• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.05.2020

07:41

HOĆEŠ PUŠKU, PANCIR, TREBA LI TI BOMBA? Srbin ide u Irak, a roditelji se KRSTE u neverici...

Košarka

HOĆEŠ PUŠKU, PANCIR, TREBA LI TI BOMBA? Srbin ide u Irak, a roditelji se KRSTE u neverici...

Podeli vest

Bivši košarkaš Partizana Aleksandar Mitrović, koji je sa crno-belima 2010. godine igrao fajnal-for Evrolige, tokom karijere igrao je u Iraku

Prošao je Srbin u Iraku "sito i rešeto", igrao je za ekipi Al-Hutut Al-Džauija, a imao je šansu i da gra na mestu drevnog grada Vavilona.

Igrali smo u mestu koje se zove Hila i to je odmah pored drevnog Vavilona, pa praktično je Hila Vavilon. Ja sam se stvarno nadao da ću da vidim neke ruševine, nešto. Medutim, došao sam u grad koji ima tri prašnjave ulice. Gde su sa strane kao bankine stavljene automobilske gume. Izgledalo je kao karting - rekao je za Mozzartsprot Aleksandar Mitrović. 

U dvorani je bilo još interesantnije…


- Ulazim tamo, a domar briše tartan podlogu  tako što nakvasi cilim, bukvalno cilim, stavi ga na motku i onda sipa kofu vode na ćilim. I tako briše. I onda treba tu da igraš i da ne pogineš. Igra se u tri-četiri sata po podne, sunce već zalazi, a nema svetla. Što se tiče košarke, ima sistema u Iraku, ima ekipa koje liče na one prave košarkaške po konfiguraciji, pismeni su u tom smislu. Svi su jaki, brzi, dosta skaču. Nije kao u Kataru i u Saudijskoj Arabiji gde znaju da naiđu po dva debeljka koji ne liče ni na šta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

?

Објава коју дели Aljoša Mitrović (@aljosamitrovic) дана 21. Дец 2018. у 11:03 PST

Još jedna anegdota bila je kada je putovao na utakmicu 12 sati u autobusu koji nije bio baš reprezentativan. A tek putevi…

- Treba ti sedam sati od Bagdada do Zaha. Velika je distanca, a putevi su takvi da ispadaju plombe. I to sve autobusom, trebalo nam je 12 sati dok smo stigli. Sutra igrali utakmicu, izgubili od bolje ekipe u jakoj atmosferi, i onda su ovi iz kluba bili ljuti, "gle čuda mi izgubil". A "samo" smo 12 sati putovali, tražio sam posle  toga gde mi je kuk. I traže da se ide kući odmah posle utakmice, uveče. Vidim saigrači me gledaju: "Hajde Saša, molim te reci mu da ne idemo po mraku, opasno je". Znaš, ima puno vojske, ali ima i onih sa druge strane zakona. Zamolim ja da ostanemo u hotelu tu noć, a sportski direktor Džasim mi kaže: "Skupo je". Rekoh mu: "Da, Džasime, ali smrt je još skuplja". I onda smo otišli u hotel da malo odspavamo. Kad on nama: "Polazak u tri sata ujutru". Džasim je rešio da se vrati u Bagdad u određeno vreme - i to je to, njega ne zanima. I tako smo prolazili kroz grad Mosul koji je oslobođen godinu dana pre nego što smo tuda prošli, trajalo je trvenje još…- pristio se Mitrović opasne pustolovine.

IRAČANI SA MAŠINKAMA PRIVELI SRBINA... Ne dam pasoš, NISAM JA AMERIKANAC! Neverovatna ispovest bivšeg igrača Partizana!

RAĐANJE SUNCA IZNAD HUMSKE ULICE! Sreća se nazire na novom horizontu! Partizan ODUŠEVIO Grobare!

 

Mitrović otkriva da njegovi roditelji i prijatelji nisu mogli da poveruju kada im je rekao da ide u Irak.

- Nije mi bilo svejedno kada sam dobio poziv. Znamo da je to jedno od "najtrusnijih" područja na svetu. Menadžer me je ubeđivao, govorio: "Hajde, ne boj se. Pitaj ovog, pitaj onog". I onda sam zvao neke igrače koji su tamo nastupali, zvao konzulat i rekli su mi da je to najbolje vreme da se dođe u poslednjih ne znam koliko. Roditelji su se krstili, gledali su me sa nevericom. Bilo je tu i šala prijatelja sa "Hoćeš pušku, pancir? Treba li ti bomba?  Sve je to bilo jako veselo, baš. Ne znaš odakle te vreba opasnost.

Mitroviću hrabrosti očigledno nije nedostajalo. 

Verovao sam da se ništa loše neće dogoditi, iako je Irak imao lošu pozadinsku priču. Otišao sam u klub koji je u prevodu nešto poput 'Irak Airways', tamo je predsednik njihov čuveni fudbaler Leit Husein. On je tokom karijere trebalo da pređe u Barselonu, pa mu Sadam Husein nije dao. On je svejedno sada bogat, ali možeš misliti kako mu je tada bilo. Tamo sam stvarno dobro primljen u klubu. Beo sam, a oni su navikli na tamnopute igrače. Ne toliko na belce. Već na ulici su me ljudi gledali sa podozrenjem, mislili su da sam Amerikanac. Međutim, kada bih reko da sam iz Srbije, bivša Jugoslavija, menjala bi se atmosfera razgovora.

Bonus video




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija