meksiko, u grupu H: Japan, Belgija, Rusija i Tunis.

Selektor su na konačan spisak igrača prvi put mogli da stave 23 imena. Takođe, ovo je poslednje takmičenje na kojem je važilo pravilo "zlatnog gola", odnosno da kada se postigne pogodak u produžetku automatski se završava utakmica i proglašava pobednik. Poslednji kojem je to pošlo za nogom je turski napadač Ilhan Manzis, pošto je u četvrtfinalu protiv Senegala zatresao mrežu u 94. minutu.

Već tokom grupne faze viđena su velika iznenađenja. Selekcija Francuske, koja je četiri godine ranije kao domaćin stigla do trofeja, ovog puta nije uspela da se plasira ni u osminu finala. Šokantni porazi od Senegala (0:1) i Danske (0:2), kao i remi sa Urugvajem (0:0) brzo su poslali kući jednog od favorita za pehar i zvezde kao što su Fabijan Bartez, Lilijan Tiram, Marsel Desai, Patrik Vijera, Silvan Viltor, Tijeri Anri, Đibril Sise, David Trezege, Juri Đorkaef... Očigledno da je povreda koju je pred sam start turnira zaradio Zinedin Zidan doprinela da "trikolori" budu prilično oslabljeni.

Isti slučaj je i sa Argentinom, koja je u svom sastavu imala asove poput Havijera Zanetija, Huana Sebastijana Verona, Arijela Ortege, Dijega SImeonea, Gabrijela Batistute, Klaudija Lopeza, Pabla Aimara, Ernana KRespa... Izgubili su "gaučosi" od Engleske (0:1), igrali nerešeno sa Švedskom (1:1) i pobedili samo Nigeriju, pa su snovi o napadu na "zlatnu boginju" brzo završeni.

Turci sve iznenadili

Među onima koji su razočarali našla se i Hrvatska, jer je došla sa statusom treće reprezentacije na svetu sa Mundijala 1998. Međutim, "kockasti" su u konkurenciji Meksika, Italije i Ekvadora potpuno podbacili.

MUNDIJAL 2002.

Domaćin: Japan i Južna Koreja
Gradova: 20
Broj učesnika: 32
Šampion: Brazil
Odigrane utakmice: 64
Broj golova: 161/ 2,52 po meču
Prosek gledalaca: 42.269
Prvi strelac: Ronaldo (8 golova)
Najbolji igrač: Oliver Kan
Najbolji mladi igrač: Lendon Donovan
Najbolji golman: Oliver Kan
Fer-plej priznanje: Belgija

Najprijatnije iznenađenje bio je več pomenuti Senegal sa El Hađijem Dijufom i Papom Bubom Diopom. U toj grupi su još Sjedinjene Američke Države, kao i Turska, koja je turnir završila kao treća na planeti, a na tom putu je u osmini finala eliminisala Japan. S druge strane, Južna Koreja je dogurala do polufinala, gde je zaustavila Nemačka (0:1). Uspeli su Azijati da izbace Italiju (2:1 posle produžetaka) i Španiju (5:3 na penale), ali će ostati zapamćeno da su imali i ogromnu pomoć sudija.

Sve je išlo ka tome da se u finalu nađu dve velesile - Brazil i Nemačka. To se i dogodilo, a sudar titana bio je zakazan za 30. jun na Međunarodnom stadionu u Jokohami. S jedne strane Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinjo, Kafu, Roberto Karlos, Denilson i Žilberto Silva, a s druge Oliver Kan, Kristog Mecelder, Ditmar Haman, Torsten Frings, Jens Jeremis, Marko Bode, Miroslav Klose i Oliver Birof.

Foto: AP photo

Ronaldo je bio najbolji strelac Mundijala 2002.

Utakmica je prošla u znaku samo jednog čoveka - Ronalda Luisa Nazarija de Lime. Iza njega je bio jako težak period, jer je zbog kidanje prednjih ukrštenih ligamenata kolena i operacije praktično propustio kompletne kvalifikacije za Mundijal. Rizikovao je karijeru kada je odlučio da igra na šampionatu 2002. godine, ali to se ispostavilo kao pun pogodak.

'Karioke' postavile rekord

Maestralno je popularni Zuba predvodio "karioke", postigao ukupno osam golova i bio najbolji strelac SP. Pažnju javnosti i medija sa svoje teške povrede skrenuo je neobičnom frizurom, kojom je zaludeo klince širom sveta. I što je najvažnije, dva puta je zatresao mrežu "pancera" u bici za titulu. Petu po redu za Brazil, što je i aktuelni rekord.

LISTA STRELACA

8 GOLOVA
Ronaldo (Brazil)
5 GOLOVA
Rivaldo (Brazil)
Miroslav Klose (Nemačka)
4 GOLA
Jon Dal Tomason (Danska)
Kristijan Bijeri (Italija)

Prvi pogodak pao je u 67. minutu, kada je posle udarca Rivalda sa distance, golman Kan loše reagovao i odbio je pravo na nogu Ronaldu, kojem nije bilo teško da pogodi. Već u 79. minutu postavio je konačan rezultat, nakon sjajne akcije i preciznog šuta sa oko 15 metara.

- Godinama sam zamišljao kako bi izgledalo da "zlatnu boginju" držim u rukama. Fantastičan je osećaj, ne može ni sa čim da se izmeri. Ta ekipa sa SP 2002. bila je najbolja u kojoj sam igrao. Kolektiv bez sujete, sa neverovatnim timskim duhom - rekao je Ronaldo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31