• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mozzartsport

15.03.2018

08:58

DA ODVOJIMO KVALITET OD NEKVALITETA! Čović o promenama u ABA, Hrvatima, sukobu FIBA i Evrolige...

Košarka

DA ODVOJIMO KVALITET OD NEKVALITETA! Čović o promenama u ABA, Hrvatima, sukobu FIBA i Evrolige...

Podeli vest

Prvi čovek Crvene zvezde nebojša Čović komentarisao je odluke Skupštine ABA lige, ali i status ABA lige i prohodnost ka Evroligi

Podigla se polemika u javnosti posle odluke Skupštine ABA lige o promociji klubova iz Druge ABA lige u Prvu ABA ligu. Tim povodom oglasio se i prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović, ujedno i predsedavajući čovek ABA lige za ovu sezonu.

On je  da su odluke o prohodnosti iz ABA 2 lige u ABA ligu dobre za razvoj košarke. I ne čude ga komentari u javnosti koji govore suprotno.

- Za mene je to očekivano. Na našim prostorima sve što uvedete novo svi su na plafonu, a onda svi u podrumu. Doneli smo dobru odluku. Jednoglasna je odluka bila svih 12 klubova da plasman u ABA ligu iz Druge ABA lige. Nije bilo jednoglasno za to koliko ispada. Sedam je glasalo da jedan ispada i jedan ulazi, uz baraž. Sve ostale odluke su faktički donete jednoglasno - rekao je Čović, a prenosi Mozzartsport.

Nemam ništa protiv da bude osam hrvatskih timova ili pet na koliko smo limitirali, ako su dobri i kvalitetniNebojša Čović, predsednik Zvezde

Kako će izgledati druga ABA liga?

- Druga ABA liga će imati nacionalni ključ. Imaće dva kluba iz svake republike sa mogućnošću da klub koji ispadne iz ABA lige ima mogućnost da igra u drugoj ABA ligi bez obzira na uspeh u nacionalnom prvenstvu. Onaj klub koji ispadne iz druge ABA lige, bez obzira na uspeh u domaćem šampionatu, u narednoj sezoni ne može da se vrati u drugu ABA ligu.

Šta kažete na kritiku da se ovim još obesmišljavaju nacionalni šampionati?

- Ta razmišljanja su interesatna. Samo ovo nije vreme od pre 20 ili 30 godina. Ta priča ne igra se samo za pare... To je lepa priča, populistička. Ali, vremena su se značajno promenila. Što se tiče nacionalnih liga, one ne da nisu obezvređene, nego dodatno dobijaju na značaju. Te priče pojedinaca zaspalih u prošlosti... Nacionalna liga se igra za prvaka države i za dva kluba za drugu ABA ligu. Moramo da razdvojimo kvalitet od nekvaliteta - istakao je predsednik Zvezde.

Hrvatski mediji navode da će Srbija ukoliko bude imala pet timova u ABA ligi imati monopol u regionalnom takmičenju.

- Nemam ništa protiv da bude osam hrvatskih timova ili pet na koliko smo limitirali, ako su dobri i kvalitetni. Nama je potreban kvalitet, nemam nikakvu paranoju oko toga - i dodao da očekuje zanimljiv Fajnal for ABA 2 lige koji će se igrati u Čačku koji je dobio prednost u odnosu na Primorsku u organizaciji tog događaja - objasnio je Čović.

FIBA kvalifikacije su tužne
On je prokomentarisao i sukob FIBA i Evrolige, zbog kojeg najviše ispaštaju reprezentacije.
- Kada to pogledamo, vidim da su mnogi za jedne ili druge, ja sam pre svega za košarku. Ali kada gledam FIBA kvalifikacije osećam se tužno. Neprijatno. To nije kvalitet. Šta, uzbudljiva utakmica Austrija - Srbija ili Hrvatska - Rumunija? Ekipe nemaju svoje najbolje igrače i tako treba postaviti kalendar - rekao je Čović.

Jedna od glavnih stvari u ABA ligi je prohodnost ka Evroligi i Evrokupu. Koliko su ta mesta sigurna, gledajući na najavljena proširenja i promene u Evroligi?

- Mislim da je mesto u Evroligi za sada potpuno sigurno. Mislim da se Evroliga neće proširivati u sezoni 2018/2019. Očekujem da će se širiti i menjati format ubuduće. U tom slučaju ABA liga mora da podigne nivo kvaliteta. Da dođemo do toga da ABA liga da dva kluba u Evroligi. Kada će se to dogoditi, to ne mogu da vam kažem. Moramo da radimo na standardima. Da postoji pravni segment. Da se uvede finansijski fer-plej koji bi imao tri sezone kao pilot sezone navikavanja na fer-plej. Time bi ona postala konkurentna. Kada je ABA bila privatna liga jedva smo uspevali da dobijemo 350.000 evra za TV prava. Sada imamo 1.800.000 evra po sezoni za TV prava. Ti koji to plaćaju imaju svoj interes i prodaju za više. ABA liga se gleda u 22 ili 23 države. Na tom delu mora da se radi. Da se radi na posećenosti utakmica.

Nemačka i Francuska su agresivne u tome da dobiju mesto u Evroligi.

- Nemačka i Francuska imaju veći uticaj od nas, imaju više para, ali igraju lošiju košarku. A mislim da Evroligi nije u interesu da preskoči ovaj region. Ovaj prostor je izuzetno znamenit u košarci. Na Evropskom prvenstvu ste maltene imali turnir bivše Jugoslavije. Potencijal postoji, Evroliga to poštuje. Mi moramo kroz standarde da se približimo tome. I iopšte nismo daleko - zaključio je Čović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija