• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.02.2021

18:04

OTKRIVENO! Pilot je kriv što više nema Brajanta! Napravio je KOBNU grešku i u SMRT odveo Kobija, Đijanu i ostale putnike

NBA

OTKRIVENO! Pilot je kriv što više nema Brajanta! Napravio je KOBNU grešku i u SMRT odveo Kobija, Đijanu i ostale putnike

Podeli vest

Jedan od najboljih košarkaša svih vrmeena Kobi Brajant poginuo je u helikopterskoj nesreći 26. januara 2020. godine, a posle nešto više od 12 meseci kasnije, konačno je otkriven razlog njegovog stradanja

Tog dana se ugasio Kobijev, ali i život još sedam ljudi iz helikoptera uključujući njegovu ćerku Đijanu i pilota Aru Zobajana. Nešto više od godinu dana kasnije, obelodanjen je zvaničan izveštaj o padu helikoptera.

Istražitelji su utvrdili kako krivicu za pad helikoptera snosi samo pilot, koji je poleteo u oblake, iako je to zakonom zabranjeno.

Takođe, u izveštaju koji ima više od 600 strana, navodi se i da je pilot verovatno izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Kalabazasa. Nije bilo nikakvih menhaničkih kvarova na helikopteru Sikorski S-76, a očekuje se da nakon ove nesreće i izveštaja, Federalna agencija za avijaciju u SAD da i preporuke kako bi se ubuduće izbegle nesreće ovakvog tipa.

Foto: reuters

 

Iako je u prošlosti bilo priča kako bi nesreća možda mogla da se izbegne, da je helikopter imao uređaj za skeniranje tla i određivanja daljine između tla i letelice, to je demantovano tokom obelodanjivanja izveštaja. Rečeno je da ovakav uređaj kod nesreće u kojoj je poginuo Brajant, ne bi bio od pomoći da se spreči tragedija.

Brdoviti teren u kombinaciji sa prostornom dezorijentacijom pilota u oblacima bio je zbnjujući faktor. Pilot nije znao kojim putem je krenuo - rekao je glavni istražitelj Bil Ingliš.

Istražitelji su takođe okrivili Zobajana što je krenuo ulevo, umesto da je pokušao da se popne više i da se izvuče iz lošeg vremena.

Podsetimo, u ovoj tragediji je poginulo devet osoba. Osim Kobija Brajanta, njegove ćerke Đijane (13), kao i pilota Aje Zobajana, u nesreći su život izgubili bejzbol trener Džon Altobeli, njegova supruga Keri i ćerka Alisa, Kristina Mauzer, koja je Kobiju pomagala da trenira tim njegove ćerke, Sara Čester i njena ćerka Pejton.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Let helikopterom u uslovima magle i oblaka bez prostorne orijentacije je zabranjen..kad sam to rekao, smejali se neki..radio sam taj posao i znam.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija