• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pagina12

12.12.2017

10:54

(VIDEO) MISLIO SAM DA JE VLADE HRVAT! Ovo je čovek koji je posvađao Dražena i Divca!

Košarka

(VIDEO) MISLIO SAM DA JE VLADE HRVAT! Ovo je čovek koji je posvađao Dražena i Divca!

Podeli vest

Prijateljstvo Vlada Divca i Dražena Petrovića pretvoreno je u razdor jednom scenom posle finala Svetskog prvenstva 1990. godine, a o tome je govorio "krivac" za svađu dvojice legenradnih košarkaša - Tomas Šakić

Jugoslavija je tada pobedila SSSR (92:75), a anonimni čovek je u "Luna Park" u Buenos Ajresu uneo hrvatsku zastavu, Divac mu je oduzeo i prijateljstvo Divca i Petrovića je otišlo u nepovrat.

Čovek kome je Divac oduzeo zastavu se zove Tomas Šakić, živi u Santa Teresiti u Argentini, ima 68 godina i priseća se incidenta koji je pokrenuo lavinu i dao povod za dokumentarac "Nekad braća".

Fotografije to ne pokazuju, ali je bio trenutak kada smo bili na deset centimetara licem u lice, vukli se za zastavuTomas Šakić

- Ja nisam Hrvat, nego Argentinac, sin Hrvata. Rođen sam u Rosariju i na Svetskom prvenstvu sledeće godine ću navijati za Argentinu. Ali da, ja sam čovek koji je ušao u "Luna Park" sa hrvatskom zastavom. Zastava Hrvatske je porodična stvar, mada moram da budem iskren - počeo je priču Tomas Šakić za argentinski portal "Pagina12". 

Divac je tada 41-godišnjem Šakiću na kraju meča oteo hrvatsku zastavu, ali kako kaže Šakić - nije je bacio pod noge, niti pljunuo na nju.

- Ne, nije to uradio, ali je otimanje zastave bio akt nepoštovanja. Uneo sam u dvoranu hrvatsku zastavu sa šahovnicom, umesto one sa petokrakom, komunističke... Imao sam akreditaciju fotoreportera, radio sam za lokalne novine. Kada mi je Divac oteo, počeo sam da trčim, ali bilo mi je teško, jer sam imao torbu na leđima - ispričao je Šakić i potom objasnio šta se desilo:

- Fotografije to ne pokazuju, ali je bio trenutak kada smo bili na deset centimetara licem u lice, vukli se za zastavu. Ja sam imao 180 centimetara, a on 216. Igračima je naloženo da ne reaguju jer su znali da se takve stvari mogu desiti. I ja sam potom ostao povučen, nisam želeo da naškodim Argentini - objasnio je Šakić.

printscreen

On je istakao da u finalu nije zavijao za Jugoslaviju, već za Hrvate.

- Na kraju nisam navijao za Jugoslaviju protiv Sovjetskog Saveza, ali nisam navijao ni da izgubi. Navijao sam za Hrvate iz tima Tonija Kukoča, Petrovića, Zorana Čuturu. Mislio sam da je i Divac Hrvat. Tek u trenutku kad mi je zgrabio zastavu shvatio sam da je Srbin. Nikada se nije politički izjašnjavao - prisetio se tada 41-godišnji nacionalista.

printscreen

Dražen Petrović je stao na jednu, Divac na drugu stranu, a ova priča je poslužila za dokumentarac "Once brothers", koji ima obuhvata dublji društveni problem od odnosa dva momka. 

- Petrović je stao na jednu stranu, nije hteo da se meša dok nije video šta se desilo, ali kasnije su mu rekli. Zapravo, dokumentarac govori i o Petrovićevom bratu, Acu koji je tada odgovorio Divcu. Divac je rekao da hrvatska zastava nije imala ništa s tim nego da se sukobio sa mnom jer je trijumf na prvenstvu bio pobeda Jugoslavije i nijedne druge zemlje. Ali Petrovićev brat je rekao da nije mogao da pokaže hrvatsku zastavu ako Hrvatska nije bila deo Jugoslavije - zaključio je Šakić. 

Zanimljivo je da Tomas nije jedini Šakić iz istog mesta. U Santa Teresiti je živeo i Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata. O vezama sa njim, Tomas nije hteo da priča.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marcco

pre 6 godina

Brata naravno ne pominje ali ustasku zastavu naziva hrvatakom, kad mi to kazemo ispadabda smo ksenofobicni

stjepan supanac

pre 6 godina

није хрват ал није ни србин ..... нећемо заборавити да није гласао против уласка косова у мок .... иииии .... где је кантримен ?

srbin

pre 6 godina

Zbog čega vi u Srbiji neprestano potencirate ovu glupu priču. Divac je s punim pravom reagovao na provokaciju sa zastavom i to ne hrvatsku već zastavu iz NDH. Mislim da bi trebali prestati s tim jugoslovenstvom. Veća je sramota Petrovića nego Divca. Taj, bezpredmetno ,sjajan košarkaš, iz mešanog braka Srbina Jovana Petrovića i Hrvatice Biserke se bezkompromisno svrstao kao Hrvat čak i više od očekivanog, verovatno da bi uklonio iz javnosti onu polovinu srpskog gena koju je toliko mrzeo!

Marcco

pre 6 godina

I ja sam tih osamdesetih mislio da je Vlade Divac Hrvat

Vladimir

pre 6 godina

Kao nije Hrvat vec Argentinac, a preziva se Sakic. Inace upravnik koncentracionog logora Jasenovac bio je zlocinac Dinko Sakic, zbrisao u Argentinu nakon poraza nacisticke Hrvatske. Posto se i Tomas iz teksta preziva Sakic i rodjen je u Aregentini, velika je verovatnoca da je u srodstvu, mozda cak i vanbracni sin, sa zlocincem Dinkom Sakicm. Ali eto izgleda doslo vreme da se i ustase stide svog porekla...

milovan

pre 6 godina

Pa i braca Petrovici su Srbi. Ali oni koji su veru prodali za veceru. Kao i sada sto radi pola Beograda.

Biljana

pre 6 godina

Tomas, pokrij se usima, bolje ti je da cutis. Zna se koji Hrvat bi otisao u Argentinu posle rata. Verovatno ti je tata pricao. Stidi se.

dzu

pre 5 godina

dinko sakic upravnik jasenovca mu je otac, i posle toliko pobijenih ljudi umesto da se taj covek bavi nekim humanitarnim radom kako bi makar oprao savest ako nista drugo on provocira po utakmicama... zamisli da njemu neko uzme dete i odvede ga u logor kao sto su nacisti radili u drugom svetskom ratu, da li bi onda bio tako vickast i domisljat. sram te bilo tomase, nadam se da si decu ili unuke vaspitavao makar drugacije nego sto je izgleda tvoj otac tebe vaspitao.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija