• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

26.07.2019

14:03

OVO NISTE ZNALI O NJIMA! Đorđević o Daniloviću, Saviću, Rađi, profesoru Nikoliću

Košarka

OVO NISTE ZNALI O NJIMA! Đorđević o Daniloviću, Saviću, Rađi, profesoru Nikoliću

Podeli vest

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević izjavio je danas da je imao sreće da tokom karijere igra sa Predragom Danilovićem koji "nije voleo da gubi", dodao je da je Zoran Savić imao "stravične radne navike" koje je prenosio na saigrače, a otkrio je i šta je naučio od Dina Rađe i Aleksandra Nikolića

- Postoji mnogo igrača sa jakim karakterom, ali samo je nekima od njih karakter pomogao da postanu pobednici. Jedan od takvih je Saša Danilović. Imao sam sreću da igram s njim, jer je on imao taj karakter pobednika - rekao je Đorđević.

Nastavio je u istom ritmu.

- Nije nikako voleo da izgubi, imao je sportsku aroganciju i sportsku sigurnost u sebe, nestvarno veliku, i na tome je izgradio svoj karakter. Bio je izuzetan saigrač koji je mene digao - rekao je selektor Srbije u intervjuu u kampanji za Laško pivo.

Foto: Starsportphoto©

Još je košarkaša koje Đorđević pamti iz zlatnih dana njegove igračke karijere, a jedan od njih je i Zoran Savić.

- Gde god da je došao, u kojoj god ekipi da je igrao, on je vodio tim do finala. Mislim da je igrao jedno 17-18 finala i da su sva bile pobede. Možda je samo jedno izgubio - rekao je Đorđević.

Po rečima Đorđevića, Savić možda nije bio "toliko atraktivan", ali je "radio posao i pravio pobednički ambijent svojim radom".

Selektor Srbije je potom ispričao i jednu anegdotu vezanu za Savića.

- Desilo se da budem u sobi s njim, probudim se u tri, čujem nešto, a ni sam nisam siguran šta. Okrenem se, kad nema njega u krevetu. Pogledam malo bolje, kad ono on ispred kreveta stavio peškir radi sklekove i trbušnjake. Imao je neke stravične radne navike koje je prenosio na sve nas. On je s tim izgradio svoju karijeru, posebno kada pričamo o karakteru - rekao je Đorđević.

ZVEZDAŠI ĆE BITI BESNI! Sale posle Tea "krade" još jednu veliku želju "delija"!

Jedan deo karijere Đorđevića obeležilo je i rivalstvo sa Dinom Rađom, a za jedan detalj je selektor Srbije istakao da mu je "otvorio oči".

- Igramo protiv Francuza polufinale Evropskog prvenstva 1991. godine. Demori, plejmejker, najbrži igrač, brži i od sebe samog, duge noge, ma strašan, prodoran. Mi igramo, lopta je na strani, ja je usmeravam. Demori me prođe kao da me nema, bez obzira na to što sam bio odličan timski odbrambeni igrač. I tako on mene prolazi, već je pod košem, ja vičem za pomoć. Dino Rađa se okreće, propušta Demorija da da koš, već trči u napad i viče mi: "Nema ti tu pomoći, tu si sam".

- A, ovamo, mi prijatelji, drugari, cimeri... Onda mi je rekao: "Ako se tamo ti ne pomučiš na svojoj poziciji, ja da ti pomažem - ma ne dolazi u obzir". To je iz njega izašlo iskreno i onako kako treba, jer princip igre je da svako da 100 odsto na svojoj poziciji, to mi je bila velika lekcija - istakao je Đorđević.

Đorđević je imao sreću da sarađuje sa profesorom Aleksandrom Nikolićem, "ocem" košarke na ovim prostorima, od koga je dosta naučio.

- Jedna od stvari koju je on rekao, a deo je i njegove večite filozofije i skromnosti kao čoveka, ujedno veličine profesionalne i trenerske, jeste pitanje koje je stalno postavljao. Ko koga čini boljim, igrači trenere, ili treneri igrače? I ja dan danas postavljam to pitanje i sebi, a i igračima. Svi odgovore uglavnom da trener prvo mora da nauči igrača kako bi ga on posle učinio boljim trenerom, međutim, Nikolić je bio decidiran da igrači čine trenere da budu bolji. To je jedan od postulata kojima se rukovodim - rekao je Đorđević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija