• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MARIJA ZORIĆ

18.10.2023

09:06

Ovo niko nikad nije uspeo! Piksi za istoriju!

Starsportphoto

Fudbal

Ovo niko nikad nije uspeo! Piksi za istoriju!

Podeli vest

Uspeo je Dragan Stojković Piksi (58) kao igrač da nas predvodi na velikim takmičenjima, a sada će imati šansu da i kao trener ispiše istoriju!

Posle sinoćnjeg trijumfa nad Crnom Gorom na "Rajku Mitiću" (3:1), kojim su se "orlovi" učvrstili na drugom mestu grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, pred kormilarom "orlova" je jedinstvena prilika da postane prvi selektor ikada koji je reprezentaciju Srbije odveo i na Mundijal i na Evropsko prvenstvo.

Za takav podvig biće mu dovoljno da njegovi "orlovi" u poslednjem kolu 19. novembra protiv Bugarske u Leskovcu osvoji bod, odnosno ostane neporažena. 

- Ma, vodim vas na Evropsko prvenstvo, ništa ne brinite - ponovio je Piksi posle meča sa Crnom Gorom.

 

Foto: Starsportphoto

 

 


Kada je u martu 2021. seo na klupu, nekadašnji fantastični vezista postavio je jasne ciljeve, a to je kontinuitet učešća na najvećim turnirima. I jedan je odmah ispunio, plasirala se naša selekcija na Svetsko prvenstvo u Kataru, i to ispred Portugala. Međutim, podbacili smo u grupi, nismo prošli dalje i činilo se da se ponovo vraćamo na početak.


Za razliku od primera iz prošlosti, kada je, po pravilu, odmah posle neuspeha dolazilo do smene selektora, ovog puta je bilo drugačije. Stojković je ostao, osvojio prvo mesto u Ligi nacija, pa počeo i novi ciklus. I na dobrom je putu da ga završi tako što će Srbiju odvesti na EP 2024.


- Da bismo pravili rezultate na velikim takmičenjima, trebali bi da na njima imamo i kontinuitet. Na Mundijalu smo imali rezultatski neuspeh i taj ciklus je završen. Brzo smo se vratili na pobednički kolosek i sigurno ćemo biti na smotri najboljih evropskih timova posle 24 godine. Narod mora da veruje, jer smo kroz kvalifikacije i sve što smo uradili, vratili nadu. Nacija samo treba da podrži ove momke, a oni će se plasirati u Nemačku - rekao je Stojković.


Naši fudbaleri učestvovali su 13 puta na SP i samo pet puta na EP. I jedini trener koji je bio blizu ovog Piksijevog uspeha je čuveni Ivica Osim. Kormilar "plavih" na Mundijalu u Italiji 1990. izborio je i učešće na EURO 1992, ali smo potom izbačeni sa turnira zbog sankcija i rata u bivšoj Jugoslaviji.


Sušni period završen je 1998. sa Slobodanom Santračem, ali i bolnom eliminacijom od Holandije u osmini finala. Legendarnog Sanija nasledio je Milan Živadinović, a njega Vujadin Boškov, koji nas je odveo na EP 2000, a tamo su nas ponovo "lale" izbacile u nokaut fazi.


Na naredni veliki turnir čekali smo do 2006. Predvođeni Ilijom Petkovićem, dominantno smo se plasirali na SP, a tamo doživeli debakl. Selektor je svog sina uvrstio na spisak, usledili su skandali i narušeni međuljudski odnosi. Neuspešni su potom bili Havijer Klemente i Miroslav Đukić, preskočili smo EP 2008, posle kojeg je došla i mini-era Radomira Antića.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Na Mundijal 2010. ispraćeni su "orlovi" euforično, ali se slika nije menjala - krah u grupnoj fazi. Došlo je i do sukoba selektora i tadašnjeg predsednika FSS Tomislava Karadžića, pa i neuspešni ciklusi sa Vladimirom Petrovićem Pižonom, Sinišom Mihajlovićem, Ljubinkom Drulovićem, Dikom Advokatom i Radovanom Ćurčićem.


Nadu je vratio Slavoljub Muslin, izborio vizu za SP 2018, ali mu je onda nepravedno oduzeta prilika da vodi tim u Rusiji. Smenjen je, zamenio ga je dotadašnji pomoćnik Mladen Krstajić i uradio jedno veliko ništa. Isto kao i njegov naslednik Ljubiša Tumbaković u prethodnim kvalifikacijama za EP 2020. Sada Piksi ima priliku da ih sve zajedno nadmaši.


- Odlazak na EURO biće uspeh. I ja ću tamo da odvedem Srbiju, tu dileme nema. Zadržali smo dobru atmosferu, stvari koje su jako potrebne za timski duh. Naša reprezentacija ima kvalitet, to smo dokazali više puta. Drago mi je što i igrači shvataju važnost situacije i da je ovo šansa koja ne sme da se propusti - poručio je Stojković.

 

Foto: Starsportphoto

 

 

 

Gledajući statistiku, najuspešniji selektori naše fudbalske reprezentacije su, nažalost, pokojni Slobodan Santrač i Radomir Antić. Bivši trener Reala i Barselone vodio je "orlove" na 28 mečeva, ostvario je 17 pobeda, uz tri remija i osam poraza, uz procenat uspešnosti 60,71. Odmah iza njega je popularni Sani sa 60,46, dok je Piksi trenutno na 59,37 posto.

 

 

SELEKTORI NA SP

Mundijal 1930.  Boško Simonović
Mundijal 1950.  Milorad Arsenijević
Mundijal 1954.  Aleksandar Tirnanić
Mundijal 1958.  Aleksandar Tirnanić
Mundijal 1962.  Ljubomir Lovrić/Prvoslav Mihajlović
Mundijal 1974.  Rale Rašić
Mundijal 1982.  Miljan Miljanić
Mundijal 1990.  Ivica Osim
Mundijal 1998.  Slobodan Santrač
Mundijal 2006.  Ilija Petković
Mundijal 2010.  Radomir Antić
Mundijal 2018.  Mladen Krstajić
Mundijal 2022.  Dragan Stojković


SELEKTORI NA EP

EURO 1960.  Lovrić/Nikolić/Tirnanić
EURO 1968.  Rajko Mitić
EURO 1976.  Ante Mladinić
EURO 1984.  Todor Veselinović
EURO 2000.  Vujadin Boškov

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15