• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nedeljnik

26.01.2017

10:04

ŽIVOTNA ISPOVEST ŽELJKA OBRADOVIĆA: Nekad pogledam u pasoš da vidim da li sam Srbin!

Košarka

ŽIVOTNA ISPOVEST ŽELJKA OBRADOVIĆA: Nekad pogledam u pasoš da vidim da li sam Srbin!

Podeli vest

Srpski košarkaški trener Željko Obradović objasnio je zbog čega je "srbovao" posle poraza od Crvene zvezde u Evroligi, i naglasio da mu se ne dopadaju podele u srpskom društvu

Mnogo bure je podigla Obradovićeva izjava posle poraza njegovog Fenerbahčea od Crvene zvezde u Evroligi, kada je reagujući na, kako je istakao, horske uvrede sa tribina, rekao da je veći Srbin od svih zajedno.

Šta sam hteo da kažem kada sam izjavio: "Ja sam veliki Srbin"? U godinama u kojima sam osvajao sa reprezentacijom zlata i srebra bilo je "naš trener Željko Obradović" a tada sam bio trener Reala, Huventuda, Benetona. A 2005. kad se desilo ono na EP u Beogradu, nema više prefiksa "naš" nego samo "trener Željko Obradović". Uzmem nekad pasoš da vidim da li sam ja i dalje naš ili šta sam. Da vidim da li sam i dalje Srbin - rekao je Obradović u velikom intervjuu za Nedeljnik.

Kriv sa za 2005.

Žoc se osvrnuo i na "živu ranu", kako njegovu, tako i cele nacije - Evropsko prvensto koje se 2005. godine igralo u našoj zemlji.
​- Najodgovorniji za ovaj neuspeh sam ja jer sam do kraja živeo u zabludi da činjenica što igramo kod nas ne može da dovede do toga da neki igrači pokazuju toliku netrpeljivost jedni prema drugima. Ja sam u pripremnom periodu neke igrače stavio zajedno u sobu, s kapitenom i igračima za koje se sumnjalo da mogu da budu u nekom smislu problematični obavio sam razgovor - opisao je Obradović razloge neuspeha 2005. na EP u Srbiji.

On je istakao da nije dobro što u srpskom društvu ima toliko podela, među kojima je i ona navijačka.

- Meni smeta što u srpskom društvu postoje ozbiljne podele. Jedna od tih je i ona na Partizan i Zvezdu. Da ponovim, bio sam prisutan i kada su neki navijači Partizana vređali neke ljude. Uvek sam uticao da, ako moji navijači nekoga vređaju, probam da to stopiram. Imam velike prijatelje među navijačima Zvezde i dobio sam mnoge poruke u kojima mi se izvinjavaju - i nastavio:

- Radio sam u Panatinaikosu koji ima veliko rivalstvo sa Olimpijakosom. I mnogo, mnogo navijača Olimpijakosa mi je prilazilo u želji da se slika sa mnom. Zato što su prepoznali ovo o čemu pričam i da nikada nisam rekao ružnu reč o njima - istakao je trofejni trener.

Trofejni stručnjak se između ostalog osvrnuo i na devedesete kada je Srbija bila okovana embargom i ispričao sa kakvim su se predrasudama on i njegova porodica susretali u inostranstvu. Otkrio je kako je Italijanima objašnjavao da su zapadni mediji prepuni propagande baš kao i oni Miloševićevi.

- Kod nas je u Srbiji bila propaganda 1999, ali je bila i u zapadnim zemljama. Jedan veliki italijanski novinar otišao je u Beograd, na Brankov most, i napravio reportažu posle koje je moj pomoćni trener došao kod mene i rekao: 'Izvini, sad shvatam šta se dešava - otkrio je Obradović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ćela

pre 7 godina

Pogledaj malo bolje !!!! Ti si ipak samo mali čovek, što si i dokazao više puta.

Aleksandar

pre 7 godina

Oooo,veliki manitu u telu velicine citoplazme.O tebi i tebi slicnima zeljko upravo i prica i naravno ti u tako malom telu nisi glup,prepoznao si se!U ostalom ja nikada nisam ni mislio da ste vi glupi,daleko od toga,samo sitni,zajedljivi,puni suda o drugima bez pokrica i razloga,samo zbog toga jer na taj nacin vi mislite i imate osecaj da ste veci i da ste pobegli od te sitnoce.Da je neke moci da se ocistimo takvog greha vise,da nam konacno krene,jer dok je vas cela zemlja ce se konstantno sve vise usitnjavati!

Zelenko

pre 7 godina

Потреба да се допаднеш сваком баш и није нормална. Твоје изједначавање српске и западне пропаганде 1999. је бедно. Навијачка подела постоји свуда у свету, и упумпава таквима као што си ти непојмиве зараде. Наравно, ти си успешан у свом послу, и многи навијачи Звезде би те јуче, на улици, замолили за заједничку фотографију. Након свега, бојим се да то више није случај, јер је превагнуо твој его над нашим поштовањем твојих спортских успеха.

Tito

pre 7 godina

A da vi kolektivno odete kod psihijatra? Zasto bi nas zanimalo da vi bolujete od navijanja. I da ste Srbi ili sa Tibeta? Jel imas ti cime da nam ulepsas dan, kazes nekom lepu rec? Citajuci komentara Vas navijaca, shvatam da vi to ne mozete, zato pravac po pomoc bilo koje vrste da postanete bolji ljudi.

Aleksandar

pre 7 godina

Hvalim te boze glas normalnog coveka!Da im nacrtas to sto si upravo rekao,opet bi nasli odgovor kako ti ne kapiras neke stvari,pa kako nisi upucen,pa kako grama mozga nemas itd...nigde sebe ne vide kako i na koji nacin kroje negativnu pricu za svakog ko se po njihovom izboru njima ne svidja a to poprimilo tolike razmere da vise nije samo zvezda i partizan u pitanju,sve se tako gleda.Navijacki za sve i svakoga,od kluba,dnevnog zivota,posla,komsiluka,politike pa tako redom.

Ivan

pre 7 godina

Ja sam više od 35 godina vani i nemoram da gledam u pasoš da bih znao dali sam Srbin. Ali pardon ti si Čačanin pa možda ste vi drugačiji. Ja sam inače Ercov

Biljana1

pre 7 godina

"nemoram" ne moram...." dali sam Srbin" Da li si Ercov, Srbin ili vanzemaljac za pocetak nauci pravopis. Koga je briga "vani" da li si ti Srbin?

uzicanin

pre 7 godina

Mi smo ERE a ne Ercovi...puna podrska Zeljku Obradovicu velikom coveku,treneru !

Rajko Zorić

pre 7 godina

To što si "vani" te ne amnestira što ne znaš pravopis a daješ sebi za pravo da se javno oglašavaš. Sramota.

sladjan

pre 7 godina

nauci prvo grobare da postuju i ne vredjaju zvezdase!a albanske zastave kada si bio trener panatenaikosa!i ostalo da ne govorim!!!kako smo takvi srbi sve zaboravljaju!!!!i nebrini gubices ti jos od zvezde narednim godinama!ne sekiraj se!!!!!

SM

pre 7 godina

Da u Srbskom drustvu p[ostoje velike podele.Manjim delom zbog mentaliteta a vecinom zato sto se ogromne pare vec vekovima trose na razbijanje Srbskog nacionalnog bica.Puna je Srbija ljudi koji su placeni da na tome rade.Naravno tesko je to razumeti,no kad prepoznte matricu sve je jaSNO KAO DAN.

Cane Corso

pre 7 godina

Ova Fmp Zvezda trajace dok je i Čovića a posle kud koji mili moji kao i ranije !!!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija