• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.06.2023

14:30

DECENIJA DOMINACIJE NA CENTRALNOM TERENU: Kada je NOVAK poslednji put izgubio JOKIĆ je još uvek bio u MEGI, a HAJDUK IZ KULE igrao Superligu Srbije!

reuters

Novak Đoković

DECENIJA DOMINACIJE NA CENTRALNOM TERENU: Kada je NOVAK poslednji put izgubio JOKIĆ je još uvek bio u MEGI, a HAJDUK IZ KULE igrao Superligu Srbije!

Podeli vest

Srpski teniser Novak Đoković poslednji poraz na Centralnom terenu Vimbldona doživeo je davne 2013. godine.

Decenija dominacije Novaka Đokovića na Centralnom terenu Vimbldona navršava se ove godine. Srpski teniser je davne 2013. po poslednji put kao poraženi napustio kultni stadion što dovoljno govori o dominaciji najvećeg svih vremena u "belom sportu". 

Doživeo je Novak Đoković još dva poraza nakon toga, ali oba van Centralnog terena - od Kverija 2016. i godinu dana kasnije od Tomaša Berdiha. Mada, Čeh je slavio nakon što je srpski teniser zbog povrede morao da se povuče sa turnira. Nakon toga, niko nije uspeo da nadigra popularnog "Džokera" u Londonu, a ni pre toga na Centralnom terenu. 

Sam podatak da Đoković nije poražen deset godina na jednom terenu dovoljno je impresivan, posebno ako znamo da je od tada čak četiri puta osvajao Vimbldon i odigrao 42 meča na Centralnom terenu. Ipak, kako bi sa vremenske distance bilo jasno o kakvom se uspehu radi rešili smo da vam približimo kako je izgledao svet kada je Novak zabeležio poslednji neuspeh. 

Nikola Jokić još uvek bio član Mege: 

Budući da je Nikola Jokić poslednjih dana u žiži interesovanja nakon osvojene NBA titule, vredi pomenuti da je srpski centar tada igrao svoju prvu seniorsku sezonu u dresu Mege. Gorostas iz Sombora tek je postao punoletan. 

Foto: Starsportphoto

Poslednja sezona "Bele lađe" i "Sinđelići": 

Često je vremenska odrednica u Srbiji bilo emitovanje serija na RTS-u pa je tako 2013. godine kada je Novak Đoković doživeo poslednji poraz na Centralnom terenu Vimbldona aktuelna bila serija "Ravna Gora", veliki bum izazvao je sitkom "Sinđelići", dok je publiku kraj malih ekrana držala i priča o profesoru Kosti Vujiću. Zanimljivo, samo nekoliko meseci ranije emotivana je i poslednja sezona serije "Bela lađa", ali bez glavnog junaka Srećka Šojića. 

Foto: Printscreen You Tube

Kada govorimo o filmovima - "Krugovi", "Falsifikator" i "Odumiranje" bili su na aktuelni na filmskim platnima. 

Cecin album "Poziv" obeležio je 2013. godinu: 

Budući da smo poznati i kao veliki boemi vredi pomenuti i da je Ceca 2013. godine izdala svoj album "Poziv". U provodu su se najčešće čule pesme "Da raskinem sa njom", "Ime i prezime" i "Turbulentno". Nekoliko meseci ranije Dejan Matić je izbacio svoj hit "Ona je moja", a Amadeus bend stekao je ogromnu slavu nakon singla "Moja zemlja". 

Top 10 ATP liste: 

Za teniske sladokusce vredi napomenuti da su među desetoricom najboljih igrača sveta u tom momentu bili - Đoković, Marej, Federer, Ferer, Nadal, Berdih, Conga, Del Potro, Gaske i Vavrinka. Od pomenutih, aktivni su još uvek Nadal, Vavrinka i Marej.

Foto: Tanjug

Danas, deset godina kasnije, od pomenutih igrača niko sem Novaka više nije među deset najboljih. Karlos Alkaraz, do nedavno prvi reket sveta, imao je svega deset godina, isto toliko je imao i Holger Rune. Nešto stariji bili su Janik Siner, Stefanos Cicipas, a jedini aktivan te sezone bio je Karen Hačanov koji je nešto kasnije došao u sam vrh svetskog tenisa. 

Srbija ostala bez plasmana na Mundijal u Brazilu: 

Zvuči neverovatno, ali je iste godine kada je Novak Đoković doživeo poslednji poraz na Centralnom terenu Srbija poslednji put ostala bez Svetskog prvenstva. Orlove je tada predvodio, nažalost, pokojni Siniša Mihajlović, a u septembru iste godine odigran je čuveni meč protiv Hrvatske na Marakani. Tada su boje naše reprezentacije branili - Stojković, Nastasić, Ivanović, Subotić, Kolarov, Fejsa, Matić, Tošić, Đuričić, Marković i Mitrović, dok su sa klupe ušli Sulejmani, Tadić i Petrović. 

Od pomenute generacije deo nacionalnog tima su još uvek samo Nastasić, Đuričić, Tadić i Aleksandar Mitrović. 

U finalu Lige šampiona sastali su se Bajern Minhen i Borusija Dortmund. Na klupi Bavaraca sedeo je Jup Hajkens dok je Milionere predvodio Jirgen Klop. Zanimljivo, u taboru Borusije tada je nastupao Robert Levandovski koji je nekoliko godina kasije u Bajernu postao jedan od najboljih napadača sveta. 

Kulski Hajduk još uvek bio elite: 

Koliko dugo traje Novakova dominacija potvrđuje podatak da je te godine Hajduk iz Kule po poslednji put bio deo Superlige Srbije. Među elitom bili su još BSK Borča, OFK Beograd, Donji Srem, Jagodina, Rad, Sloboda iz Užica i Smederevo, dok su ostali Vojvodina, Javor, Novi Pazar, Partizan, Radnički 1923, Radnički Niš, Spartak i Crvena zvezda.

Najbolji strelac bio je Miloš Stojanović koji je branio boje Jagodine, a Aleksandar Mitrović još uvek je nastupao za Partizan. Crno-beli su te sezone osvojili i tutlu, tada je na klupi sedeo Vuk Rašović. Sa druge strane Topčiderskog brda Aleksandar Janković je nasledio Roberta Prosinečkog kao trenera Crvene zvezde, a sezonu je kraju priveo Rikardo Sa Pinto. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM
Rezultati nisu konačni ali...

Makedonija je izabrala! Šiljanovska Davkova je predsednica, VMRO-DMPNE nanao istorijski poraz Pendarovskom i SDSM

Prema prvim rezultatima do sada prebrojanih glasova sa biračkih mesta kada je reč o predsedničkiom izborima u Severnoj Makedoniji, prednost kandidata VMRO-DPNE Gordane Šiljanovske Davkove u odnosu na Stevu Pendarovskog iz Socijaldemokratskog saveza (SDSM) je ogromna. Šiljanovska Davkova je dobila na 90 odsto obrađenih mesta podršku 481.217 glasača, a Pendarovski 216.902 birača!

08.05.2024

21:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija