• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.07.2016

13:41

ĐORĐEVIĆ POSLEDNJI PUT O MARJANOVIĆU: U reprezentaciju se ulazi preko terena, a ne preko menadžera i medija!

Košarka

ĐORĐEVIĆ POSLEDNJI PUT O MARJANOVIĆU: U reprezentaciju se ulazi preko terena, a ne preko menadžera i medija!

Podeli vest

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević putem saopštenja se obratio javnosti da bi zaključio priču o nepozivanju Bobana Marjanovića u državni tim

 

Đorđević je istakao da je njegova želja već dve godine da Marjanović bude deo reprezentacije, ali da to nikako da mu se ostvari.

Pored toga, poručio je i Marjanoviću i javnosti da se u reprezentaciju ulazi preko terena i treninga, a ne uz pomoć menadžera i medija.

Saopštenje selektora Aleksandra Đorđevića prenosimo u celosti:

Posle dugog razmišljanja, odlučio sam da se obratim javnosti putem ovog saopštenja.

Nadam se da vas neću zamarati ni stoti deo od onoga koliko se poslednjih dana sportska javnost zamara bespotrebnim polemikama, kojima nije mesto u štampi nego na klupicama u školskim dvorištima. Ali, da počnem… 

Kao selektor, već DVE godine želim da igrač Marjanović igra za reprezentaciju i pokušavam da ga uključim u rad sa Ekipom i svaki put ne mogu da ostvarim tu svoju nameru i veliku želju

Aleksandar Đorđević, selektor košarkaša

Osnovni zadatak selektora seniorske košarkaške reprezentacije Srbije je da izabere najbolje igrače i najprimernije osobe, koje imaju kvalitet i potrebnu formu za predstojeće takmičenje (koje god to bilo), a koji ujedno žele da se stave na raspolaganje timu i da bezrezervno prihvate odluke o sastavu tima. U košarci, od početnog spiska od 24 igrača , spisak se prvo smanji na 16 košarkaša koji započinju pripreme i bore se za ulazak u tim od 12. 

Mnogo puta, u stvari skoro uvek, 12 izabranih nisu skup NAJBOLJIH, nego skup 12 koji NAJBOLJE IGRAJU ZAJEDNO.

Kao selektor, već DVE godine želim da igrač Marjanović igra za reprezentaciju i pokušavam da ga uključim u rad sa Ekipom i svaki put ne mogu da ostvarim tu svoju nameru i veliku želju.

Posle osvojenog srebra na SP 2014,  logično je bilo da igrače Krstića (oprostio se od reprezentacije) i Katića (igrao u istom klubu i dobio prednost u odnosu na Marjanovića), zamenimo Bobanom i napravimo jednu plansku, prirodnu smenu generacija na toj poziciji, potrebnu za kontinuitet rezultata.

Da se konačno razumemo - Marjanović je MOJ i samo MOJ izbor, jer do mog angažovanja kao selektora on nije bio stalni kandidatreprezentativac već povremeni, igrajući vrlo promenljivo za svoje klubove dugi niz godina. 

Do danas je bio član seniorske reprezentacije na samo jednom velikom takmičenju, 2011. na EP u Litvaniji kada je Srbija zauzela 8. mesto (ukupno 25 nastupa uključujući i pripremne mečeve), sa malom minutažom i ulogom u timu kod selektora Ivkovića, koji je za velika takmičenja od 2008. do 2013. na toj poziciji birao druge igrače.

USA Today

Marjanović je odličan momak i igrač koji je poslednju sezonu u Crvenoj zvezdi odigrao jako dobro i čije su karakteristike, kako ljudske tako i igračke, nama potrebne, a između ostalog su i nedostajale na prošlom EP 2015,  gde je itekako mogao da pokaže svoj kvalitet i pomogne Ekipi i svojim saigračima u ostvarenju još boljeg rezultata.

Nažalost, njega nije bilo. 

Svi znamo da je započeo pripreme, trenirao punom snagom bez ikakve povrede 10 dana, a onda posle vrlo čudne odluke, otputovao u Ameriku gde su mu dijagnostikovali samo i jedino karakterističnu bolest svih sportista - ''mogućnost da se povredi".

Za sve igrače, trenere, medicinske i košarkaške radnike, a  verujem i navijače, bilo je to poražavajuće saznanje jer vređa ljudsku inteligenciju, etiku sporta i takmičenja, a nas je kao Ekipu direktno oslabilo. Naše razočaranje je bilo nemerljivo jer smo se osetili bez ikakve mogućnosti da se branimo i odbranimo od toga da nam drugi kroje kapu, mantil pa čak i borbeno odelo.

Ove godine, Marjanović je prihvatio moj poziv i u direktnom razgovoru 20-ak dana pre početka priprema i sedam dana pre objavljivanja spiska od 16, uverio me je da je spreman, voljan, motivisan i željan da počne pripreme i izbori se za mesto u timu. Istakao je da ima, kao uostalom i svi igrači, želju da igra i ide na Olimpijske igre. Međutim, sve je to ostalo samo na praznim rečima jer je, defakto, otkazao učešće SAMO DAN pre okupljanja tima i prvog treninga.

Ove godine, Marjanović je prihvatio moj poziv i u direktnom razgovoru 20-ak dana pre početka priprema i sedam dana pre objavljivanja spiska od 16, uverio me je da je spreman, voljan, motivisan i željan da počne pripreme i izbori se za mesto u timu... Međutim, sve je to ostalo samo na praznim rečima jer je, defakto, otkazao učešće SAMO DAN pre okupljanja tima i prvog treninga

Obaveza igrača je da obavesti KSS i trenera o eventualnom otkazu PRE objavljivanja spiska od 16 imena (nešto slično se desilo 2014. sa igračem Veličkovićem koji je takođe otkazao POSLE objavljivanja spiska od 16).

Telefonom obrazlažući svoj otkaz, veče pre okupljanja, strahom od povrede i potrebom da potpiše ugovor (na kojem mu čestitam), a da se tek onda stavi na raspolaganaje Ekipi, Marjanović je izneo svoj stav da ne može da dođe ni na ovogodišnje pripreme jer ,kako je rekao, ima veliki strah od povrede.

Kada sportista i reprezentativac ima bilo kakav strah, nemoguće je da izađe na teren i bude neustrašivi takmičar koji želi da pobedi ulažući 100% napora, zajedno sa saigračima. Kada igrač ne želi, ili ne može zbog straha da igra za reprezentaciju, to shvatam - ali ne podržavam i ne volim. Međutim, moram to da prihvatim. Svaki razlog otkaza je potpuno legitiman. Potrebno je da dođe na pravi način i u pravo vreme, uz maksimalan respekt institucije koja se zove Reprezentacija.

Iskreno se nadam da ga je taj strah prošao i da će, kao što mi je i obećao prilikom tog telefonskog razgovora, konačno prihvatiti poziv 2017. godine i da će pokušati da se izbori za mesto u reprezentaciji za sledeće takmičenje.

Na kraju, da završim i obećavam da više neću reći ni reč o ovoj temi.

Potpuno pogrešnim putem, preko medija se “gura” igrač u Ekipu koja ga je zvala, želela, otvorila mu sva vrata i pružila mogućnost da bude deo Olimpijskog tima Srbije, u Ekipu koju vodi trener koji veruje u igrača. U tu Ekipu se ulazi samo preko terena, igrom i ponašanjem. Ekipa ne laže, kao što ni teren ne laže. U Ekipu se ne ulazi medijskim saopštenjima, anketama, twitterom i isforsiranim intervjuima, a pogotovo ne preko menadžera.

Ekipa je, kao što je poznato, uz srebro na Svetskom i četvrto mesto na Evropskom prvenstvu, izborila učešće na Olimpijskim igrama u Riu i nastavlja sa daljim radom.  U Ekipi, kao što je svima poznato, imamo od početka priprema šest-sedam igrača bez ugovora, koji daju sve od sebe, baš kao i oni sa ugovorom. Ekipu je napustio igrač Zagorac, svojom odlukom, posle finala sa Portorikom. U Ekipi postoje pravila koja niko ne sme niti može da dovede u pitanje. U Ekipi vlada jedinstvo u svakom stavu i odluci.  U Ekipi se mesto zaslužuje. Ekipa ne poklanja ništa i ne traži poklone. Mi smo TA Ekipa!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
miroslav

pre 7 godina

Priznaj da je u pitanju sujeta, grobarčino!\n

Kiza

pre 7 godina

Dali je grobar li nije (inače sam zvezdaš) apsolutno je u pravu pita se trener a ne novinari i ostala banda koja sebe zove menadžerima ili nezanam kako već.Taj model pravljenja ekipe je dobro viđen kod nase jadne fudbalske reprezentacije i vidi se dokle su stigli vajna reprezentacija sastavljena od zvezda i zvezdica.!!!

cccc

pre 7 godina

Bravo Sale svaka ti je reč na mesti, za dres sa državnim grbom se treba izboriti na terenu a ne u medijima.

englezii

pre 7 godina

Bravo G Djordjevicu pa neka sada taj koji vise i ne zeli da se zove Boban Marjanovic nego tamo neki Bobi ! Pa neka se kao "Bobi" izbori za neki drugi status u nekom drugom timu kod tamo munze i miroslava kada mu nacin na koji se prema njemu odnose u podrsi nanose najvece zlo a G Djordjevic apsolutno je u pravu i on je casno ni postenno branio svoj reprezentativni status i ne malo puta u crno zavio mnoge a posebno ustase !

cane corso

pre 7 godina

Taj Sale nas je mnogo puta obradovao jedna igracka legenda i velicina i onda da ga neko proziva !!! sta ti je nas narod sramota !!!

Frankfurt

pre 7 godina

Tako i treba Sale. I ti si bio igracina, pa si dolazio nakon napornih sezona i borio se za sveti grb. I mnoge tvoje kolege. Asolutno sam za to da igraju najbolji, Bobi je mozda i najbolji, ili bi bio, ali ovo je potpuno neozbiljno, verujem selektoru na njegovim recima, kad ti neko otkaze dan pre, a posle bi na OI, odnosno na gotovo, e pa nije u redu i prakticno ostavi te bez izbora, kao sto sada ni Sale nije mogao drugo napraviti...

fipos

pre 7 godina

е, зо је родољуб, и комплетна личност, инокосна, и зато резултати, прави спортски и не само спортски педагог, свака част легендо.....нешто слично су покушали и Антић и Михаиловић, ал имамо мафију у спорту напред Легендоооооо

bubasvaba

pre 7 godina

Svaka cast za stav i nikako da se promenis i samo napred ...

mimi

pre 7 godina

Da si bio dobar trener ne bi te otpustili Grci. Mi pošto trenutno nemamo nikoga hrabrijeg izabrali smo tebe. Videćemo sa koliko će da vas razbucaju Ameri. Biće to smejurija.

rolex

pre 7 godina

Bravo Sale.Konacno si rekao sve sto je trebalo reci.Dosta je bilo svetskih vucibatina koji vrte ogromne pare i misle da mogu da vladaju i drzavim timom.Mozda u svojoj kuci,ali reprezentacija je nesto drugo.Poterali su MIhajlovica zbog istih razloga,a covek je poceo da pravi kult reprezentacije.Hteli su svoje igrace da prodaju.Sada si ti na redu,ali posto znamo da si covek od reci,to im nece uspeti.A to da li si grobar,pokazuje roster ekipe,Koliko igraca Partizana je tu?Pa sta i da ih je 10,ako su spremni da igraju za svoju zemlju.A Bobi lepo odgovori na pitanje za koga navija,za PSG.Toliko o ljubavi prema crveno-beloj boji.

chelsea

pre 7 godina

BOBI NAJBOLJI SI a ti Djordjevicu sta cemo raditi ako ti se povredi Raduljica ili Jokic sta posle hoces li imati obraza da ga pozoves ili sta

caplin

pre 7 godina

Vidim da svi komentarisu na osnovu ove izjave a sta je sa izjavom Marjanovica ?Osim njegove izjave da je spreman za repku ako ga pozovu , nijedne vise njegove izjave nema.Kad se cuje i druga strana price , onda mozemo da diskutujemo.Cisto da se zna,sasvim slucajno sam od nekih kosarkaskih radnika,cuo 5 meseci ranije da selektor nece voditi Marjanovica na EP prosle godine.MORALI su Raduljica i Kuzmic.Ovom coveku nista ne verujem.

anonimni

pre 7 godina

Bravo Sale! svaka ti čast. Tebi i tvojoj ekipi želim sreću i uspjeh u pohodu na medalje.

PETAR

pre 7 godina

Pisao sam komentar pre dva dana , i niste ga objavili. Sada ću pokušati ponovo. Značaj olimpijskih igara JE suvišno naglašavati.Značaj ušešća NAŠE SRBIJE !!!!!!!!????? To je u našim srcima.Moja duša živi sa našim sportistima.Svaki rezultat,medalja,himna-je ono što nas podiže. Košarka konkretno. Ne mogu da verujem da Đorđević želi da se odrekne Bobija.I sam je bio profesionalac,zavisio od menadžera,borio se za egsistenciju porodice.Zna kako funkcioniše kapitalistički zapad.Marjanović je sada sve to rešio.Stavio se na raspolaganje,ne Đorđeviću,već SRBIJI.Ali je Đorđević to pravo selektora zloupotrebio.Sujeta i ego su izuzetno opasni u poslu kojim se bavi Đorđević,ali, na našu žalost,to je isplivalo. Igrači.NJima treba BOBI,oni su tim , ekipa koja će da osvaja,posebno kvalitetni ljudi,posvećeni,vredni,odgovorni. Selektore, mi sanjamo,želimo,osećamo uspeh.Nemoj da nam zamutiš ta osećanja nepozivanjem Marjanovića. Za SRBIJU.

Leka

pre 7 godina

Bicemo nemocni pod obrucima jer se Krstic oprostio a Marjanovic nesrecno otpao. Skeptik sam po pitanju medalje bez ta dva centra.U svakom slucaju navijacemo pa sta sudbina dodeli.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija