• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

22.11.2022

10:46

ŠPANCI, OTKAČITE SE OD SRBIJE! "As" se bavi grbom na dresu i piše da su Srbi ogorčeni

Predrag Milosavljević

Fudbal

ŠPANCI, OTKAČITE SE OD SRBIJE! "As" se bavi grbom na dresu i piše da su Srbi ogorčeni

Podeli vest

Španija nije u grupi sa Srbijom na Svetskom prvenstvu u Kataru, ali se tamošnji mediji bave nama, tačnije grbom na dresu Orlova

Španski As dva dana pred meč Srbije i Brazila na Mundijalu (četrvtak, 20.00 RTS) piše o novom grbu reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Kataru.

- Srbija će u četvrtak otvoriti SP protiv Brazila s novim kontroverznim grbom na dresu. Na njemu je dvoglavi beli orao, ali drugačiji od onog koji se vije na srpskoj zastavi i grbu. Ovaj na dresu napravljen je na brzinu za fudbalsku reprezentaciju i naišao je na brojne osude među narodom - piše As i dodaje:

Foto: Predrag Milosavljević

Trening fudbalera Srbije u Kataru

- Mnogi Srbi ogorčeni su time što grb ima nepodnošljive sličnosti sa znamenjem nacija koje su tradicionalno rivalske i neprijateljske Srbiji. Nemali broj Srba smatra da je simbol na dresu njihove reprezentacije sličniji crnom dvoglavom orlu na grbu Albanije te da, osim na ovaj, više podseća na orlove na grbovima Poljske, Makedonije i Crne Gore nego na onog na srpskoj zastavi. I zaista, kada se novi grb srpske reprezentacije usporedi s navedenima, sličnosti su očigledne. Srpski navijači se pitaju i zašto je savez morao da menja prethodni grb, koji je bio efektan s početnim slovima nacionalnog slogana "Samo Sloga Srbina Spasava", u sredini kojih je bila fudbalska lopta, a iznad ovog je pisalo "Srbija". Srpski fudbalski savez na to odgovara da je novi grb hibridni model prethodnog i grba s orlom.

Tradiciju, strast, posvećenost

Španci ne znaju da je četiri godine je rađeno na izradi novog dresa, a iz FSS su objasnili simboliku svakog detalja na novoj opremi Orlova. Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima, navode iz Fudbalskog saveza Srbije.
- Danas u Srbiji kao nekada Nemanjići. Vojska koristi u određenim jedinicama Orla sa raširenim krilima i to predstavlja određenu vrstu simbolike da Orlovi idu u fudbalski boj za svoju zemlju. Razdvajanje institucionalnog grba od reprezentativnog je praksa koja se već sprovodi u Savezima (Belgija, Holandija, Francuska, Italija…). Nacionalni savez, kao krovna institucija, treba da bude predstavljen kao moderna i autoritativna organizacija čija je misija sveobuhvatna briga o fudbalu. Sa druge strane, grb koji će ubuduće krasiti dres nacionalnih selekcija simbolizuje i sadrži više vrednosti: tradiciju, strast, posvećenost, jedinstvo i hrabrost. Inspirisan je tradicionalnim motivima, simbolima naše zemlje kroz istoriju i istorijsko nasleđe.

Foto: Predrag Milosavljević

 

Ističu da je kreiran za ovaj SP jer će Srbija na njemu biti jedina reprezentacija s grbom koji nije ni na zastavi zemlje niti njenog Saveza. Dodaju da je inspiracija za novi grb orao raširenih krila, simbol dinastije Nemanjić, stare gotovo hiljadu. Sve ovo izaziva velike polemike u zemlji koja daje previše važnosti svojim simbolima, pišu Španci, koji bi mogli da se bave više ekipim "furije", a ostave Srbiju i grb na miru.

Foto: Predrag Milosavljević

 

 

Standings provided by Sofascore

 

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

''AS'' je potpuno u pravu i pise ono stone odgovara mnogim gradjanima u Srbiji. To sto vi ne raspoznajete bitnu razliku i znacenje kao i oni koji su dozvolili takav grb , ne znaci da se ''AS' treba otkaciti od Srbije . Da li to znaci da i oni gradjani koji takodjer raspoznaju razliku i znacenje ovakvog grba , trebaju da se otkace od Srbije . ''AS'' vam je veoma dobrodosao kada je pitanje Kosova i njihova podrska Srbiji ...Ili bi vi i tu ovako reagirali samo bi tako otkrili svoje pravo lice. I jos nesto za kraj...jos jedan ne potpisan tekst u 'Informeru' ciji se autori sluze uliznim zargonima ..otkacite se.. sto samo govori o minimalnoj pismenosti onih koji objavljuju ne potpisane tekstove. Toliko za ovaj put .

sledeća vest

Izbori 2024

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!
NEKO IH JE IDIOTSKI PRESELJAVAO

Cela zgrada - svi kandidati za odbornike Zeleno-levog fronta! Opozicija se sprda sa narodom: Optuživali vlast za fantomske birače, a oni imaju fantomske odbornike!

Liste za lokalne izbore opozicije pune su takozvanih fantomskih birača, kako su oni samo nazvali pojedine građane koji su menjali prebivalište i pokušali da tako optuže vlast da je pokrala decembarske izbore?! Sada, je opozicija prestavila - fantomske odbornike i to u svojim redovima!

17.05.2024

11:14

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!
Izbori 2024

SRPSKA POLITIČKA ALHEMIJA! Samo da su protiv Vučića: Pljuvali se na pasja kola, a sad su u istom frontu!

Proročke reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će se opozicija istog časa ujediniti ako bude imala makar jedan glas, jednog odbornika, jednog poslanika više od vladajuće koalicije ponovo su dobile na snazi nakon što je doktor Branimir Nestorović, lider "Pravi Mi" najavio da će se povući iz izborne trke na lokalnim izborima u Beogradu, ako i lažni ekolog Savo Manojlović uradi isto.

17.05.2024

10:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija