• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.06.2023

12:01

Drama bivšeg trenera PSŽ-a! On i sin uhapšeni u Francuskoj!

AP/Photo

Fudbal

Drama bivšeg trenera PSŽ-a! On i sin uhapšeni u Francuskoj!

Podeli vest

Doskorašnji kormilar Pariz Sen Žermena Kristof Galtije i njegov sin Džon Valović-Galtije privedeni su danas zbog optužbi za rasizam.

Kristof Galtije doživljava teške trenutke i pravi košmar u Francuskoj! Prema televizijskom kanalu "RMC Sport", otac i sin privedeni su u petak u 8:45 ujutru u okviru istrage o navodnoj diskriminaciji u Nici (skandala koji je u javnost isplivao u aprilu ove godine).

Tada se u medijima pojavio mejl nekadašnjeg sportskog direktora Nice Žilijena Furnijea u kojem on nadređenog Dejvida Brejlsforda obaveštava da mu je Galtije više puta govorio kako jedan fudbalski tim ne sme da u svojim redovima ima toliko crnaca i muslimana.

Foto: Reuters

 

Njegov sin je optužen zbog toga što je baš on Furnijeu prvi rekao za "problem".

“On mi je neizdrživu situaciju obrazložio rekavši: 'Žilijen, ne funckioniše. Ne shvataš, otac je juče bio u suzama'. Pitao sam ga o čemu se radi i objasnio mi je: 'Ovaj tim ne odražava njega i ne možemo ovako da nastavimo'. Zamolio sam ga da mi obrazloži dodatno da bih razumeo, a on mi je rekao: 'Sastavio si tim ološa'. Tu su samo crnci, pola tima je petkom po podne u džamiji, pisalo je u Furnijeovom mejlu.

Kada se mejl pojavio u javnosti Francuska je bila  u šoku! Inače, Furnije je i dalje pisao da je Galtijeu objasnio da boja kože ne može da bude argument za odlučivanje o tome ko može, a ko ne može da igra za Nicu. 

“Nedelje pred Ramadan su za Kristofa Galtijea bila prilika da počne konstantno da se žali zbog toga 'što imamo previše muslimana' u timu, sve vreme krijući se iza lažnog argumenta da ramadanski post nije komptatibilan sa vrhunskim sportom. Mnogo puta je izražavao svoje frustracije i morao sam zvanično da intervenišem da pokušam da prekinem takvo ponašanje. Organizovao sam sastanak sa njim 31. marta kako bismo počeli sa pripremom tima za sezonu 2022/2023 i kako bih saznao koje igrače ne želi u timu za sledeću takmičarsku godinu”, prisećao se Furnije.

Foto: EPA

 

Dobio je odgovor koji ga je još više zapanjio!

Kada sam mu postavio pitanje, rekao mi je da želi korenite promene u timu i povlačio je sportske argumente, ali je precizirao da želi da ograniči broj muslimana u ekipi. Pre svega, želeo je da se reši Žan Klera Todiboa, Jusefa Atala, Hilama Budauija, Amina Gurija, Marija Lemine... Kada smo počeli da pričamo o mogućim novim igračima, ja sam govorio o defanzivcima i pomenuo sam Ozana Kabaka po koga smo želeli da krenemo. On je odgovorio da je u pitanju Turčin, musliman i da ga zato ne želi. U tom trenutku nisam reagovao, jer sam se plašio da će novi incident produbiti krizu u našem odnosu i da će imati značajne profesionalne posledice. Dan kasnije Galtije je otkrio da Bilal Brahimi posti svaki dan i tada mi je pisao: 'Bilal se priključuje listi igrača koji praktikuju ramadanski post na dan utakmice... Ogorčen sam i veoma ljut. Pokušaćemo da sezonu završimo kako treba'”.

Galtije posle svega ovoga nije ostao u Nici, a kompanija INEOS – u čijem je klub vlasništvu – nije produžila saradnju sa Furnijeom, koji se branio da nije taj koji je medijima dostavio svoj mejl. Galtije je istog dana kada je on objavljen dobio više od 5.000 pretećih poruka, a mnoge su bile pretnje smrću.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija