• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

14.05.2023

13:01

PAKAO ŽENE DŽEJMIJA VARDIJA! Godinama živela u kandžama JEHOVINIH SVEDOKA i seksualno zlostavljana sa 12 godina

Instagram

Fudbal

PAKAO ŽENE DŽEJMIJA VARDIJA! Godinama živela u kandžama JEHOVINIH SVEDOKA i seksualno zlostavljana sa 12 godina

Podeli vest

Supruga engleskog reprezentativca i golgetera Lestera Džejmija Vardija, Rebeka, otkrila je da je kao dete bila silovana i da je godinama bila član Jehovinih svedoka.

Rebeka je ispričala da je imala traumatično detinjstvo, jer je u porodično nasleđe dobila život po pravilima Jehovinih svedoka. O seksualnom i psihološkom zlostavljanju dosad nije smela da priča da ne osramoti porodicu.

Ona je u ekskluzivnom intervjuu za "Dejli mejl" ispričala da ju je poznanik njene porodice silovao kad je imala 12 godina. Dugo je ćutala i trpela razne vrste pritisaka i zlostavljanja, dok konačno nije smogla snage da pobegne od kuće. 

Foto: reuters

Rebeka Vardi
 

- Ono što mi se desilo u detinjstvu i dalje me pogađa svakog dana. Sa 12 godina sam bila zlostavljana. I umesto da dobijem podršku, mene su izmanipulisali da nisam dobro shvatila šta mi se desilo i da ne bi bilo dobro da to prijavim policiji. Sve sam ispričala mami, a ona je plakala. Međutim, nije mi poverovala. Ispričala je Jehovinim svedocima i oni su organizovali sastanak. Rečeno mi je da sam naklonost i nežno dodirivanje doživela kao zlostavljanje i da imam pogrešnu percepciju. Znala sam da nisam. Bila sam svesna šta je ispravno, a šta pogrešno. Rečeno mi je da ćutim da ne bih osramotila porodicu. Nakon toga usledio je osećaj krivice, kad mislite da niste dovoljno dobri i da zaslužujete to što vam se dešava - kazala je Rebeka za "Dejli Mejl".

Ona je pre izvesnog vremena rešila da progovori i napravila je dokumentarnu emisiju u kojoj priča o svom iskustvu. Ujedno, sagovornici su joj ljudi koji su i sami bili u Jehovinim svedocima, pa su skupili hrabrosti da izađu u javnost iznoseći traumatična iskustva. Svako od njih podelio je svoje loše iskustvo i upozorio svet koliko je ta verska zajednica opasna. Rebeka je otkrila kako zapravo izgleda život u Jehoivinim svedocima.

- Ja to nazivam kultom. Ljudima se manipuliše i ispira im se mozak. To je prisilno ponašanje i prenosi se sa generacije na generaciju. Jednom kad uđete u taj začarani krug, teško vam je da sagledate širu sliku, a to je da je ono što radite pogrešno i nemoralno. Detinjstvo sam provela u strahu, jer mi je rečeno da ćemo umreti u Armagedonu ako se ne budemo dovoljno molili. Stalno sam morala da stremim savršenstvu kako se Bog ne bi ljutio na mene. Nije bilo praznika, ni rođendana. Knjige i filmovi su bili cenzurisani, društvo mi nije dolazilo u kuću, niti sam imala pravo da učestvujem u školskim predstavama i slično. Konačno sam skupila snage da govorim protiv ove organizacije i da javno kažem svetu da je opasna - objasnila je supruga fudbalera Lestera. 

JEHOVINI SVEDOCI: NIKOG 
NE KONTROLIŠEMO

Jehovini svedoci nisu odgovorili na pitanja "Dejli mejla", ali su za "Kanal 4", na kojem se prikazuje Rebekin dokumentarac, istakli da starešine te zajednice moraju odmah da prijave seksualno nasilje, ako tako nešto uopšte postoji. 
- Jednostavno je pogrešno reći da naša organizacija na bilo koji način kontroliše ljude - naveli su Svedoci.

Život po strogim pravilima podrazumevao je konstantan strah i nije joj bilo dozvoljeno da se informiše o svemu onom što je njenim vršnjacima bilo normalno. 

- Nikada ne znate šta se dešava iza zatvorenih vrata Jehovinih svedoka. To je jedan od razloga zbog čega sam progovorila. Drugi razlog je da istražim mnogobrojna pitanja iz svog detinjstva na koja nikada nisam dobila odgovore. Moje obaveze sastojale su se u tome da proučavam Bibliju i širim to učenje tako što ću da pokucam na vrata neke porodice i pričam joj o tome. Ne mogu da vam opišem koliko sam bila skamenjena kad smo se našli jedne subote i kada su nam dodeljeni rejoni, misleći da ću možda morati da pokucam na vrata nekog ko ide sa mnom u odeljenje. U školi nismo učestvovali u predstavama, zatim ako bi nekom bio rođendan, svi su pevali "Srećan ti rođendan", a mi iz Jehovinih svedoka smo morali da izađemo, jer nam je bilo zabranjeno da to pevamo. Zastrašujuće! Život u kući mi je takođe bio minsko polje. Ako bi neko opsovao na TV-u, aparat bi odmah bio isključen, a mi smo morali još više da se molimo Bogu da ne umremo. Danas kad čujem neku psovku, prisetim se u kakvom sam svetu živela. Mislim da se nikad neću oporaviti od toga. Nije mi bilo dozvoljeno da saznam osnovne činjenice o životu. Kad sam dobila prvu menstruaciju, sakrila sam veš, jer sam mislila da nešto sa mnom nije u redu - opisala je ona svoje zastrašujuće iskustvo.

DANAS ORGANIZUJE DECI PROSLAVE IZ BAJKI

Zbog užasnog detinjstva, Rebeka Vardi se danas trudi da deci obezbedi sve što može i da za praznike uživaju u atmosferi iz bajke. 

- Pružam im sve što ja nisam imala. Za Božić imamo jelku, cela je kuća okićena, pravimo kolačiće, a prošle godine smo čak i medenjake pravili zajendo. Kuhinja mi je bila u potpunom haosu, ali ne mari. Džejmi nikada ne zna šta ću da smislim. Pita se hoćemo li na krovu imati irvase na naduvavanje.  Njemu je prvi znak da dolazi Božić to što ja odem u kupovinu ukrasa.  Ono što sam ja prošla čini da budem bolji roditelj, jer tačno znam šta mojoj deci treba - kaže Rebeka. 

Rebekina odluka da ćuti o onome što je preživela nanela joj je veliku štetu na psihološkom planu. Sa 14 godina pokušala je da se ubije. Sa 15 je otišla od kuće i počela sama da se snalazi i preživljava. Prala je čaše u lokalnom pabu kako bi zaradila dovoljno novca da plati prenoćište i hranu. 

Život joj se promenio kad je upoznala Džejmija Vardija, tako što je bila angažovana da isplanira njegov 27. rođendan. Venčali su se 2016. godine i zajedno imaju šestoro dece, od čega troje zajedničko. U rodni Norič se vratila nakon deset godina radi snimanja dokumentarca. Obišla je takozvanu Dvoranu Kraljevstva, mesto gde su se Jehovioni svedoci okupljali. Većina članova njene porodice i danas je deo te zajednice.

Rebeka sa majkom ne govori godinama.
- Potpuno sam mirna što se toga tiče. Ne možete da živite u prošlosti. Nemam saosećanje za nju, ali pokušavam da je razumem i zbog toga nema gorčine. Trudim se da eliminišem bes i ljutnju, jer ne bih volela sutra na svoju decu da prenesem te osobine - kaže Rebeka. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
n42

pre 11 meseci

Veoma opasan kult, clanovima ne dozvoljavaju da otvoreno istrazuju i samostalno analiziraju ucenja, vec se drze u strahu od uvek nadolazeceg armagedona. Veruju da su samo oni 1919. godine odabrani boziji predstavnici na zemlji te jedini imaju nadu za spasenje. Nezdravo okruzenje za svakoga, pogotovu za decu kojoj se plasira strah ako samostalno razmisljaju

Logos

pre 11 meseci

@n42:Niti znas sta je kult, niti pojma imas o verovanjima Jehovinih svedoka. A opet, mozda i znas ali namerno za honorarcice kleveces i vrsis propagandu, i siris lazi po portalima. Tuzno, ali neodrzivo jer su cinjenice lako dostupne i lako provjerljive u pouzdanim izvorima a ne propagandnim kolumnama i trac rubrikama. U svakom slucaju, zbog sirenja neistina o verskoj zajednici a i netrpeljivosti aktivnost koju bi nadlezni trebalo da prate jer nije bezazlena za nase drustvo koje je inace neznaveno i agresivno.

Citalac

pre 11 meseci

Tekst obiluje neistinama i klevetama na racun Svedoka. Postoje brojne studije i sudski slucajevi koji su diskreditovali pojedince koji su, vodjeni svojim ciljevima i interesima kao doticna,napadali i klevetali Jehovine svedoke bas na ovaj racun. doticna je u Britaniji poznata kao neko ko zivi od fabrikovanih skandala pa valjda koju sedmicu i od ovoga bude u fokusu. Kada bi druge religije, recimo SPC, imala politiku i stav kao Svedoci prema ovim problemima, deca bi bila mnogo zasticenija. I na drugim poljima, Svedoci su dobitnici brojnih priznanja za doprinos drustvenij zajednici tako da je svaka prica ove vrste jeftin pokusaj propagande i stvaranja netrpeljivosti, narocito od profesionalnih lovaca na vestice koji se iz petnih zila trude da truju medijski prostor u Srbiji.Tuzno da ne objavite jedan krsten tekst o verovanjima Svedoka nego samo reciklirane klevete i cistu anti/protiv propagandu.Nigde struke.

Vasko

pre 11 meseci

Za one koji ponešto znaju o Jehovinim svedocima jasno je da je reč o najbrutalnijoj propagandi i kleveti čiji je jedini cilj blaćenje te hrišćanske verske zajednice sa jedne, a profit pomenute gospođe sa druge strane koja je u UK poznata po tome da živi od skandala. Za neuke i nadojene predrasudama ovo je lak mamac. Jehovini svedoci su hrišćanska verska zajednica poznata i priznata u celom civilizovanom svetu, a ove klevete su već x puta diskreditovane kada u stručnoj literaturi tako i na sudovima. Svako treba da odgovara za prestupe, za to postoje zakoni i policija ma koje vere da je, ali ovo je klasični propagandni narativ na kome se autori nadaju da će profitirati - takvih kod nas, nažalost, ne fali. Jehovinih svedoka ima više od 9 miliona - i srećni su i zadovoljni time što, gde su su i ne bi se mijenjali ni za što. Činjenice postoje - one se lako mogu proveriti. Tužno je što naše medije činjenice najmanje interesuju i stavljaju se u sluižbu širenja neznanja i verske netrpeljivosti u društvu koje je inače sve agresivnije.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija