• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.10.2018

20:07

(VIDEO) U SUSRET NBA LIGI: Među tri najviša igrača svih vremena je i jedan partizanovac!

Košarka

(VIDEO) U SUSRET NBA LIGI: Među tri najviša igrača svih vremena je i jedan partizanovac!

Podeli vest

Među tri najviša košarkaša NBA lige svih vremena je i jedan bivši as Partizana, pokazale su analize uoči početka novog šampionata

Na trećem mestu najviših košarkaša koji su ikada nosili dres nekog NBA tima je Slavko Vraneš, bivši centar Partizana iz sezone kada su crno-beli poslednji put igrali na fajnal foru Evrolige.

Inače, razlika između najvišeg i najnižeg košarkaša svih vremena u NBA je čak 71 centimetar, a u jednom trenutku su njih dvojica igrali - zajedno.

Prosečna visina košarkaša po pozicijama u NBA ligi kreće se od 190 do 203 centimetra, a u poslednjih nekoliko sezona razlika između plejmejkera i igrača koji igraju na pozicijama krilnih centara i „teških“ centara sve je manja, pokazuje Runrepeat.

Ipak, naredni košarkaši definitivno odudaraju od svih brojki, a koliko god bili zanimljivi zbog svoje visine, tako i svakog od njih prati specifična životna priča.

Trojica najviših igrača NBA lige

GEORGE MUREŠAN (2,31 metar)

Jedini rumunski košarkaš u NBA ligi zaslužio je mesto u almanasima najjače košarkaške lige na svetu. Murešan (47), ili skraćeno „Gita“, potiče iz familije u kojoj su svi članovi prosečne visine, ali je zbog pojačanog lučenja pituitarne žlezde (hipofize koja kontroliše hormon rasta) dostigao visinu od čak 231 centimetar. Na draftu 1993. godine Vašington Vizardsi (onda Buletsi) selektovali su ga kao 30. pika.

Murešan je igrao punih osam sezona u Americi, od čega je većinu vremena proveo u Vašingtonu, a nešto kraće zadržao se u Nju Džerzi Netsima. Sezona 1995/96 bila je posebna za njega, pošto je proglašen za košarkaša koji je ostvario najveći napredak u ligi. Beležio je prosečno 14,5 poena, 9,6 skokova, ali i 2,3 blokade. Kroz karijeru je imao nešto niži učinak od 10 poena, 6,4 skoka i 1,5 blokada po susretu, ali uz procenat šuta od preko 57 odsto!

Murešan radi i dalje u taboru Vašington Vizardsa kao njihov ambasador, a posle profesionalne karijere osnovao je školu košarke za dečake i devojčice i pojavljivao se u filmovima, reklamama, kao i na nastupu popularnog repera Eminema, gde je govorio iz stomaka.

MANUTE BOL (2,31 metar)

Nažalost pokojni košarkaš iz Sudana, draftovan je 1985. godine kao 31. pik od strane kluba u kome je kasnije nastupao i Murešan – Vašington Buletsa. Njegov upisan datum rođenja je 16. oktobar 1962. godine, iako su svi bili sigurni da je nekoliko godina stariji.

Bol je igrao 10 godina u SAD, između ostalog u Vašingtonu, Golden Stejtu, Filadelfiji i Majami Hitu. Zbog svoje specifične telesne građe, odnosno nedovoljno velike kilaže (na početku karijere samo 102 kilograma) nije mogao previše vremena da provodi na terenu. Kada je tek stigao u SAD iz ratom zahvaćenog Sudana imao je tek 82 kilograma, a ostaće upamćen i kao igrač koji je beležio u proseku više blokada tokom karijere nego poena (3,3 blokade i 2,6 poena).

Bio je veliki humanitarac i politički aktivista, skupljao je pare za zemljake u Sudanu, a organizovao je i brojne proteste širom Amerike kako bi skrenuo pažnju javnosti na građanski rat koji je besneo u njegovoj domovini. Preminuo je juna 2010. godine, a iza njega je ostalo desetoro dece.

SLAVKO VRANEŠ (2,30 metara)

Vraneš (35) je upisao tek tri minuta na parketima u SAD. Draftovan je 2004. godine od strane Njujork Niksa, ali mu ovaj tim ipak nije ponudio saradnju.

Kasnije je „uleteo“ Portland sa kojim je dobri džin iz Pljevalja bio u radnom odnosu tek 10 dana. Za to vreme je proveo na parketu tri minuta i jedanput šutnuo ka košu. Dovoljno da se smatra članom NBA lige.

Najveće uspehe u profesionalnoj karijeri postigao je u periodu od 2007. do 2010. godine u dresu Partizana, sa kojim je igrao čak i na „fajnal-foru“ Evrolige u Parizu 2010. godine.

Trojica najnižih igrača NBA lige

TAJRON "MAGZI" BOUGZ (1,60 metara)

Uprkos ispodprosečnoj visini, Tajron Bougz (53) je napravio veliku karijeru u NBA ligi zahvaljujući svojoj brzini, ali i neverovatnoj skočnosti. On je navodno uspevao da skoči i do 110 centimetara po vertikalnoj osi, a navijači prepričavaju i dan-danas da je mogao da zakuca na treninzima i zagrevanjima. Ipak, takvu ludoriju nikada nije izveo tokom meča.

Bougz se prijavio na draft 1987. godine kada je izabran već u prvoj rundi kao 12. pik nakon sjajne koledž karijere. Baš u tom periodu je omaleni košarkaš igrao sa najvišim košarkašem lige Manute Bolom u timu, a razlika u visini među njima je bila čak 71 centimetar.

Bougz se zadržao među profesionalnim košarkašima sve do 2001. godine, a karijeru je završio sa 7,7 poena i 7,6 asistencija u proseku. Kuriozitet je da je imao čak 39 blokada tokom karijere, od čega se pamti jedna nad reprezentativcem „Drim-tima“ Patrikom Juingom, visokim 216 cm!

ERL BOJKINS (1,65 metara)

Postoji legenda da je Bojkins (42) kao klinac ulazio na košarkaške treninge njegovog oca u torbi sa opremom. Voleo je košarku i na kraju je snagom volje i velikom upornošću uspeo da se probije do zvezda uprkos svom deficitu u centimetrima. Nije ga sputalo ni to što 1998. godine nije bio biran na draftu.

Već godinu dana kasnije ide u Nju Džerzi Netse, a tokom karijere u NBA od 1999. do 2012. godine najviše uspeha će imati u dresu Denver Nagetsa gde je igrao od 2003. do 2007. godine. U dve od četiri sezone je igrao sve takmičarske mečeva za tim iz Kolorada.

11. novembar 2004. godine će ovaj plejmejker pamtiti do kraja života, pošto je u pobedi Denvera nad tadašnjim braniocem titule Detroit Pistonsima postigao neverovatnih 32 poena. Jedini je košarkaš sa visinom ispod 1,70 kome je ovo pošlo za rukom.

DŽEROM "SPAD" VEB (1,70 metara)

Za punih 13 sezona na NBA terenima (1985. do 1998. godine) Veb je nastupio na 814 mečeva i imao u proseku 9,9 poena i 4,3 asistencije. Igrao je za Atlantu, Minesotu, Orlando, ali je najbolje trenutke karijere proživeo u Sakramento Kingsima.

Ipak, Spad Veb se po još jednom osnovu upisao u anale košarke, ali i Ginisovu knjigu rekorda. On je sa 170 centimetara visine bio pobednik zakucavanja na „Ol-star“ susretu 1986. godine!

Ono što je još zanimljivije, spremao je i Nejta Robinsona (175 cm) na istom takmičenju dve decenije kasnije, a tadašnji plejmejker Njujork Niksa je izveo pobedničko zakucavanje skokom upravo preko Veba! Impresivno, nema šta.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17