• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.01.2024

07:00

Naneli: Najtežu povredu u karijeri zaradio sam zbog besa prema Željku! (VIDEO)

EPA

Košarka

Naneli: Najtežu povredu u karijeri zaradio sam zbog besa prema Željku! (VIDEO)

Podeli vest

Nosilac Partizana u ovoj sezoni, Džejms Naneli (33), gostovao je u podkastu Evrolige "Krosover" u kojem je govorio o svom odrastanju, prvom susretu sa Željkom Obradovićem i kakvu je legendarni trener imao ulogu prilikom njegovog strašnog pada na meču sa Baskonijom 2018. godine.

Iskusni Amerikanac je među ključnim igračima koji su ostali u crno-belom dresu nakon prošlogodišnjeg osvajanja Admiral bet ABA lige i za dlaku izbegnutog fajnal-fora Evrolige.

Naneli je poznat kao neko ko nerado govori za medije, pa je njegovo gostovanje u podkastu legendarnog Džoa Arlauckasa zainteresovalo mnoge. 

Foto: Starsportphoto©

Naneli i Balša Koprivica

Početak njegove karijere u Evroligi nije bio lak. Bio je deo moćnog Fenerbahčea, koji je sa klupe predvodio Željko Obradović i nije uvek imao prostora u rotaciji trofejnog stručnjaka zbog ogromne konkurencije. 

Upravo je bes prouzrokovan neigranjem izazvao jedan od najtežih trenutaka u Nanelijevom životu. Na utakmici sa Baskonijom pre šest godina, Naneli je, nošen inercijom posle zakucavanja, napravio salto u vazduhu i prizemljio se tačno na glavu.

- Nisam mnogo govorio o tom detalju, ali tada sam bio jako ljut na Obradovića. Čitavu utakmicu sam presedeo i dobio sam šansu na tri minuta do kraja treće četvrtine. Sedeo sam na klupi besan i pitao sam se šta se dešava. Kada sam ušao u igru, odmah sam ukrao loptu i upisao asistenciju, dobro sam igrao. Već u sledećem napadu dobijam pas u kontri i želim snažno da zakucam i pogledom poručim Željku da je morao ranije da me ubaci u igru.  Kako sam se odrazio, video sam protivnika kako skače, nisam se dobro pozicionirao u vazduhu i nisam uspeo da se uhvatim za obruč - počeo je Naneleli.

Foto: EPA

Naneli u dresu Fenerbahčea

Tokom nezgodnog pada, momak rodom iz Kalifornije je zadobio teške povrede glave usled kojih je došlo i do nekoliko manjih krvarenja u mozgu.

- Bilo je jako tiho i samo se sećam da je nešto puklo, ne znam šta. Nakon toga samo pamtim vrata bolnice. Imao sam krvarenja u mozgu i stanje mi je bilo vrlo ozbiljno. Imao sam mnogo sreće. Nisam želeo da gledam snimak i izbegavao sam gotovo godinu dana pre nego što sam prvi put pogledao. Supruga mi je pričala da sam u bunilu pokušavao da se vratim na utakmicu, bio sam ljut na Željka pa su morali lekari da me smiruju pre nego što sam se ponovo onesvestio - otrkio je Džejms.

Prisetio se i prvog susreta sa legendarnim Željkom Obradovićem za kojeg, pre dolaska u Fenerbahče nikada nije čuo! Otkrio je poteškoće na početku saradnje sa popularnim Žocom, ali i neke od karakteristika koje ga čine možda i najvećim u istoriji košarke.

- Iskreno, nisam imao pojma ko je Željko Obradović. Agent mi je samo rekao "ovo je trener koji će te izazvati, zahtevaće mnogo od tebe", a meni je to odgovaralo. Iza sebe sam imao dobru sezonu u italijanskom Avelinu i bio sam jedan od retkih pridošlica u ekipu Fenera koja je prethodno učestvovala na završnom turniru Evrolige. Igranje za Željka i građenje odnosa sa njim bilo je teško. Prve godine je bilo jako zahtevno, jer morate zaraditi njegovo poštovanje. Igrao je na najvišem nivou, trenirao je najbolje igrače i sve je video. Morate se zapitati šta vi možete da uradite kako biste privukli njegovu pažnju i zaradili njegovo poštovanje. On je trener koji mnogo vodi računa o svojim igračima i u svakom trenutku vam "pazi leđa". Ima momenata kada vam se učini da nije tako, ali se brzo uverite u suprotno. Treba vam malo vremena kako biste ga shvatili - objasnio je bek Partizana.

Foto: Starsportphoto©

Naneli i Obradović

Ispostaviće se, taj odnos trajaće i do dana današnjeg i donosiće mnogo uspeha "parnom valjku" čije boje ponovo zajedno brane trener i igrač turskog tima. 

Prvu godinu u ekipi Fenerbahča (2017.), Naneli je krunisao osvajanjem trofeja Evrolige, ali se nije naročito naigrao. Priliku za "popravni" imao je godinu dana kasnije (2018.) učešćem na fajnal-foru u Beogradu. 

Ekipa iz Istanbula stigla je do finala, ali im je glave došao sjajni Real Madrid, a Naneli, ponovo bez mnogo vremena provedenog na parketu, odlučio se za odlazak iz turske prestonice.

- Veliki je pritisak bio na Željku i srpskim igračima jer su mnogo želeli taj trofej u Beogradu. Igrali smo finale sa Real Madridom i oni su bili opušteniji od nas. Kada sam video Kampaca da sluša muziku na svom zvučniku znao sam da smo u nevolji i da oni ne osećaju pritisak.
I tada sam bio besan na Željka. Igrao sam četiri minuta u trećoj četvrtini, a u toku sezone sam odigrao sjajan meč protiv Reala. Ta mala minutaža bila je verovatno i glavni razlog što sam napustio Fenerbahče. Otišao sam u NBA kako bih bio deo Minesota Timbervulvsa. Bilo je lepo iskustvo i prijalo mi je da budem u svojoj zemlji, blizu kuće
- rekao je nekadašnji student univerziteta Santa Barbara. 

Foto: EPA

Obradović i Naneli u Fenerbahčeu

Ipak, karijera je na neki način napravila puni krug i sjajni bek šuter je ponovo u ekipi koju predvodi Obradović.

Naneli ističe da uviđa razliku između sadašnjeg i Željka iz vremena Fenerbahčea.

- Baš prošle nedelje smo razgovarali i ja sam mu rekao da je mnogo opušteniji sada nego u periodu Fenerbahčea. Prilagodio se novom stilu košarke i novim igračima. To je još jedna od stvari koje mnogo poštujem kod njega. Uvek će se menjati, menaće svoj pristup razgovorima, savetima. i stalno će nalaziti novi način da dopre do svojih igrača - zaključio je Naneli.

Novi izazov pred sjajnim dvojcem izaći će na parket "Oaka" dvorane već večeras od 20.05 (Sport klub 1). 

Crno-beli će u okviru 22. kola Evrolige gostovati sjajnom timu Panatinaikosa, a još jedna maestralna partija očekuje se upravo od Džejmsa Nanelija koji ove sezone igra verovatno najbolju košarku u životu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke
Politika

Jovanov otkrio bruku poslanika Nebojše Novakovića: Pred strancima ogovara Srbiju, ali i šefa svoje stranke

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov reagovao je na izlaganje narodnog poslanika Demokratske stranke Nebojše Novakovića, i rekao da je uveren da je Novaković lično bio veoma pogođen onim delom ekspozea u kojem je mandatar Miloš Vučević govorio o otklonu od jugoslovenstva i jugonostalgije, što ga je navelo da prilično jadno reaguje i pokuša lično da diskredituje Vučevića.

01.05.2024

19:54

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda
Politika

Podrška članstvu Kurtijeve vlade je sramna mrlja! Đurić o sramnom koraku Dore Bakojani: Ovo nije u interesu ni srpskog i grčkog naroda

U pokušaju da pred grčkim i srpskim narodom i širom evropskom javnošću drsko prikrije inkriminišuće činjenice o eklatantnim prekršajima režima premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani je preduzela još jedan sramotan korak, izjavio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

01.05.2024

18:11

TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija