• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.08.2022

17:35

NIKAD LAKŠI PUT DO ZLATA! Naša zemlja je pre 21 godinu POSLEDNJI PUT pokorila Evropu! Evo ko je OBELEŽIO takmičenje, a ko je UTIŠAO domaće navijače!

Starsportphoto

Košarka

NIKAD LAKŠI PUT DO ZLATA! Naša zemlja je pre 21 godinu POSLEDNJI PUT pokorila Evropu! Evo ko je OBELEŽIO takmičenje, a ko je UTIŠAO domaće navijače!

Podeli vest

Pred početak Evropskog prvenstva u košarci koje počinje 1.septembra, podsećamo kako je naša selekcija osvojila poslednje zlato na Šampionatu Starog kontinenta 2001. godine, pa se iskreno nadamo da će Jokić i ekipa konačno doneti Srbiji dugo čekano najsjajnije odličje u Pragu

Navršiće se 9. septembra 2022. leta Gospodnjeg tačno 21 godina otkako je košarkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila poslednju zlatnu medalju na Evropskim prvenstvima.

Bilo je to u Turskoj, u Istanbulu, kada je u finalu Šampionata Starog kontinenta savladana selekcija domaćina, pod komandom i danas aktuelnog selektora nacionalnog tima Svetislava Karija Pešića.

Naša selekcija je toliko bila nadmoćnija u odnosu na konkurenciju, da se pitanje trijumfa i osvajanje pehara nijedne sekunde nije ni postavljalo.

Jugoslavija je u pohod na osvajanje Evrope krenula iz grupe "G", gde je bila svrstana sa reprezentacijama Nemačke, Hrvatske i Estonije.

HRVATSKA DEKLASIRANA NA STARTU

Na startu takmičenja, Pešićevi izabranici su deklasirali komšije, pošto su Hrvati savladani sa 80:66, da bi u drugom kolu bili još ubedljiviji i nemilosrdniji prema Estoniji koju su uništili sa 53 razlike rezultatom 113:58.

Foto: Starsportphoto

Dejan Bodiroga podiže pobednički pehar

Najzad, u poslednjoj rundi grupne faze, Panceri su "najbolje prošli" protiv Juge sa porazom od samo 13 koševa (73:86).

Usledila je selidba jugoslovenske selekcije u dvoranu Abdi Ipekči. gde su kapiten Bodiroga i njegovi saigrači u četvrtfinalu demolirali Letoniju sa 36 razlike (114:78).

Iako se očekivala neizvesnost u polufinalnom okršaju sa Špancima, naši košarkaši su "oduvali" Crvenu furiju rezultatom 78:65.

Konačno, u velikom finalu EP sačekao nas je domaćin Turska, ali bez jačeg otpora. Ono što im je ostalo za utehu da su postali jedina selekcija na Šampionatu koja je izgubila sa jednocifrenom razlikom od premoćne Jugoslavije (78:69).

EKIPA ZA ISTORIJU

Jugoslaviju su do evropskog zlata vodili: Dejan Bodiroga (kapiten), Veselin Petrović, Saša Obradović, Igor Rakočević, Predrag Stojaković (MVP), Vlado Šćepanović, Marko Jarić, Predrag Drobnjak, Milan Gurović, Dragan Tarlać, Dejan Milojević, Dejan Tomašević.

Za MVP-ja Evropskog prvenstva 2001. proglašen je as Sakramenta Predrag Stojaković, dok su idealnu petorku osim njega činili još: Damir Mulaomerović (Hrvatska), Hidaet Turkuoglu (Turska), Dirk Novicki (Nemačka) i Pau Gasol (Španija).

Tu se nije zaustavio pohod ove blistave generacije, jer je godinu dana kasnije, takođe, pod Pešićevim vođstvom, tog 8. septembra 2002. godine osvojeno i zlato na Mundobasketu u Indijanopolisu, kada je u epskom finalu sa Argentinom, posle produžetata, naša selekcija slavila protiv Gačosa sa 84-77.

Foto: Starsportphoto

Predrag Stojaković, Vlade Divac i Dejan Bodiroga

NEZAUSTAVLJIVI STOJAKOVIĆ

Selekcija Jugoslavije je Hrvatsku počistila sa 14 razlike (80:66), uz 21 poen Predraga Stojakovića, dok je Dejan Tomašević dodao 13 koševa.

Usledio je "jači trening" protiv Estonije, a as Sakramenta je ponovo stao na 21 poenu, Predrag Drobnjak je ubacio 17, a Milan Gurović dva koša manje.

Ni Panceri, na krilima kasnije legende Dalasa Dirka Novickog, najboljim igračem u istoriji nemačke košarke, nisu mogli da nas zaustave. Prva zvezda Nemaca je dao 15 poena, dok je najefikasniji bio Ademola Okuladža sa tri koša više.

Jugoslaviju je do het-trika predvodio Peđa Stojaković sa 22 poena, kapiten Bodiroga je meč završio sa 20 koševa.

Plavi su u četvrtfinalu protiv Letonije rešili sve dileme do poluvremena, kada su imali 26 koševa prednosti (66:40). Nastavak meča je predstavljao rutinsko odrađivanje posla, a, pogađate, najefikasniji ko drugi do Stojakovića sa 29 poena, ispratio ga je Gurović sa 20, uz šest postignutih trojki iz devet pokušaja popularnog Čiče.

Foto: Starsportphoto

naši reprezentativci na postolju

MLAĐANI PAU VIDEO JUNAKA PEĐU

Došao je i polufinalni duel sa Špancima, u kome Furija predvođena mladom NBA zvezdom u usponu, tada 22-godišnjim Pau Gasolom, nije uspela da zaustavi Pešićeve "aždaje".

Na krilima Stojakovića koji je ubacio 30 poena, uz pomoć kapitena Bodi-Bonda (15p) i još jednog Predraga, Drobnjaka sa 13 koševa, jugoslovenski asovi su zasenili Gasolov dabl-dabl od 22 koša i 11 skokova.

JAPANAC RASPLAKAO DOMAĆE NAVIJAČE

Turska nikada nije bila u prilici da igra finale SP ili EP, a u svom dvorištu im se ukazala šansa da osvoje najsjajnije odličje.

Osokoljeni Mirsad Turdžan, Hidajet Turkuoglu, Ibrahim Kutlaj i ostali asovi domaće selekcije vodili su ubeljivo na kraju prve četvrtine (22:15), ali su naši reprezentativci uhvatili priključak na poluvremenu i imali samo dva koša zaostatka (40:38).

A onda je domaćin pregažen u poslednjem kvartalu, koji je Pešićev tim dobio sa osam razlike (20:12) i posle trećeg perioda koji je takođe rešio u svoju korist (20:17), trijumfovao sa konačnih 78:69.

Junak cele Juge bio je Vlado Šćepanović Japanac, nekadašnji as Budućnosti i kasnije trener Partizana, ubacio je tada 19 poena, koji je odveo izabranike Svetislava Pešića do trećeg zlata, na prethodna četiri Evropska prvenstva.

Nadamo se da će tako biti i na kraju ovogodišnjeg Evrobasketa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija