• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Gligorić

13.04.2019

11:43

VEĆ JE U ODABRANOM DRUŠTVU! Čudesni Srbin Dončić!

Košarka

VEĆ JE U ODABRANOM DRUŠTVU! Čudesni Srbin Dončić!

Podeli vest

Beku Dalas Maveriksa Luki Dončiću (20) nepunih godinu dana u NBA bilo je dovoljno da uđe u društvo košarkaških legendi

Čudesni Srbin sa slovenačkim pasošem postao je treći najbolji debitant u istoriji američke profesionalne lige, iza čuvenih Oskara Robertsona i Majkla Džordana!


Dalas nije uspeo da se plasira u plej-of Zapada, ali je Dončić imao učinak od 21,2 poena, šest asistencija i 7,8 skokova po meču. Bolje brojke imali su samo Robertson i Džordan, a još su samo Lebron Džejms i Tajrek Evans kao rukiji imali više od 20 poena, pet asistencija i pet skokova po utakmici.

Nadmašio Lebrona

Robertson je pre 58 godina imao 30,5 poena, 9,7 asistencija i 10,1 skokova, što je apsolutni rekord kada su u pitanju svi parametri u prvim sezonama. Najbolji košarkaš svih vremena Majkl Džordan imao je 28,2 poena, 5,9 asistencija, 6,5 skokova. Luka je treći, ispred Lebrona Džejmsa, koji je u prvoj sezoni imao 20,9 poena, 5,9 asistencija i 5,5 skokova.


Dončić je ove sezone imao priliku da u ekipi iz Teksasa igra s jednim od najboljih evropskih igrača svih vremena Dirkom Novickim. Nemac je prošle srede završio karijeru, a o Luki je govorio kao o svom nasledniku.


- Već u ovim godinama Luka ima fenomenalan pregled i smisao za igru. Ima dobar šut, on je čudo od igrača. Dalas je dobio sjajnog košarkaša na dug period. On cepa odbrane na pola. Ima mnogo dobrih poteza u igri jedan na jedan. Danas mu ne mogu ništa. Ali ranije, ne bi imao šanse protiv mene - kroz smeh je govorio Novicki.

Foto: ap photo


Ono što Dončićevu debitantsku sezonu u NBA čini još fascinantnijom je činjenica da je postao igrač s najviše tripl-dablova među igračima mlađim od 21. godine. On je već ostvario osam tripl-dablova, čime je pretekao još jednu legendu, Medžika Džonsona, koji je do 21. rođendana imao sedam.
Lukom je oduševljen i trener San Antonio Sparsa i selektor SAD Greg Popović. Legendarni stručnjak srpskog porekla nije propustio priliku da napomene odakle Dončić potiče.

- Stalno govorim da u svetu postoji mnogo mladih i talentovanih košarkaša. Dončića su našli tamo gde rastu fantastični igrači. Radi se o paklenom momku, imaće neverovatnu karijeru - rekao je Popović.

Gleda crtaće

Lukin saigrač iz reprezentacije Slovenije, takođe Srbin Goran Dragić, smatra da će mladi košarkaš igrati još bolje.

- Luka je najbolji igrač u svom godištu. Ustvari, ne samo u svom godištu, nego ako gledamo sve igrače na svetu od 18 do 25 godina. Veoma je mlad, a igra s mnogo samopouzdanja. Da me ne shvatite pogrešno, on je još dete. Luka i dalje gleda crtane filmove, ali kad izađe na teren, on je neverovatan - zaključio je Dragić.

Navija za Crvenu zvezdu

Iako je odlučio da igra za reprezentaciju Slovenije, Luka Dončić nikad nije skrivao da je veliki navijač Crvene zvezde. Nedavno je mladi košarkaš čestitao putem društvenih mreža Crvenoj zvezdi plasman u finale ABA lige. Prošle godine u "Pioniru" u dresu Reala Luka je trojku koš za pobedu protiv crveno-belih, nakon čega je izjavio da su mu osećanja pomešana.

- Pobeda nam je mnogo bitna. Super je što sam dao trojku za trijumf, ali i nije toliko super, jer je protiv Zvezde. Uvek sam govorio da mi je Zvezda omiljeni klub - govorio je Dončić.

 

 

NAJBOLJI DEBITANTI U ISTORIJI NBA


Igrač (tadašnji klub) sezona poeni asistencije skokovi
1. Oskar Robertson (Sinsinati) 1960/61. 30,5 9,7 10,1
2. Majkl Džordan (Čikago) 1984/85. 28,2 5,9 6,5
3. Luka Dončić (Dalas) 2018/19. 21,2 6,00 7,8
4. Lebron Džejms (Klivlend) 2003/04. 20,9 5,9 5,5
5. Tajrek Evans (Sakramento) 2009/10. 20,1 5,8 5,3
 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija