• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: O. B.

20.05.2024

07:00

Istorijska utakmica u ArenI! Prva "metla" u derbijima na Jadranu i Sferopulosova šesta u nizu protiv Obradovića!

Starsportphoto

Košarka

Istorijska utakmica u ArenI! Prva "metla" u derbijima na Jadranu i Sferopulosova šesta u nizu protiv Obradovića!

Podeli vest

Od kako se igra plej-of ABA lige "metla" je prvi put u večitim derbijima viđena ove sezone, Obradović nakon 25 godina "počišćen", a niz Janisa Sferopulosa protiv trenera Partizana je neverovatan.

Crvena zvezda je novi šampion ABA lige! Izabranici Janisa Sferopulosa sinoć su u rasprodatoj Beogradskoj areni naneli treći poraz Partizanu i tako "metlom" rešili finalnu seriju regionalnog takmičenja. Crveno-beli su do nogu potukli večitog rivala, a po prvi put od kako se na Jadranu igra plej-of jedan od klubova poražen je sa nulom. 

ABA liga je sa plej-of formatom takmičenja startovala davne 2015. godine. Crvena zvezda i Partizan bili su rivali u polufinalu doigravanja, a četa Dejana Radonjića slavila je ukupnim rezultatom 3:1. Zanimljivo, Partizan je u drugom meču uspeo da dođe do brejka i stekne ulogu favorita, ali su crveno-beli u naredne dve utakmice upisali pobede, stiglo do finala, a kasnije preko Cedevite i do prvog trofeja u regionalnom takmičenju. 

Foto: Starsportphoto©

 

Naredne sezone Partizan nije bio učesnik plej-ofa pošto su crno-beli regularni deo takmičenja završili kao peti. Crvena zvezda je preko Cedevite i Mege stigla do druge vezane titule, a dominacija se nastavila i naredne sezone. Tada su rivali Radonjićevoj četi bili Budućnost u polufinalu i Cedevita, koja je eliminisala Partizan, u finalu. 

Ni godinu dana kasnije Crvena zvezda i Partizan nisu bili rivali u plej-ofu. Ponovo crno-belih nije bilo u doigravanju, a seriju beogradskog velikana u ABA ligi tada je prekinula Budućnost. Podgoričani su nakon brejka u "Pioniru" upisali dve pobede u "Morači" i došli do svoje prve titule u regionalnom takmičenju. 

Već naredne sezone - Partizan se vratio u plej-of i bio rival Crvenoj zvezdi u polufinalu. Nakon tri pakleno teške utakmice, u finale su otišli crveno-beli, a majstoricu u "Pioniru" je rešio grčki veteran - Stratos Perperoglu, sa 18 poena. Izabranici Milana Tomića su u finalu posle pet mečeva bili bolji od Budućnosti i trofej vratili na Mali Kalemegdan. 

Foto: Starsportphoto©

 

Usledilo je godinu dana pauze zbog koronavirusa, da bi 2021. godine Partizan takmičenje u regionu završio na slabašnom sedmom mestu. Crvena zvezda je, sa druge strane, bila prva, a potom preko Igokee i Budućnosti došla do nove titule. 

Sledeća sezone donela je početak dominacije beogradskih velikana. Crvena zvezda i Partizan bili su rivali u velikom finalu, ali su tada izabranici Dejana Radonjića u triler završnici petog meča pred nešto više od 5.000 ljudi u "Pioniru" došli do šestog pehara u ABA ligi. 

Niz crveno-belih je prošle sezone uspeo da prekine Partizan, ali je i ta serija rešena tek u majstorici igranoj u Beogradskoj areni. Crno-beli su nošeni ogromnom podrškom navijača došli do sedme titule u ABA ligi i  postali klub sa najviše trofeja. Ipak, rekord su držali samo godinu dana pošto je jučerašnja pobeda Zvezde osigurala sedmu titulu i crveno-belima te su večiti rivali sada izjednačeni sa po sedam trofeja. 

Foto: Starsportphoto©

 

Dakle, u regionalnom takmičenju "metla" je prvi put viđena ove sezone. Najčešće je pitanje pobednika rešavano u tesnim završnicama petih utakmica kao što je slučaj bio u prethodne dve sezone. 

Uz to, jučerašnje "metlanje" bilo je prvo za Željka Obradovića nakon 25 godina. Tada je srpski sturčnjak predvodio Beneton i u finalu Serije A doživeo poraz od Varezea sa 3:0. Nakon toga - nikada, sve do sinoć kada je svoj niz protiv najtrofejnijeg trenera u Evropi nastavio Janis Sferopulos. 

Grčki trener je, verovali ili ne, vezao šest pobeda nad Željkom Obradovićem. Crvena zvezda je savladala Partizan početkom godine u Evroligi, nekoliko dana kasnije i u ABA ligi, a niz je nastavljen u finalu Kupa Radivoja Koraća. 

Foto: Starsportphoto

 

Nova dva trijumfa Sferopulos je obezbedio u "Pioniru" na startu finalne serije, a svoju dominaciju potvrdio je sinoć pred navijačima Partizana. Grčki stručnjak niz bi mogao da nastavi u Košarkaškoj ligi Srbije budući da su crveno i crno-beli potencijalni rivali u finalu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija