• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.05.2023

16:16

BIVŠI ASOVI OGORČENI! KATASTROFA je da naš RAD bude trećeligaš!

Public

Fudbal

BIVŠI ASOVI OGORČENI! KATASTROFA je da naš RAD bude trećeligaš!

Podeli vest

Fudbalski klub Rad nastupaće u trećoj ligi prvi put nakon 1973. godine, a bivši asovi i funkcioner kluba sa Banjice za Informer kažu da su tužni zbog toga.

Fudbalski klub Rad sa Banjice, koji je igrao kvalifikacije za Kup UEFA/Ligu Evrope 1989, 1991, i 2011. godine ispao je u treći rang srpskog fudbala prvi put posle 50 godina!

"Građevinari" su minulog vikenda ubedljivim porazom od Loznice (3:0) izgubili i matematičke šanse da opstanu u Prvoj ligi Srbije i dogodine će igrati u Srpskoj ligi Beograd.

Stadion "Kralj Petar Prvi" bio je prava fabrika talenata čiji dres su nekada nosili igrači poput Luke Milivojevića, Milana Borjana, Nenada Tomovića, Uroša Đurđevića, Andrije Kaluđerovića, Miroslava Đukića, Ljubinka Drulovića,između ostalih.

Trenutnu situaciju za Informer je komentarisao bivši predsednik kluba Ranko Stojić, koji ističe da je ovo velika šteta za grad Beograd, a ne samo za klub sa Banjice.
- Izuzetno mi je žao zbog situacije u kojoj se Rad trenutno nalazi. To je klub sa velikom tradicijom i bogatom istorijom i uvek je šteta kada tim sa takvim renomeom propadne. Ovo je velika šteta za grad Beograd ne samo za Rad. Ja sam bio u klubu do pre desetak godina i uverio sam se u kvalitet rada, naročito sa mladim igračima. Nema više takvih rasadnika talenta u Srbiji kakvi su nekada bili Zemun i Rad. Podsetio bih da je selekcija Srbije do 19 godina osvojila Evropsko prvenstvo u fudbalu sa ukupno devet fudbalera iz Zemuna i Rada. Nadam se povratku kluba na staze stare slave - rekao je Stojić u razgovoru za Informer.

Foto: Starsportphoto

 


Pravi je trenutak da se ponovo zapeva čuvena navijačka pesma "plavo-beli verni smo vama i kad je radost i kad je bol" sa stadiona čije su tribine u poslednje vreme sablasno prazne.

Teško se i može očekivati bogzna kakva podrška navijača kada tim nakon 34. odigrana kola osvoji samo 29 bodova i tako tri kola pre kraja sezone zakaže igranje u srpskoj ligi Beograd sledeće godine. 
Andrija Kaluđerović iskusni golgeter OFK Beograda, bivši igrač plavo-belih čijim je promašenim penalom Rad ispao iz Superlige Srbije 2021, ističe da je to njegov klub i da sve vreme prati rezultate Rada.
- Tužno je. Rad je moj klub, veliki klub. Morao bi da se nađe neki sponzor koji je spreman da uloži novac pa da se klub digne kao OFK Beograd. Omladinska škola je neverovatna, navijači su sjajni, nemam reči za njih - rekao je Kaluđerović, a prisetio se i teških trenutaka oko dovođenja pojačanja u periodu kada je tim ispao iz elitnog ranga takmičenja.
- Uvek je bila muka. Mnogo je lako naći igrače za Superligu, to svi hoće da igraju, ali za drugu ligu skupljalo se s koca i konopca - slikovito je opisao Andrija.

Foto: Starsportphoto

 

Još jedan u moru uspešnih fudbalera koji su ponikli u juniorskim kategorijama plavo-belih je Stefan Mitrović, koji nastupa za španski Hetafe i rado se seća početaka na "Kralju Petru prvom" 

Foto: Starsportphoto

 

- Rođen sam na Banjici, odrastao sam tamo. Prve fudbalske korake sam napravio na stadionu Rada, mnoge lepe uspomene me vezuju za taj klub. Jasno je da klub nije imao dobar sistem poslovanja kao nekada. Sećam se perioda dok sam nastupao za reprezentaciju, ogroman broj igrača je prošlo omladinski pogon ili prvi tim Rada. Velika šteta - rekao je Mitrović.

Nenad Tomović fudbaler AEK Larnaka sa Kipra priznao je da mu je plan da jednoga dana okupi stare igrače Rada i da se svi zajedno vrate u klub koji im je trasirao put uspešne karijere.

Foto: Starsportphoto

 

- Moram da priznam da je ovo velika katastrofa kada se uzme u obzir ime kluba, tradicija i navijači. Nezamislivo je da se jedno ime kakvo je fudbalski klub Rad takmiči u amaterskom rangu. Odgovornost je na igračima i upravi, svima u klubu. Ja verujem da su oni imali najbolje namere, ali nije išlo. Iz ove loše situacije treba da se izvuče pouka, da se krene od nule i da se vrati pažnja mlađim selekcijama koje su, nekada, bile među najboljima u Srbiji. Moja je želja da se jednoga dana vratim u klub sa još nekoliko bivših fudbalera da na neki način izrazimo zahvalnost ovom gigantu - ispričao je Tomović.

Foto:  

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

SUNOVRAT VELIKANA SA BANJICE! Rad ispao u treću ligu!
Fudbal

SUNOVRAT VELIKANA SA BANJICE! Rad ispao u treću ligu!

Fudbaleri Rada danas su izgubili na gostovanju Loznici sa 3:0 i tako i matematički izgubili šanse da opstanu u Prvoj ligi Srbije. Od sledeće sezone igraće Srpsku ligu Beograd i prvi put nakon 50 godina ispao je iz saveznog ranga, to jest, ispod druge lige.

06.05.2023

22:28

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija