• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Zorić

10.09.2019

08:10

"ORLOVI" SVESNI DA PRAVA NA KIKS VIŠE NEMA! Počistićemo Argentinu!

Košarka

"ORLOVI" SVESNI DA PRAVA NA KIKS VIŠE NEMA! Počistićemo Argentinu!

Podeli vest

Tradicija kaže da kad srpski košarkaši pobeđuju Argentinu, onda osvajaju i titule prvaka sveta! "Orlovi" će danas (13.00, RTS 1) u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Kini igrati protiv "gaučosa". Na putu do poslednja dva zlata na Mundobasketima, 1998. i 2002. godine, naša reprezentacija rušila je upravo Južnoamerikance

Izabranici Aleksandra Đorđevića posle poraza i slabe igre protiv Španije u nedelju (69:81) zauzeli su drugo mesto u grupi J, pa su se iz Vuhana preselili u Donguan, gde će se boriti za plasman u polufinale. Protivnik je stari znanac, selekcija koja je doživela smenu generacije, ali koju na terenu i dalje predvodi veteran Luis Skola (39).

Prljavo i agresivno

Upravo je sjajni krilni centar bio deo ekipe iz Indijanapolisa pre 17 godina, koja je u finalu SP poražena od Jugoslavije (84:77) posle produžetka i neverovatne drame. Pre toga je naš nacionalni tim i 1998. u Grčkoj bio najbolji na planeti, a u četvrtfinalu je eliminisao "gaučose" (70:62).

Kapiten "orlova" Miroslav Raduljica ponovo očekuje neizvestan duel, ali i plasman u polufinale.

- Igrali smo u prošlosti često sa Argentinom i dobro se poznajemo. Naučili smo lekciju posle poraza od Španije, videli da nismo nepobedivi i sad više nemamo prava na kiks. Slična košarka nas čeka i sad, prljava i agresivna igra u odbrani, na koju ćemo morati da odgovorimo. Protivnici ne mogu da se biraju, a mi ako želimo do zlata, moramo da dobijemo svakog rivala do kraja prvenstva. Računica je prosta - poručuje Raduljica.

Osveta za poraze koje je naš nacionalni tim naneo Argentincima 1998. i 2002. usledila je 2004. u grupnoj fazi na Olimpijskim igrama u Atini (83:82), kada je Manu Đinobili dao koš za trijumf u poslednjoj sekundi. Time je doprineo da se tadašnja reprezentacija Srbije i Crne Gore vrati kući već posle prve faze turnira.

(VIDEO) ĐORĐEVIĆ OŠTRO PRED ARGENTINU: Ono da se ne sudi Jokiću, takvom igraču? To je nemoguće!

Poslednji duel Srbije i Argentine na velikim takmičenjima odigran je pre devet godina, u drugoj fazi Mundobasketa u Turskoj, a pobedu je odnela Srbija, ponovo posle uzbudljive završnice (84:82).
Svetske kladionice nemaju dilemu uoči ovog susreta i "orlove" vide kao apsolutne favorite. Kvota na pobedu Srbije je svega 1,13, dok se šanse Argentine procenjuju kvotom 7,20, bez obzira što je naša selekcija razočarala na prethodnom meču sa Španijom.

Najbolji i najefikasniji igrač "orlova" Bogdan Bogdanović smatra da je samopouzdanje našeg tima od ključnog značaja za plasman u polufinale:

- Ključno je da povratimo samouverenost i agresivnost. Od toga sve kreće, a to nam je falilo protiv Španije. Pred nama je najvažnija utakmica na turniru jer se u četvrtfinalu obično lomi takmičenje. Moramo dobro da zapnemo, da ostavimo srce na terenu za pobedu - zaključuje Bogdanović.

Vreme je za centre

"Gaučosi" u Kini još ne znaju za poraz, ostvarili su maksimalnih pet pobeda (Južna Koreja, Nigerija, Rusija, Venecuela i Poljska), pa sa velikim optimizmom čekaju duel sa "orlovima". Svestan je toga i naš selektor Aleksandar Đorđević.

- Arhivirali smo Španiju, videli šta ne valja i sad treba da se vratimo našoj prepoznatljivoj igri i zajedništvu. Hoću da u napadu lopta ide iz ruke u ruku, da svaki igrač veruje u onog do sebe. Znamo Argentince, imaju visinu i fizičku snagu kao i mi, tako da će borba sigurno biti žestoka. Moramo da pronađemo način da razigramo naše centre i spustimo loptu ispod koša. Znam i verujem da to možemo - tvrdi Đorđević.

ISTORIJSKI MEČEVI
PROTIV ARGENTINE


Četvrtfinale SP 1998.
Jugoslavija - Argentina 70:62
Finale SP 2002.
Jugoslavija - Argentina 84:77 p. p.
Grupna faza OI 2004.
SCG - Argentina 82:83
Druga faza SP 2010.
Srbija - Argentina 84:82

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija