• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.08.2019

18:31

PET PUTA SMO BILI SVETSKI PRVACI! Zemlja košarke kreće u lov na šestu zlatnu medalju!

Košarka

PET PUTA SMO BILI SVETSKI PRVACI! Zemlja košarke kreće u lov na šestu zlatnu medalju!

Podeli vest

Približava se momenat o kome svi pričaju, početak Mundobasketa 2019. U subotu (9:30) košarkaši Srbije će istrčati na parket protiv Angole, tako će krenuti pohod na osvajenje šeste zlatne medalje na Svetskim prvenstvima

Trofejnu policu naše reprezentacije za sada krase pehari iz Ljubljane (1970), Kvinzon Sitija (1978), Buenos Ajresa (1990), Atine (1998) i Indijanapolisa (2002). Sada se čeka 15. septembar i momenat kada svaki Srbin koji je istinski ljubitelj ove sportske poslastice želi da vidi naše momke na pobedničkom postolju.

Pored nas, jedino SAD ima pet zlatnih medalja, a mnogi predviđaju da će se upravo ove dve ekipe sastati u finalnoj utakmici. Po FIBA listi favorita "orlovi" su prvi favoriti a Ameri nam uporno dišu za vrat na drugoj poziciji.

Foto: Starsportphoto

Davne 1970. godine tadašnja Jugoslavija je svoj šampionski put počela u Ljubljani gde je po prvi put zasijalo zlato na prsima naših momaka. Osam godina kasnije na Filipinima desio pravi triler u finalu protiv Sovjetskog Saveza, regularan tok se završio rezultatom 73:73, ipak posle produžetaka na semaforu je pisalo 82:81 u korist Jugoslavije.

Sledeća šansa se čekala dugih 12 godina, na naredna dva prvenstva morali smo da se zadovoljimo skromnom bronzom, dok su glavni kajmak pokupili Sovjetski Savez (1982), odnosno SAD (1986).

Onda je usledio Buenos Ajres, ponovo su Sovjeti bili naš poslednji meč ali tad nije bilo nikave napetosti, "baćuške" su bile meso na tanjiru koje su igrači Dude Ivkovića sa lakoćom pojeli rezultatatom 92:75. Svetsko prvenstvo u Argentini je bilo poslednje u kojem je Jugoslavija nastupila u sastavu sa svim svojim tadašnjim republikama.

Osam godina kasnije u Atini, ponovo smo se popeli na krov sveta, ipak, nije moglo bez filmske završnice slične onoj na Filipina, samo što više nije postojao Sovjetski Savez, nego njen glavni deo, ko drugi, naravno Rusija.

Apsoultni heroj te utakmice je bio Željko Rebrača koji nam je doneo pobedu u poslednjim momentima meča (64:62). On je takođe završio u idealnom timu šampionata, uz najboljeg igrača tog prvenstva Dejana Bodirogu.

Za sada poslednja medalja je možda i najslađa, razlog je verovatno u destinaciji gde se prvenstvo održalo, a to je naravno Amerika. "Drim tim" protiv "zemlje košarke", jednostavno nekada neke pobede pre finala budu draže i bitnije, to se upravo desilo u Indijanopolisu.

Trojke Milana Gurovića, odlična igra Dejana Bodiroge, Peđe Stojaković, Vlade Divca i ostatka ekipe srušila je SAD (81:78), a koliko je to dotuklo domaće košarkaše dokazao je njihovo furiozno bežanje sa terena pri završetku utakmice. Jedini čovek koji je smogao snage da pruži ruku boljima je prgavi ali pravedni Redži Miler koji za razliku od svojih saigrača  nije kukavički pobegao.

Posle tvrdih Amera, Novi Zeland je u polufinalu bio dosta lakši zalogaj (89:78), a zatim je usledio pravi rat sa najvećim iznenađenjem Argentinom. To je bio meč pun preokreta, dvoboj u kojem su obe ostavile srce na parketu, ipak u produžetcima, momci koje je predvodio Svetslav Pešić izašli su kao pobednici.

Od Indijanopolisa je prošlo dugih 17 godina, sada  je na čelu ekipe Aleksandar Đorđević, koji je bio deo zlatne ekipe iz Atine, kao igrač doneo doneo nam je dosta radovanja, a na prošlom Mundobasketu je kao trener sa "orlovima" uzeo srebro. Tada Srbija nije mogla da nađe nikakvo rešenje za SAD.

Ipak, situacija je sada drugačija, Nikola Jokić je ponovo u nacionalnom dresu, tu su Nemanja Bjelica, Bogdan Bogdanović, Boban Marjanović,  novi kapiten Miroslav Raduljica i ostatak ekipe. Naravno da nije moglo bez pehova povrede Dragana Milosavljevića i Miloša Teodosića pred sam start prvenstva su rastužile mnoge navijače, ali ipak nema mesta za kukanje, Srbija je po FIBA glavni favorit, nije izgubila nijednu pripremnu utakmicu, odavno nismo imali ovako kvalitetan tim.

Bonus video:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija