• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.01.2024

20:00

Najbolji srpski fudbalski tandem u istoriji! Tadić i Mitar kao niko nikada

Starsportphoto

Fudbal

Najbolji srpski fudbalski tandem u istoriji! Tadić i Mitar kao niko nikada

Podeli vest

"Orlovi" sa najboljim tandemom u istoriji napadaju EURO u Nemačkoj.

Reprezentacija Srbije od osamosataljenja 2006. godine, nije imala bolji fudbalski dvojac u istoriji poput ovoga koji čine kapiten Dušan Tadić (35) i Aleksandar Mitrović (29).

Sjajni vezista iz Bačke Topole i korpulentni napadač iz Smedereva su tokom dosadašnje desetogodišnje reprezentativne saradnje postigli čak 79 golova na zvaničnim utakmicama, a uz to namestili i 45 pogodaka.

Tadić je u proteklih 15 godina odigrao 104 utakmice, postigao 22 gola i 40 namestio. Očekivano, Mitrović eve brojke kao napadača su još impresivnije, pa je on trenutno na učinku od 57 golova na 87 nastupa, a skupio je i pet asistencija.

Od pomenutih 79 golova u nacionalnom timu, Tadić i Mitrović su međusobno "spakovali" 21, s tim da je fudbaler Al Hilala 19 puta bio uspešan realizator, dok je kapiten "orlova" dva puta tresao mrežu, uz 19 asistencija.

Foto: Starsportphoto

 

Reprezentacija Srbije je od 2016. godine, kada je počela saradnja ubojitog tandema, pa do danas postigla 151 pogodak u takmičarskim ili prijateljskim mečevima, a samo 72 gola nisu zasluga pomenute dvojice igrača. To znači da su Tadić i Mitar učestovali u više od polovini pogodaka državnog tima u poslednjih sedam godina.

Moćni dvojac „orlova“ saradnju na terenu počeo je junu 2013. godine u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo protiv Belgije, kada je naš tim izgubio 2:1. Mitrović je tada debitovao za Srbiju, koju je s klupe predvodio tadašnji selektor Siniša Mihajlović, dok je Tadić već imao pet godina reprezentativnog staža.

Ipak, iako su tri godine sarađivali na terenu, realizacija je izostajala sve do 2016. godine. Tada je sjajni dvojac pod palicom novog selektora Slavoljuba Muslina eksplodirao i počeo da piše istoriju.

Foto: Starsportphoto

Stojković i Savićević

Godinama za nama, selektori na klupi „orlova“ su se menjali kao na traci, ali su Mitrogol i Dušan bili ti koji su svojim golovima ili asistencijama „gurali“ i spašavali Srbiju kada je trebalo. 

Gledajući i klupske uspehe Tadića i Mitrovića, teško da će ih iko od srpskih fudbalera u skorijoj budućnosti nadmašiti. Naime, "desetka" Srbije je igrajući tokom karijere za Vojvodinu, Groningen, Tvente, Sautempton, Ajaks i sada Fenerbhače je čak 213 puta tresao mreže protivnika, dok je namestio neverovatnih 240 pogodak. Iako je na pragu 36 godine to ga ne sprečava da i sada kao član turskog kluba kreira magiju na terenu. 

S druge strane, nekadašnji fudbaler Teleoptika, Partizana, Anderlehta, Njukasla, Fulama i Al Hilala stigao je do kvote od 221 gola i 53 asistencije. Nema sumnje da će ove brojke biti još veće, s obzirom da je Mitrović i u saudijskom klubu, u koji je letos prešao, nastavio da rešeta mreže.

Naša zemlja je od osamostaljenja imala nekoliko sjajnih tandema poput Nikole Žigića i Marka Pantelića, ali su nekadašnji igrači Crvene zvezde zajedno doprineli sa 30 pogodaka. Takođe, kasnije su bili i Milan Jovanović (11) i Dejan Stanković (15).

Gledajući dalje u istoriju jugoslovenskog fudbala, Mitrović i Tadić su nadmašili sve. Naime, legendarni Stjepan Bobek i Rajko Mitić su tokom perioda 12 godina igranja za nacionalni tim postigli ukupno 70 golova (Bobek 38, Mitić 32).

Foto: EPA Images

Savo Milošević

Kroz nacionalni tim su prošli slavni golgeteri poput Milana Galića, Todora Veselinovića, Borivoja Kostića, Dragana Džajića, Dušana Bajevića, kasnije i Dragana Stojkovića Piksi, Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića, Save Miloševića i drugih, ali niko nije uspeo da ostvari brojke kakve već deceniju ispisuju Tadić i Mitrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija