• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.11.2023

15:04

NBA Kup: Genijalni novi izum ili bespotrebna novotarija?

AP/Photo

NBA

NBA Kup: Genijalni novi izum ili bespotrebna novotarija?

Podeli vest

Ove godine će se, po prvi put u istoriji NBA lige, igrati Kup takmičenje koje počinje večeras, a zvaće se "In season tournament", to jest "Turnir usred sezone".

Iako je reč o Kup takmičenju, opet će Amerikanci stvari raditi drugačije od ostatka sveta. Takozvani "Turnir usred sezone" imaće i direktan uticaj na regularni deo sezone jer će se sve utakmice zbrajati u ukupni učinak. 

Sve utakmice Kupa, uračunate su u regularnih 82 kao i do sada, samo će dva tima finalista odigrati jednu više - 83.

Foto: USA TODAY Sports

Želja je da Lebron i Jokić igraju Kup takmičenje

Zamisao komisionera NBA lige Adama Silvera bila je da se uvođenjem ovakvog formata poveća važnost utakmica na samom početku sezone i pridoda uzbuđenju zbog prilike da se ekipe bore za još jedan trofej. 

Naravno, pored svega toga, razlog je i unosni ugovor oko TV prava i marketinške saradnje od šest i više nula. NBA liga je već počela oštro da kažnjava timove i igrače koji nenajavljeno preskaču utakmice radi odmora, naročito one koje se emituju na nacionalnoj frekvenciji. Zamisao čelnika najjače košarkaške lige sveta je da "preko džepa" igrače nateraju da učestvuju u što većem broju utakmica i tako privuku veći broj navijača u dvorane i uz ekrane.

Foto: USA Today

Pol Džordž i Kavaj Lenard najpoznatiji po malom fondu utakmica

Format Kupa osmišljen je tako da je 30 timova podeljeno u šest grupa - tri na Istoku i isto toliko na Zapadu - po sistemu ukrštanja "svako sa svakim" od 03. do 28. novembra. Prvoplasirani svojih grupe, kao i dve najbolje drugoplasirane ekipe idu u četvrtfinale 04. i 05. decembra, dok će se završni turnir između četiri najbolja tima igrati u Las Vegasu. Polufinale je planirano za 07, a finale 09. decembar.

Kako bi dodatno motivisali igrače, NBA je ponudila i novčane nagrade. Tako će svaki četvrtfinalista dobiti po 46.600 evra, polufinalisti 93.000, a finalisti 186.000 evra. Igrači koji budu deo osvajačkog tima dobiće 466.000 evra.

Uprkos novčanom stimulansu, i dalje vlada skepticizam da će on naterati glavne igrače timova da više puta izađu na parket. Ovakav "džeparac" ne bi ni osetili neki od najplaćenijih igrača lige poput Devina Bukera, Lebrona Džejmsa, Dža Morenta i ostalih, a upravo zbog njih bi navijači dolazili da gledaju.

Foto: AP/Photo

Kevin Durent i Devin Buker - nagrade ne bi ni osetili

Zbog toga vlada ubeđenje da će timovi, slično kolegama u fudbalu, tokom Kup takmičenja šansu davati mladima i igračima koji inače nemaju veliku minutažu. Ukoliko se ova slutnja pokaže tačnom, ispašće da je nova "izmišljotina" bez ikakve svrhe i da je služila samo kako bi se sklopili dodatni unosni marketinški ugovori.

Na sve to osmišljeni su i tereni u boji koji bi dodatno trebali istaći Kup kao zaseban doživljaj - kako za igrače, tako i za navijače.

GRUPE

ISTOK: Grupa A - Atlanta Hoks, Klivlend Kavalirs, Detroit Pistons, Indijana Pejsers, Filadelfija Seventisiksers.

Grupa B - Šarlot Hornets, Majami Hit, Milvoki Baks, Njujork Niks, Vašington Vizards.

Grupa C - Boston Seltiks, Bruklin Nets, Čikago Buls, Orlando Medžik, Toronto Raptors.

ZAPAD: Grupa A - LA Lejkers, Memfis Grizlis, Finiks Sans, Portland Trejblejzers, Juta Džez.

Grupa B: Dalas Maveriks, Denver Nagets, Hjuston Rokest, LA Klipers, Nju Orleans Pelikans.

Grupa C: Golden Stejt Voriors, Minesota Timbervulvs, Oklahoma siti Tander, Sakramento Kings, San Antonio Spars.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija