• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

13.03.2018

19:26

ABA LIGA OSTAJE SA 12 KLUBOVA! Ukida se nacionalni ključ za učesnike

Košarka

ABA LIGA OSTAJE SA 12 KLUBOVA! Ukida se nacionalni ključ za učesnike

Podeli vest

Skupština ABA lige usvojila je danas u Beogradu novi način određivanja učesnika u Prvoj i Drugoj ABA ligi, kao i novi sistem takmičenja u Drugoj ABA ligi, koji će se primenjivati od sezone 2018/19. i nadalje

Kako se navodi u saopštenju, Skupština je odlučila da Prva i Druga ABA liga broje po 12 klubova.
 
- U cilju zaštite kvaliteta i unapređenja takmičenja, a vodeći se isključivo sportskim kriterijumima, Skupština ABA lige odlučila je da za plasman u Prvu ABA ligu ukine nacionalni ključ i da se počev od sezone 2018/19. učesnici određuju isključivo na osnovu rezultata u takmičenjima pod okriljem ABA lige - navodi se u saopštenju.

Po odluci Skupštine, plasman u Prvu ABA ligu moguć je isključivo iz Druge ABA lige.  

Oni će igrati sledeće sezone
Po usvojenom kriterijumu, u sezoni 2018/19. u Prvoj ABA ligi učestvovaće: Budućnost, Cedevita, Cibona, Crvena zvezda, FMP, Igokea, Mega Bemaks, Mornar, Partizan, Olimpija, Zadar i šampion Druge ABA lige (pobednik fajnal-fora u Čačku).

Poslednjeplasirani tim Prve ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u sezoni 2018/19, a to mesto pripada šampionu Druge ABA lige koji ostvaruje direktan plasman u Prvu ABA ligu. 
Takođe, od sezone 2018/19. pretposlednji tim Prve ABA lige i drugoplasirani tim Druge ABA lige igraće baraž za plasman u Prvu ABA ligu u sezoni 2019/20. Igraće se po sistemu najbolji u tri utakmice, a prednost domaćeg terena imaće tim iz Prve ABA lige, navodi se u saopštenju. 

Kako se navodi, u Prvoj ABA ligi može da učestvuje najviše pet klubova iz jedne države. 

Klubovi koji ispadnu iz Prve ABA lige imaju zagarantovano mesto u Drugoj ABA ligi, dok će se ostali učesnici Druge ABA lige određivati na osnovu rezultata u nacionalnim šampionatima. Svaka zemlja će imati po dva predstavnika.

Umesto fajnal-fora, od sezone 2018/19. šampion Druge ABA lige određivaće se u plej-ofu u kome će učestvovati četiri najboljeplasirana tima iz ligaškog dela takmičenja. Poslednjeplasirani tim Druge ABA lige u sezoni 2017/18. gubi pravo učešća u Drugoj ABA ligi u sezoni 2018/19. bez obzira na plasman u nacionalnom šampionatu.

Prema odluci Skupštine, usvojeni sistem takmičenja neće se menjati zaključno sa sezonom 2024/25, osim u slučaju značajnih promena u evropskoj košarci.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija