• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.09.2023

10:20

Bora Milutinović: Ako želite da ceo svet priča o vama - uložite u fudbal

EPA Images

Fudbal

Bora Milutinović: Ako želite da ceo svet priča o vama - uložite u fudbal

Podeli vest

Uložite u fudbal ako želite da budete planetarno popularni, poručuje za Informer legendarni fudbalski trener Bora Milutinović.

On godinama živi u Kataru, pošto se obavezao da će biti promoter te zemlje pred Mundijal koji je održan 2022. godine u decembru. Tamo je već navikao, doživljava ga kao svoju kuću, a dopada mu se u šta se Katar pretvorio u poslednjih nekoliko godina. Sada je to atraktivna destinacija koja privlači ljude i kompanije iz celog sveta. 

Po receptu Katara, rešila je i Saudijska Arabija da izađe iz senke i postane svetski popularna destinacija. Okidač je bio kad je tražila od svojih suseda da i onda zajedno sa njima bude domaćin Svetskog prvenstva, na šta ova država nije pristala. Tada su Arapi rekli da učiniti sve što je u njihovoj moći, a imaju je zahvaljujući novcu, da u narednih osam godina organizuju Mundijal. 

Foto: EPA Images

 

Ogromnim svotama dolara, kojima nijedan evropski klub nije mogao da parira, mamili su zvezde poput Kristijana Ronalda, Karima Benzeme, pa i naših Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinkovića Savića. Odjednom je na dnevnom nivou počelo da se priča o Al Hilalu, Al Ahliju i drugim klubovima za koje do juče maltene niko nije čuo.

Milutinović ističe da je vrlo jednostavno - ako hoćeš da svi pričaju o tebi i da postaneš popularan - uloži u fudbal. 
- Velike pare su uložene. Ono što je Katar počeo da radi 2000. godine, Saudijska Arabija počela je 22 godine kasnije, ali 200 puta skuplje. Ja sam ovde u Kataru godinama, znam kako je izgledao taj proces i sa ove distance, tvrdim da se isplatilo. Nije prošao dan da neko nije pomenuo Katar u godini pred Svetsko prvenstvo. Posledice su da će sad ovde biti i Svetsko prvenstvo u košarci, zatim u plivanju i još mnogo drugih događaja. E to sad radi Arabija, ni dan ne prođe da se o njima ne priča u svetu.  Ako želite da ceo svet čuje za vas, uložite u fudbal, jer je on globalno popularan - jasan je Milutinović. 

Foto: EPA Images

 

Prema njegovim rečima, bilo je mnogo načina da se uloži novac, ali nijedan ne bi doneo tako veliku reklamu.

- Naravno da su Arapi te milione i milijarde mogli da ulože u nešto drugo, možda i društveno korisnije, ali nema ništa bolje za promociju zemlje od fudbala. Kad dođu velike zvezde, ceo sve bruji o vama. Kao što recimo sad ceo svet priča i o Interu iz Majamija, jer je tamo otišao Mesi. I odjednom je taj Inter planetarno popularan - kaže nekadašnji selektor pet različitih reprezentacija. 

Bilo je polemike hoće li odlazak u Saudijsku Arabiju uticati na kvalitet igre pojedinih fudbalera. Recimo, da li će Mitrović i Milinković Savić i dalje u reprezentaciji doprinosti kao kada su igrali u Premijer ligi i Seriji A. Milutinović podržava svakog ko ima priliku da ode.

- Razumem sve igrače koji su krenuli na Bliski istok, nevezano od godina ili lige u kojoj su igrali. To su velike pare. Rešavaju egzistenciju, ne samo sebi, već i svojim porodicama, pa i sledećim generacijama. Ne možete nikog kriviti kad povuče takav potez. Uostalom, sve su to dobri fudbaleri, imaju osećaj za igru, talentovani su, neće oni zaboraviti da igraju. Štaviše, mnogo ih je tamo dobrih po jednom timu, i dalje čće nastaviti na visokom nivou - ističe on. 

Foto: Starsportphoto

 

Iako živi u Kataru, prati sva sportska dešavanja u kojima učestvuju srpski sportisti. U šali ističe da je šteta što Novak Đoković nema konkurenciju, a ogromno divljenje izražava prema košarkašima, koji su osvojili srebro na Mundobasketu. 

- Pratim sve naše sportiste. Gledao sam sad Novaka, šteta je što nema konkurenciju, onda bi tenis bio zanimljivija igra. Šalu na stranu, fantastičan je, jedan od najboljih ambasadora naše zmlje, brend sam po sebi i nadam se da će tako nastaviti još dugo. Gledao sam i košarkaše, divni mladići, veliki uspeh su napravili. Biti drugi na svetu u bilo čemu je velika stvar - jasan je Milutinović. 

Kad je reč o fudbalskoj reprezentaciji Srbije, nema dilemu da će se naći na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj sčedeće godine. 

- Igrači Srbije imaju kvalitet da se plasiraju na prvenstvo na koje čekaju 24 godine. Ja ne znam hoću li ja biti živ da dođem u Nemačku da ih gledam, ali znam da će oni biti tamo - zaključio je poznati fudbalski stručnjak. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija