• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Z.

30.05.2023

06:45 >> 02:03

NA DANAŠNJI DAN: Odigrano finale Kupa šampiona u Beogradu, Ajaks slavio titulu na "Marakani"

APphoto

Fudbal

NA DANAŠNJI DAN: Odigrano finale Kupa šampiona u Beogradu, Ajaks slavio titulu na "Marakani"

Podeli vest

Tačno pola veka prošlo je od okršaja "kopljanika" i Juventusa (1:0) na našem najvećem stadionu, pred skoro 90.000 navijača.

Klub iz Amsterdama je tog 30. maja 1973. godine, predvođen legendarnim Johanom Krojfom, uspeo da se domogne treće uzastopne titule prvaka Evrope.

Gol odluke u finalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona dao je već u petom minutu Džoni Rep, sjajnim udarcem glavom sa sedam-osam metara, posle centaršuta Horsa Blakenburga. Glavni arbitar bio je naš Milivoje Gugulović, inače lekar iz Niša, kojem su pomagali Ratko Čanak (Beograd) i Perule Kostovski (Skoplje).

 

 

Bila je to era "totalnog fudbala". Holandski velikan je dominirao u svim segmentima, preko trčanja, do kretanja lopte, promene pozicija, brze pas igre... Uputili su više od deset šuteva ka protivničkom golu, naspram samo četiri "stare dame".

- Mislim da smo taktički onemogućili igru velikog rivala. Nismo dozvolili da nam dođu do gola. Eto, to je tajna našeg uspeha - rekao je tada Štefan Kovač, trener Ajaksa.

 

 

Ni to što je s druge strane terena bio gigant iz Torina sa proslavljenim golmanom Dinom Zofom, golgeterom Robertom Betegom i čuvenim defanzivcem, a kasnije trenerom, Fabiom Kapelom, nije sprečilo "kopljanike" da u prestonici bivše Jugoslavije potvrde superiornost na Starom kontinentu.

Plesao je Krojf po terenu "Marakane", pokazao je tada još jednom zašto su ga zvali "Leteći Holanđanin" i smatrali ga za jednog od najboljih igrača 20. veka. I na kraju je ofanzivni vezista u dresu Juventusa primio pehar, pošto je prethodno razmenio opremu sa jednim protivničkim igračem.

 

 

Logično, u Beograd su, nekoliko dana pred veliko finale, stigle na hiljade navijača oba tima. Okupirali su centar grada, a pogotovo Trg republike i Knez Mihailovu ulicu. Tako su i građani naše prestonice našli zanimaciju, pa kada su pored njih prolazili fanovi "kopljanika" dobacivali su "Juve, Juve", a čim su nailazili Italijani vikali su "Ajaks, Ajaks".

Ova utakmica ostaće upamćena i po tome što su se zamenile boje na tribinama "Marakane". Sever je bio obojen u crno-belo, zbog navijača torinskog tima, dok su na južnoj strani bili crveno-beli, koji su bodrili klub iz Amsterdama.

 

 

Malo je poznato da je čuveni "ušati pehar" na centru čuvao i Vladimir Petrović Pižon, tada velika nada, a kasnije četvrta Zvezdina zvezda. Imao je nepunih 18 godina i dobio je priliku da izbliza, uživo gleda velikog majstora kakav je bio Krojf.

Novi-stari prvaci Evrope su te noći slavili i uživali u Skadarliji, gde im je društvo pravio njihov bivši kapiten Velibor Vasović, koji je te 1973. obavljao posao trenera Partizana. Beograd je dobio pohvale za sjajnu organizaciju, dok je "Marakana", posle ovog događaja, postala bogatija za šest novih novinarskih loža i 30 kabina za TV reportere.

Ajaks - Juventus 1:0 (1:0)

Stadion: "Marakana"

Gledalaca: 89.484

Sudija: Milivoje Gugulović (Niš)

Strelac: Džoni Rep (5) 

AJAKS: Staj, Surbir, Krol, Neskens, Miren, Kajzer, Blakenburg, Hulšof, Krojf, Han, Rep.

Trener: Štefan Kovač

JUVENTUS: Zof, Marketi, Longobućo, Furino, Morini, Salvatore, Altafini, Kauzio (Kukuredu), Anastazi, Kapelo, Betega (Haler).

Trener: Čestmir Višpalek




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija