• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.Z.

16.01.2017

12:17

SRBIJA "PREGAZILA" EVROPU, PASPALJ SE NE ČUDI: Imamo prepoznatljivu školu, mnogi su učili od nas!

Košarka

SRBIJA "PREGAZILA" EVROPU, PASPALJ SE NE ČUDI: Imamo prepoznatljivu školu, mnogi su učili od nas!

Podeli vest

Čak 25 srpskih košarkaša nastupalo je dosad u najjačoj ligi sveta. To je samo dokaz kvalitetnog rada i naše prepoznatljive škole, kaže Žarko Paspalj, nekadašnji igrač San Antonija

Srbija je dosad dala čak 25 košarkaša NBA ligi, više nego ijedna druga evropska država, objavio je specijalizovani košarkaški sajt "Bhoops". Time je još jednom dokazano da je Srbija zemlja košarke, a iza naše ostale su zemlje poput Francuske (22), Hrvatske (20), kao i moćne Španija (14), Litvanija (12), Rusija (12)...

Sve počelo od Divca

Nikola će biti najbolji
Jokić igra zaista sjajno. Ovo mu je tek druga godina u NBA ligi, a postao je jedan od glavnih igrača Denvera
Žarko Paspalj, legendarni košarkaš

Sve je krenulo od Vlade Divca, koji je daleke 1989. godine iz Partizana prešao u Los Anđeles Lejkerse. Od tada su se "preko bare" otisnuli i Žarko Paspalj, Miloš Babić, Radisav Ćurčić, Rastko Cvetković, Predrag Danilović, Aleksandar Đorđević, Predrag Stojaković, Željko Rebrača, Dragan Tarlać, Vladimir Radmanović, Marko Jarić, Ratko Varda, Igor Rakočević, Predrag Savović, Darko Miličić, Nenad Krstić, Mile Ilić, Kosta Perović, Ognjen Kuzmić, Nemanja Nedović i Miroslav Raduljica.

Trenutno, čast srpske košarke u NBA ligi brane Nikola Jokić (Denver), Boban Marjanović (Detroit) i Nemanja Bjelica (Minesota).

- To je samo odraz kvaliteta i još jedna potvrda da smo košarkaška zemlja. Kontinuiran rad je dao rezultat, naši najbolji igrači nastupali su u NBA, a pojedinci su tamo ostavili neizbrisiv trag. Imamo prepoznatljivu školu, koju su svi u svetu prihvatili, a mnogi su i učili od nas. Zaslužili smo da budemo prvi u tako odabranom društvu - istakao je legendarni Žarko Paspalj u razgovoru za Informer.

AP PHOTO

 

Biće nas još više

NAJVEĆI IZVOZNICI
IGRAČA U NBA LIGU

1. Srbija    25 igrača
2. Francuska    22
3. Hrvatska    20
4. Španija    14
5. Litvanija    12
6. Rusija    12
7. V. Britanija    11
8. Nemačka    10
9. Grčka    9
10. Slovenija    9

Nekadašnji član San Antonio Sparsa veruje da bi broj srpskih igrača u najjačoj ligi sveta mogao uskoro da bude i veći.

- Očekujem da od sledeće godine i Bogdana Bogdanovića vidim u NBA, kao i mladog Radeta Zagorca. Što se tiče Miloša Teodosića, to je sada samo njegova odluka da li želi tamo da ode ili ne. Jasno je da kvalitet ima, dominira u evropskoj košarci - jasan je Paspalj.

Nekadašnji kapiten Jugoslavije prati igre naših reprezentativaca, a posebno ga oduševljava mladi Nikola Jokić.

- Momak igra zaista sjajno. Ovo mu je tek druga godina u NBA ligi, a postao je jedan od glavnih igrača Denvera. Pred njim je ozbiljna karijera, samo da ostane zdrav. Pokazao je veliku snagu i volju, pa da očekujem da postane i stub srpske reprezentacije - zaključio je Žarko Paspalj.
 

usatoday


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
promoter

pre 7 godina

Ex YU po ovom spisku 44 igraca...plus jos par Bosanaca...par Makedonaca...znaci ex Yu skola kosarke 50 igraca bar...nisu oni Jugu za dzabe unistili... \n

Milan

pre 7 godina

Sta si imao iz matematike? Po ovom spisku je 54, tri crnogorca, tri cetiri iz bih, jedan makedonac... preko sezdeset.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija