• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

12.01.2024

11:59

Stojke pričao Saudijcima o Zvezdi i Partizanu! Život pod policijskom pratnjom (VIDEO)

Al Fejha/Tviter

Fudbal

Stojke pričao Saudijcima o Zvezdi i Partizanu! Život pod policijskom pratnjom (VIDEO)

Podeli vest

Srpski golman već dve i po godine brani za Al Fejhu, na čijoj klupi sedi naš stručnjak Vuk Rašović.

Oborio je Vladimir Stojković (40) nekoliko rekorda u Saudijskoj Arabiji, često je bio biran u idealne timove, zbog čega je vrlo brzo postao i ljubimac navijača kluba iz Al Majmaha.

Iako je zakoračio u petu deceniju života i dalje brani u odličnoj formi i nema nameru da uskoro okači rukavice i kopačke o klin. 

To je ujedno bio i povod da tamošnji mediji naprave opširan intervju sa popularnim Stojketom, u kojem je on otkrio i zanimljive detalje iz perioda kada je branio za Crvenu zvezdu i Partizan.

- Sa 13 godina sam iz Loznice došao u Zvezdu, gde sam se afirmisao, a potom je usledio odlazak u inostranstvo. Povratak u Srbiju usledio je kada sam dobio poziv Partizana. Tada su i počeli svi moji problemi. To su dva najveća kluba u mojoj zemlji, ogroman je rivalitet. Ne znam kako da vam objasnim, nešto kao u Saudijskoj Arabiji odnos između Al Itihada i Al Nasra - rekao je Stojković.

 

 

On je pokušao Saudijcima da objasni sa čime se sve suočavao zbog večitih rivala.

- Oko 60 posto srpskog stanovništva navija za Crvenu zvezdu, a 40 procenata za Partizan. U tom momentu su crno-beli igrali u Ligi šampiona i došao sam da pomognem. Ništa više. To je za mene bio veliki izazov, da se okušam u najjačem evropskom takmičenju. Kao mlađi sam bio navijač i igrač Zvezde, to nije tajna, a kada sam prešao na drugu stranu krenula je lavina. Bilo je mnogo neprijatnih scena van terena, oko navijača, koje nemaju mnogo veze sa fudbalom - naglasio je Stojković.

Foto: Al Fejha/Tviter

 

Problemi su se preneli i na reprezentaciju, s obzirom da je sjajni čuvar mreže bio dugogodišnji član našeg državnog tima. On se prisetio haosa u Đenovi, koji se dogodio 12. oktobra 2010. godine, kada su huligani napali autobus "orlova" uoči meča sa Italijom, a potom kasnije i prekinuli utakmicu zbog divljanja na tribinama.

- Navijači su upali u naš autobus u Italiji. Nosili su maske, fantomke, baklje, molotovljeve koktele... Želeli su da me povrede. Na putu do stadiona, selektor je odlučio da ne budem ni na klupi, jer je bilo izuzetno opasno. Odmah po povratku u Srbiju počeo sam da živim pod policijskom pratnjom. Imao sam zaštitu 24 sata dnevno, čak i kada idem u supermarket, na 20 metara od kuće, policijaci su bili uz mene. To je trajalo četiri godine, vodio sam takav način života. Probudim se ujutru, policajci su ispred mog stana, čekaju me, idu sa mnom na trening, pa na ručak, gde god da treba... Uvek su bili uz mene - otkrio je Stojković.

Foto: Starsportphoto

 

Imao je rođeni Lozničanin i bogatu internacionalnu karijeru, a priznao je da mu je Lisabon prijao zbog više stvari.

- Prvi klub u inostranstvu bio mi je Nant, velikan u Francuskoj. Bio sam izuzetno mlad, otišao sam tamo sam, bez članove porodice... I bilo mi je jako teško u tom periodu da pronađem sreću. Borio sam se i protiv samog sebe. Kasnije sam išao u holandski Vitese, pa u Sporting iz Lisabona. Brat mi je živeo tamo oko 20 godina, s obzirom da je i on isto bio golman. Kada se povukao sa terena i završio igračku karijeru, ostao je u Portugalu, u međuvremenu stvorio i svoju porodicu. Za mene je to bio lep period, imao sam priliku da budem sa familijom. Potom su usledile epizode u Hetafeu, pa Viganu, koji je igrao tada u Premijer ligi... Bio sam i u Notingem forestu, Grčkoj, Izraelu...

Foto: Al Fejha/Tviter

 

On je otkrio i zbog čega je zavoleo sport, ali i šta ga to gura i motiviše da i u poznim godinama i dalje naporno trenira.

- Fudbal je moja strast. Iako je to i neka vrsta posla, ja to radim, pre svega, zato što volim. Moja porodica je ceo život posvetila sportu, to nam je u genima. Majka je bila atletičarka, bila je izuzetno uspešna u vreme bivše Jugoslavije u bacanju diska. Otac je bio golman, brat takođe, sada i bratanac. On nosi moje ime i trenutno nastupa za Al Fejsal. Odrastao sam sa loptom, od malih nogu je to neviđena ljubav. I kada sam kao dete pravio neke probleme ili su me roditelji grdili, to je bilo zato što sam ostajao napolju da igram fudbal do kasno, duže nego što mi je bilo dozvoljeno - objasnio je Stojković.

Foto: Al Fejha/Tviter

 

Iskusni as dotakao se i situacije u Saudijskoj Arabiji, u koju je stigao leta 2021. upravo iz Partizana.

- Ovde sam srećan, zato što igram u veoma dobroj ligi. Nije mi najvažnija stavka kakav je život van terena, moj fokus je na fudbalu, na klubu, utakmicama... Ipak, činjenica je da u Saudijskoj Arabiji ima sve što je potrebno za lep i lagodan život. Supruga je stekla prijatelje, obišla je i mnoga zanimljiva mesta. Nivo takmičenja je podignut na viši nivo dolaskom mnogobrojnih vrhunskih igrača. Podigli su kvalitet i popularnost, napravljen je dugoročan projekat. Sada se u mnogim zemljama širom sveta prate naši mečevi pa i u Srbiji. Ovde igraju i neki od naših najboljih fudbalera, standardni reprezentativci poput Mitrovića i Milinković Savića.

Na kraju, osvrnuo se golman Al Fejhe i na duele sa Kristijanom Ronaldom, prvom zvezdom Al Nasra.

- Uvek ima igrača za koje se posebno pripremam, gledam gde su najopasniji, trudim se da skupim što više informacija o njima. Međutim, kada smo igrali protiv Ronalda, jedini cilj bio mi je da ga sprečim da on zatrese mrežu. Kristijano je ispisao istoriju, legenda, a ja volim da se nadmećem sa najboljima - zaključio je Stojković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija