• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marko Vuletić

17.01.2024

22:45

Trener Miloje: Stvorio Jokića, preporodio Megu, učio Amere košarku!

Starsportphoto

Košarka

Trener Miloje: Stvorio Jokića, preporodio Megu, učio Amere košarku!

Podeli vest

Srpski stručnjak Dejan Milojević je važio za jednog od najbistrijih košarkaških umova sa ovih prostora zbog čega je i uvršten u stručni štab čuvene NBA ekipe Golden Stejt Voriorsa.

Nakon prinudnog kraja igračke karijere 2009. zbog problema sa kolenima, popularni Deki je odlučio da svoje znanje prenese na iduće generacije u ulozi trenera.

Priliku je dobio u ambicioznoj ekipi Mege kao pomoćnik. Samo tri godine kasnije (2012.) glavni trener Vlada Vukoičić je otišao u Crvenu zvezdu, a priliku je dobio Dejan Milojević i debi u ulozi glavnog trenera.

Foto: Starsportphoto©

Milojević na klupi Mege 2012.

Iako je tokom igračke karijere važio za sjajnog saigrača, stratega i mentora, uspeh koji je ostvario kao trener mnoge je iznenadio.

Krenulo se sa napornim radom u hali "Vizura" i usledio je period koji će zauvek zlatnim slovima ostati ispisan u istoriji Mege, ali i srpske košarke.

Dva puta je igrao finale Kupa Radivoja Koraća (2014. i 2015.) ali trofej "zlatne levice" izmiče ekipi u roze dresovima.

Samo godinu dana kasnije (2016.) zabeležen je najveći uspeh ovoga kluba, kada je,  napokon osvojen Kup Radivoja Koraća.

Foto: Starsportphoto©

Milojević sa trofejem osvajača Kupa Radivoja Koraća 2016.

Iste godine ekipa pod rukovodstvom Dejana Milojevića igrala je i završnicu plejofa ABA lige i u međuvremenu stvarala "super talente" poput Nikole Jokića i Vasilija Micića.

Poznat je kao pravi majstor za centre i visoke igrače, pa ne treba da čudi što je Jokić prepun "fazona" koje svake večeri prodaje na parketima NBA lige.

Popularni džoker je stigao u Megu kao bucko koji nije sklek mogao da uradi, a pod mentorstvom nekadašnjeg sjajnog košarkaša izrastao je u najkorisnijeg igrača (MVP) ABA lige kom je ukazana prilika i u NBA ligi.

Foto: Starsportphoto©

Dejan Milojević i Nikola Jokić

Deki je na klupi Mege bio sve do 2020, kada odlazi u Budućnost za koju je sa mnogo uspeha nastupao kao igrač. 

Napustio je Crnu Goru 2021, kada je dobio "poziv koji se ne odbija" iz NBA lige da se priključi stručnom štabu jedne od najjačih ekipa, Golden Stejt Voriorsa.

Milojević je stigao kao trener kome će primarni zadatak biti da "napravi igrača" od tada mladog i perspektivnog centra Kevona Lunija.

Upravo je Amerikanac kasnije u superlativima govorio o sesijama i trikovima kojima ga je nekada snažni centar podučio, a mnogo puta je Dekijev učinak pominjao i glavni trener, legendarni Stiv Ker.

Foto: Starsportphoto©

Dekijev Pulen - Kevon Luni

Uspeo je i u najjačoj ligi sveta da ostvari najbolji rezultat, osvojivši šampionski prsten za godinu 2022.

Do dana današnjeg bio je neizostavan deo ekipe Stiva Kera i važio je za "desnu ruku" nekadašnjeg asa Čikago Bulsa.

Bio je jedna od prvih želja navijača za preuzimanje kormila reprezentacije Srbije i, po mnogima, jedini sposoban za tako zahtevnu poziciju.

Zauvek će ostati upamćen kao košarkaški radnik koji je mislio pre svog vremena i unosio inovacije u način igranja tradicionalnog centra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija