• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.08.2015

19:22

FIBA ODLOŽILA MUNDOBASKET Umesto 2018, SP se igra 2019!

Košarka

FIBA ODLOŽILA MUNDOBASKET Umesto 2018, SP se igra 2019!

Podeli vest

Međunarodna košarkaška federacija je na sastanku u Tokiju donela nekoliko promena kada su u pitanju takmičenja pod okriljem FIBA

 

FIBA ne želi da ubuduće "preklapa" Svetsko prvenstvo sa velikim takmičenjima u drugim sportovima, zbog čega je i došlo do promene termina.

- FIBA Svetski kup pomeren je na 2019. godinu, posle koje će se održavati svakog četvrtog leta (2023, 2027, 2031...), kako se ne bi "sudarao" sa drugim velikim sportskim događajima - piše u saopštenju FIBA.

Uvedeni su i "prozori” za utakmice "A" selekcija tokom sezone, oko kojih je bilo mnogo diskusije i koji bi mogli da značajno oslabe ekipe do završnih turnira.

Promene u kvalifikacijama za OI

Kao što je poznato samo finalisti ovogodišnjeg Evrobasketa obezbediće direktan plasman na Olimpijske igre, dok su to već učinili domaćin Brazil i svetski šampion selekcija SAD.

Umesto do sada jedinstvenog predolimpijskog kvalifikacionog turnira, postojaće tri Olimpijska kvalifikaciona turnira, svaki sa po šest reprezentacija. Samo pobednici ovih turnira izboriće plasman u Rio 2016.

- Kvalifikacioni ciklus trajaće dve godine za svako izdanje Mundobasketa. Podrazumevaće šest prozora po ciklusu, koji će biti organizovani u sistemu novembar - februar - jun - septembar - novembar - februar.

Na narednom Mundobasketu učestvovaće 32 ekipe: domaćin, pet afričkih selekcija, sedam iz regije Azija-Pacifik, sedam predstavnika Južne i Severne Amerike, kao i 12 iz Evrope. Titulu će braniti SAD, a srebro Srbija.

- U poslednjih 20 godina, nivo košarke se drastično popravio, pa sada imamo 32 selekcije koje mogu da se takmiče na najvišem nivou pod zastavom FIBA. Veći broj timova doneće sa sobom i veći prestiž, veću takmičarsku draž, više gledalaca i veće prihode učesnika - objašnjenje je FIBA.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija