• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ranko Čabarkapa

20.03.2024

15:00

Srbija može protiv Amerikanaca! "Orlovi" su noćna mora drim-tima!

Shutterstock, Starsportphoto

Košarka

Srbija može protiv Amerikanaca! "Orlovi" su noćna mora drim-tima!

Podeli vest

Srbiju će na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati muška i ženska košarkaška selekcija. Uz ogromno poštovanje za naše zlatne dame, najveća pažnja i očekivanja domaćih ljubitelja košarke usmereni su ka njihovim muškim kolegama. U utorak je u Švajcarskoj obavljen žreb grupa za košarkaški turnir u obe konkurencije, a glavna vest je da će Srbija igrati protiv Sjedinjenih Američkih Država!

Pored ova dva tima, u grupi C nadmetaće se i Južni Sudan, kao i pobednik kvalifikacionog turnira u Portoriku, gde će favoriti za vađenje olimpijske vize biti Litvanci, a iz senke priliku će pored domaćina vrebati i Italija. Jedan od onih koji će pažljivo pratiti nastupe svojih naslednika jeste Nenad Krstić. Bivši reprezentativac na početku razgovora za Informer ističe da najpre treba sačekati ishod kvalifikacionog turnira.

- Ostaje pitanje protivnika koji će nam doći sa kvalifikacionog turnira u Portoriku? Domaćin je uvek neugodan i pokušaće da iskoristi prednost domaćeg parketa, dok su Italijani mnogo puta pokazali da znaju da igraju kratke turnire, a uz to su nama vrlo nezgodan protivnik. Litvanci poseduju ogroman kvalitet i nema sumnje da koja god reprezentacija dođe od te tri, biće kvalitetnija od Južnog Sudana - upozorava Krstić na početku razgovora.

Foto: Starsportphoto

Krstić (sredina) u duelu sa Marberijem (levo) i Dankanom (desno) 2004. godine

Košarka je nacionalni sport u Srbiji, a uoči svakog značajnog turnira rastu entuzijazam i očekivanja običnog navijača. Apetiti rastu u skladu sa imenom protivnika, a veći izazov od duela sa drim-timom ne postoji! Naš tim je, doduše pod imenom Jugoslavija savladao Amerikance u kultnom četvrtfinalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002. godine, pa "loženje" domaćin navijača svakako nije bez osnova.

Foto: Starsportphoto©

 

Ipak, prema svim najavama koje stižu "preko bare", Sjedinjene Američke Države doputovaće u Pariz u najjačem sastavu, tako da mnogi ekipu koja će nastupiti na predstojećim igrama već porede sa onim prvim, originalnim drim-timom za koji su na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. igrale zvezde kao što su Majkl Džordan, Medžik Džonson i Leri Bird. Postavlja se logično pitanje, mogu li naši "orlovi" da se nose sa Lebronom Džejmsom, Stefom Karijem, Kevinom Durentom i ostalim superzvezdama koje su već izrazile želju da narednog leta obuku nacionalni dres?

Foto: EPAIMAGES

 

Naš sagovornik svakako Amerikance poznaje "u dušu", pošto je sedam godina nastupao u NBA ligi gde je nosio dres Bruklina, Oklahome i Bostona. Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Srbije smatra da će "orlovi" imati šta da traže u okršaju sa drim-timom.

- Možemo definitivno da igramo protiv Amerikanaca! Svedoci smo da u NBA ligi evropski igrači su na nivou američkih košarkaša tako da naša reprezentacija u najjačem sastavu može da igra sa njima u bilo kom sastavu da oni dođu u Pariz - uveren je Krstić u kvalitet našeg tima.

Foto: EPA Images

 

Dodaje i da je dobro to što ćemo protiv Amerikanaca igrati u prvom kolu, pre nego što "ubace u viši stepen prenosa".

- Smatram da je dobro to što igramo odmah u prvom kolu sa njima, što znači da ih u nastavku izbegavamo sve do same završnice. Takođe, Amerikanci tradicionalno tokom turnira polako podižu formu sve do finala, pa je to još jedan razlog zašto je duel sa njima u prvom kolu idealan trenutak - objasnio je svoj stav bivši igrač Partizana i osvajač srebrne medalje sa Srbijom na Evropskom prvenstvu 2009. u Poljskoj i Mundobasketu 2014. u Španiji.

Foto: EPA Images

 

Naravno, za kompletnu analizu šansi našeg tima moraćemo da sačekamo konačne spiskove igrača koji će igrati, kako za SAD tako i za Srbiju. Za sada, pretpostavićemo da će i jedni i drugi nastupiti u svom najjačem sastavu. U slučaju Srbije, to bi značilo da će Svetislav Pešić u Parizu moći da računa na Nikolu Jokića, Bogdana Bogdanovića, Vasilija Micića i Nikolu Jovića. Pomenuti kvartet sa više ili manje uspeha nastupa u NBA ligi i svakako bi, ukoliko se zaista i nađe na završnom spisku, trebalo da čini okosnicu reprezentacije Srbije.

Foto: EPA Images

 

O Nikoli Jokiću ne treba trošiti reči - dvostruki MVP najkvalitetnije lige sveta, najkorisniji igrač prošlosezonskog finala i najveći favorit da treći put u karijeri ponese laskavo priznanje za najboljeg igrača NBA lige. Sa njim u ekipi, Srbija dobija kako individualni, tako i timski ekstra kvalitet koji joj ne može doneti niko drugi. Ne treba zanemariti ni činjenicu da bi "orlovi" sa njim u timu povećali strah kod protivnika, pa bi i u psihološkom smislu njegovo učešće bilo od nemerljivog značaja.

Foto: Starsportphoto

 

Na sličan način razmišlja i naš sagovornik, mada ističe timsku hemiju i veru u naš tim bez obzira na konačan spisak igrača.

- Svi igrači su važni, pa naravno i Jokić. On je glavni igrač našeg tima, dvostruki MVP najjače lige sveta. Iskreno se nadam da će biti u timu, ali ne treba mu zamerati ni ako ne bude igrao. Verujem da mnogo toga zavisi i od sezone Denvera, ali Igre se dešavaju jednom u četiri godine i predstavljaju krunu u karijeri svakog sportiste. Zato verujem da će i kod Nikole postojati ogroman motiv! Najbitnije je da on bude zdrav, uostalom prošle godine smo videli da kada imate dobru hemiju u ekipi, možete napraviti vrhunski rezultat čak i bez najboljih igrača - osvrnuo se Krstić na sjajan rezultat "orlova" na minulom Mundobasketu.

Foto: Tanjug

 

Bogdan Bogdanović je na Svetskom prvenstvu u Manili bio kapiten i tako je i odigrao. Predvodio je svoj tim do velikog finala, ali snage i sreće za više od toga nije bilo. Njegova želja da igra za Srbiju nikada se nije dovodila u pitanje, pa nema potrebe ni sada to činiti. Sjajni šuter igra u životnoj formi za Atlanta Hokse, jedan je od najvećih favorita za laskavo priznanje najboljeg šestog igrača lige. Ukoliko bude zdrav, nema sumnje da će se među prvima staviti na raspolaganje selektoru Pešiću, a to će značiti još jedan razlog za glavobolju selektora SAD Stiva Kera.

Foto: Tanjug

 

Nikola Jović je "eksplodirao" u Manili i taman kada se očekivalo da isto učini i u dresu Majami Hita, usledio je period stagnacije. Bilo je nekoliko blještavih trenutaka u igri mladog krilnog košarkaša, ali činjenica je da mu nedostaje kontinuitet nastupa. To naravno ne znači da neće biti u svom najboljem izdanju u Parizu, kao što je bio u Manili.

Foto: Starsportphoto

 

Dolazimo do nekadašnjeg MVP-ja Evrolige koji je propustio pohod na srebro na Svetskom prvenstvu prošle godine. Spremao se Vasa Micić za debitantski nastup u najjačoj ligi sveta, međutim početak nije obećavao. Ipak, trejdom iz Oklahome u Šarlot otvorio mu se mnogo veći prostor za igru, koji sjajni plej izvrsno koristi u poslednje vreme. Samo neka tako nastavi i da ga zaobiđu povrede, pa će Pešić imati još jednu enigmu za protivničke odbrane.

Foto: profimedia

 

Kao velika dilema ostaju imena Alekseja Pokuševskog i Bobana Marjanovića, koji u NBA ligi za sada imaju epizodne uloge. Stiče se utisak da Srbija na njihovim pozicijama ima kvalitetnije opcije (Filip Petrušev), ali konačnu reč svakako će imati Svetislav Pešić. Od igrača koji nastupaju u Evropi, najveća su očekivanja od Nikole Milutinova i Marka Gudurića. Obojica su bili bitni šrafovi u Manili i (ukoliko se Milutinov uspešno oporavi od povrede) njihovo mesto u avionu je rezervisano. Tu treba dodati i Ognjena Dobrića kojeg povrede ometaju u ekipi Virtusa da izraste u neprikosnovenog vođu italijanskog evroligaša. Vanja Marinković igra najbolju košarku u karijeri u dresu Baskonije, pa bi takođe trebalo da bude siguran učesnik predstojećih Igara.

Foto: Starsportphoto

 

Poznato je da je Nikola Kalinić igrač po ukusu Svetislava Pešića i ukoliko bude izrazio želju da se pridruži državnom timu, velika je verovatnoća da će mu selektor tu želju uslišiti. Aleksa Avramović je u Manili postao miljenik nacije i zaradio kredit koji je samo povećao sjajnim nastupima u nedavnim mečevima kvalifikacija za Evrobasket 2025. protiv Finske i Gruzije. Svaki ljubitelj košarke sigurno sa nestrpljenjem čeka da vidi duele energičnog plejmejkera sa Stefom Karijem, naslovi se već naziru, ostaje samo da i formalno vidimo njegovo ime na spisku pa da počnu šale na račun "Aleksinih džepova iz kojih viri Stef Kari".

Foto: Starsportphoto

 

Ukoliko pretpostavimo da će na centarskoj poziciji, uz neprikosnovene Jokića i Milutinova, Petrušev dobiti prednost nad Marjanovićem i Pokuševskim, ostaje jedna dilema - Stefan Jović ili Vladimir Lučić? Za kojeg god od dvojice košarkaša da se opredeli Pešić, svakako neće pogrešiti.

Foto: Starsportphoto

 

Za sada je poznat širi spisak Amerikanaca na kojem se nalazi čak 41 ime! Ipak, mediji ističu da su "sedmorica veličanstvenih" sigurni putnici za Pariz, a to su Lebron Džejms, Stef Kari, Kevin Durent, Devin Buker, Džoel Embid, Džru Holidej i Džejson Tejtum! Imena koja "lede krv u žilama" svima, ali ne i momcima kojima je košarka u krvi. Kada pretenduješ da u nečemu budeš najbolji, onda se protiv najboljih moraš i dokazati. Uostalom Amerikanci su nam ostali dužni jer i danas mnogi osporavaju onaj drim-tim iz Indijanapolisa koji je Milan Gurović upropastio svojim trojkama, a Bodiroga poslao na "remont", nazivajući ga najslabijim u modernoj istoriji američke reprezentacije.

E pa zato gospodo, dajte nam Lebrona da se igramo!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija