• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. LJ.

16.05.2019

08:57

PROBLEMI DUGI DVE DECENIJE! Srbiju su odbijali i veći od Jokića!

Košarka

PROBLEMI DUGI DVE DECENIJE! Srbiju su odbijali i veći od Jokića!

Podeli vest

Igranje u nacionalnom timu eskivirali su Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga, Željko Rebrača, Peđa Stojaković...

Predugo traje NBA liga, prošpartamo Ameriku uzduž i popreko, svakodnevno menjamo avione, gradove, hotele, valja sve to izdržati... Na prvi pogled ovo zvuči kao opravdanje Nikole Jokića za to što ne igra za nacionalni tim, ali to je zapravo rekao Vlade Divac kada je 1997. godine odbio da nastupi za reprezentaciju Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Barseloni!


Izjava Nikole Jokića da još nije odlučio da li će igrati za Srbiju na ovogodišnjem Mundobasketu dočekana je na nož kod velikog dela srpske javnosti. Centar Denvera još od 2016. godine nije obukao dres "orlova", ali nije Jokić izmislio odbijanje da igra za nacionalni tim.

Psihičko opterećenje

To je na neki način tradicija naše košarkaške reprezentacije. Spisak igrača koji su odbijali pozive selektora je dugačak, a među njima ima mnogo većih košarkaških imena od Jokića. Među njima su Vlade Divac, Aleksandar Đorđević, Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković, Željko Rebrača, Miloš Vujanić, Igor Rakočević, Milan Mačvan, Miroslav Raduljica, Novica Veličković, Nikola Milutinov, Boban Marjanović, Ognjen Kuzmić...

Sve je počelo 1997. godine, kada je Divac odlučio da se ne odazove pozivu trenerskog dvojca Dušan Ivković - Željko Obradović.

- NBA liga dugo traje, prošpartamo Ameriku uzduž i popreko, menjamo gotovo svakodnevno avione, gradove, hotele... Valja sve to izdržati fizički i psihički. Umor stiže na kraju sezone, a onda počinju pripreme reprezentacije. To je ogromno opterećenje za mene i zato sam prvi put, otkad sam debitovao u reprezentaciji morao da odustanem od državnog tima - rekao je pre 22 godine Divac.

Tri godine kasnije Divcu se priključio i tada najbolji plejmejker Evrope, a sada selektor Srbije Aleksandar Đorđević. Njih dvojica su odbili da igraju za reprezentaciju za Olimpijskim igrama u Sidneju uz obrazloženje da žele da provedu leto sa porodicom.

Foto: Informer

- Imam 33 godine, ćerkica Tara napunila je godinu dana, želim da budem sa njom što je više moguće i nisam psihički spreman da naredna tri meseca posvetim reprezentaciji. Mentalno bih bio više sa svojom porodicom nego sa reprezentacijom - istakao je Đorđević.

Slično objašnjenje stiglo je i od Divca.

- Nema nikakvih šansi da igram u Sidneju. Odluka je neopoziva i definitivna. Ne želim nikakve popuste, moji motivi su čisto privatni, želim da budem sa porodicom i ništa mi ne znači što bih mogao da zakasnim, recimo, petnaest dana. Ne želim to ni zbog drugih igrača koji počinju od prvog dana - poručio je Divac.

Foto: NBA/Getty images.

Isti tandem nije igrao ni 2001. na Evrobasketu, a tada im se pridružio i Željko Rebrača, koji se spremao za odlazak u NBA, gde je kasnije potpisao za Detroit Pistons. Dve godine kasnije, Dejan Bodiroga je odbio poziv tadašnjeg selektora Duška Vujoševića.

- Odluka nije bila laka i trebalo mi je dosta vremena da je donesem, ali posle 10 godina igranja za reprezentaciju potreban mi je tajm-aut. Ne mislim da je završeno igranje za državni tim jer je reprezentacija nešto najvažnije, ali moram da uzmem predah - objasnio je Bodiroga.

Nerealni zahtevi

Naredne godine se na klupu nacionalnog tima vratio Željko Obradović, a u sećanju je ostao sukob sa Peđom Stojakovićem, koji nije bio u sastavu za Igre u Atini.

- Stojaković kaže da nema problema sa mnom, ja kažem da nemam sa njim. On mi je tada rekao da odlučim, jer bi se priključio timu sedam dana pred početak OI. Peđa bi kasnio 45 dana na pripreme! Kako bi ga prihvatili ostali igrači? Da su oni rekli da on treba da igra pod tim uslovima, ja bih rekao da može - poručio je Obradović.

KSS pretio Krstiću odlaskom u vojsku

Nenad Krstić je 2006. godine hteo da propusti Svetsko prvenstvo u Japanu kako bi potpisao novi ugovor sa Nju Džersijem, ali je od Košarkaškog saveza dobio pretnje da će morati da služi vojni rok.
- Nema smisla da mi tako prete. Ne znam zašto su se navrzli na mene kada nisam jedini koji je otkazao. Kažu da ja nisam patriota i ne volim svoju zemlju, a oni su veliki rodoljubi. Za reprezentaciju sam igrao i povređen, a sada me na ružan način stavljaju na stub srama - rekao je Krstić.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bubasvaba

pre 4 godine

Odbio si jednom i kraj nema vise i kad se zavrsi ta njihova nba dobro im dodje da se pokazemo u reprezentaciji radi saljih transvera po evropi ALI TO TREBA UKINUTI JEDNOM NE DO KRAJA KARIJERE NE!!!!!!!.

Uros

pre 4 godine

Meni je skroz razumljivo da se poneko takmicenje preskoci. Medjutim, za razliku od ostalih kosarkasa Jokic se nije oduzio reprezentaciji, vec izbegava da igra onda kada najvise moze da doprinese. Cini mi se da nikada nismo imali jaci tim nego sada. Ipak, ako Jokic ne zeli to je njegova odluka i ja mu zelim srecu. Ali treba da zna da se niko sa priprema sa reprezentacijom i nakon igranja za istu nije vratio kao losiji igrac, naprotiv.

željko

pre 4 godine

Slažem se sa većinom napisanog oko neodazivanja pojedinaca na poziv selektora.Ipak,treba pogledati svi su oni otkazivali u poznijim godinama svog života kad su već imali na stotine meševa u reprezentaciji.Zato mislim da bi se Jokić trebao pojaviti na Svjetskom prvenstvuTo bi za njega bio odmor.Igra sa slabijim selekcijama nego sa NBA timovima.Igra se 8 minuta kraće i stacionirani su na jednom mjestu,nema putovanja. Uz to do početka priprema može odmarati gotovo dva mjeseca! Mislim da bi trebao oedigrati i svetsko prvenstvo i dogodine OI.Evropska prvenstva su postala drugorazredna takmičenja što dokazuje i primjer Slovenije koja nije učesnik SP a bila je prvak er su se njeni NBA igrači odazvali pozivu selektora,dok sve ostale reprezentacije su bile bez pomoći igrača iz NBA.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija