• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Radošević

08.02.2016

13:47

AMERIČKI FUDBAL UBIJA! Naučno dokazano da je NFL opasan po život

Ostali sportovi

AMERIČKI FUDBAL UBIJA! Naučno dokazano da je NFL opasan po život

Podeli vest

Prilikom obdukcije 91 bivšeg NFL igrača, kod 87 ustanovljen CTE, oboljenje mozga koje dovodi do teških psihičkih poremećaja i smrti. Čelnici lige doskora pokušavali da sakriju postojanje ove bolesti

Većina igrača Denver Bronkosa i Karolina Pantersa, koji su sinoć igrali finale nacionalne lige američkog fudbala (NFL), do kraja karijere zaradiće teško oboljenje mozga, pokazuju rezultati nedavnih medicinskih istraživanja u Sjedinjenim Državama!

Prema rezultatima ovih studija, profesionalni igrači američkog fudbala zbog čestih udaraca u glavu imaju ogromne šanse da zarade CTE, oboljenje mozga koje dovodi do teških psihičkih poremećaja i smrti!

Nagodba od 765 miliona dolara

NFL igrači dugo su držani u mraku po pitanju CTE. Zato je njih 4.500 tužilo NFL ligu, koja je 2013. pristala na nagodbu prema kojoj će u narednih 65 godina izdvojiti 765 miliona dolara za lečenje 20.000 bivših igrača.

Prema toj odluci, igrači koji pate od demencije dobiće 1,5 do tri miliona dolara, oni sa Alchajmerovom ili Parkinsonovom bolešću 3,5 miliona, a igrači sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom ili preminuli od CTE pet miliona dolara.

CTE, odnosno hronična traumatska encefalopatija, bolest je koju je pre 14 godina otkrio neuropatolog Benet Omalu. On je utvrdio da su udarci u glavu koje igrači američkog fudbala trpe na treninzima i utakmicama u proseku 2,5 puta jači od onoga što čovek može da podnese bez posledica.

Prosečan NFL igrač tokom karijere primi oko 20.000 takvih udaraca u glavu! Stoga ne čudi što je Univerzitet u Bostonu u septembru prošle godine saopštio da je prilikom obdukcije 91 bivšeg NFL igrača kod 87 ustanovljen CTE! U procentima, to je 96 odsto!

Pretnje smrću

Užasavajuća statistika pokazuje i da je prosečan životni vek NFL igrača 55 godina. Uprkos tome, doktoru Omaluu bile su potrebne godine da dokaže da je najpopularniji američki sport opasan po život.

Protiv sebe je imao čelnike NFL lige, koji su ga optuživali da želi da uništi industriju u kojoj se godišnje obrne oko 12 milijardi dolara. Omalu je čak dobijao i pretnje smrću od besnih navijača.

Reuters

Sve je počelo u Pitsburgu 2002. godine kad je Omalu, inače rodom Nigerijac, radio autopsiju na centru Pitsburg Stilersa Majku Vebsteru (50), koji se vodio kao žrtva infarkta. Ipak, posle detaljnog ispitivanja Vebsterovog mozga, Omalu je pronašao da je uzrok smrti dotad nepoznato neurološko oboljenje.

Posle tri godine istraživanja, ustanovio je da ova bolest, koju je nazvao CTE, izaziva depresiju, posttraumatski sindrom, demenciju, ali i Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Nigerijac je tek 2005. upoznao javnost sa otkrićem, a u te tri godine otkrio je CTE kod još 15 sportista iz NFL.

Promene pravila u NFL zbog CTE

* Zabranjeni su namerni udarci u glavu i vrat, za šta se oduzima 15 jardi, što je najteža kazna; ranije se to nije sankcionisalo
* Igrač koji izvodi loptu ne sme da se "takne", u suprotnom se oduzima najmanje pet jardi
* Izvođenje početnog i udarca nakon postizanja poena pomereno je sa 30 na 35 jardi kako bi se od udaraca zaštitio igrač koji hvata loptu
2013.
* Zabranjeno je uletanje kacigom ispod kolena protivnika, za šta je kazna 15 jardi
* Liga je propisala da svakoj utakmici mora prisustvovati nezavisni neurolog koji bi određivao opasnost udarca koji je primio igrač i odlučivao da li i kada može da se vrati u igru
* Strogo je zabranjeno udaranje rivala kacigom pošto se završi borba za loptu sa pretnjom suspenzije
2015.
* Prošle godine trebalo je da se uvedu senzori na kacigama kako bi se merila sila udarca, bio je pokrenut i pilot program, ali je odluka suspendovana

- Igrač ne mora nijednom da doživi potres mozga, a može da oboli od CTE. Bolest se ne vidi na uobičajenim skenerima, pa je još nemoguće otkriti je pre smrti i obdukcije. Izazivaju je stalni, tupi udarci u glavu, do kojih dolazi prilikom sudara u igri i na treninzima. Šest meseci sam istraživao, a tri godine mi je trebalo da objavim rad jer je bilo sistematskih pokušaja da me spreče u tome - objasnio je Omalu.

Česta samoubistva, nasilničko ponašanje, neobjašnjivi bankroti, kraće rečeno - gubljenje razuma među mladim penzionisanim NFL igračima, napokon su dobili objašnjenje. Međutim, čelnici NFL lige su tek 2010. godine priznali postojanje ove bolesti.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da CTE nije rezervisan samo za profesionalce u NFL. Na Univerzitetu u Bostonu radili su obdukcije i na ljudima koji su se amaterski bavili američkim fudbalom i kod 79 odsto njih pronađen je CTE.

Bez žrtava u Srbiji

Ipak, izvršni direktor Srpske asocijacije američkog fudbala (SAAF) Nemanja Čalija kaže da slučajevi CTE nisu zabeleženi među našim igračima. Takođe tvrdi da za deceniju, koliko je sport prisutan u Srbiji, nije registrovan nijedan potres mozga.

- SAAF redovno informiše članove o svim neželjenim situacijama koje mogu da se dogode, a imamo i zdravstvenu komisiju koja se bavi ovim pitanjima. Igrači su upoznati kroz stručne klinike i seminare o mogućim povredama, uključujući i CTE. Američki fudbal se u Srbiji igra više od 10 godina i do sada nije bilo zabeleženih slučajeva potresa mozga - istakao je Čalija.

Stanković: Američki fudbal mi je draži od života

Centar srpske reprezentacije američkog fudbala i član Vukova iz Beograda Aleksa Stanković (28) zna za CTE, ali bez obzira na to nastavlja da se bavi ovim sportom.

- Pre bih izgubio glavu nego prestao da igram. Znam za CTE, znam za teške povrede i bolesti koje su moguće u ovom sportu. O svemu tome se informišem uglavnom putem interneta, ali američki fudbal je moj izduvni ventil - objašnjava Stanković.

Sam nije imao teže povrede, ali je svedok par ovakvih slučajeva.

- Nekoliko puta sam video igrače koji su morali van igre posle sudara. Ne znam dijagnozu, ali izgledalo je opasno, kao potres mozga. Ipak, kod nas je ovaj sport neuporedivo blaži nego u NFL - jasan je Stanković.

SUPER BOUL: Odbrana Denvera poslala Meninga u legendu!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
konesava

pre 8 godina

Will Smit je Omalu u novom filmu Concussion,vredi pogledati.

Ivan

pre 8 godina

izjava ovog direktora SAAF je potpuno besmislena i netacna. bio sam na utakmici Vukova i Wild Boarsa pre 2 godine, kada je igrac iz Kragujevca 3-4 minuta lezao gotovo nepomicno dok mu se nije vratila svest. Ako to nije bio potres mozga, onda stvarno ne znam o cemu se radi. u mojoj ekipi se skoro na svakom ili svakom drugom mecu nekom desi potres mozga. pouzdano znam da u SAAF ne postoji nikakva posebna zdravstvena komisija pri savezu koja se bavi tim pitanjima. sramota je da se tako nesto izjavi i obmanjuje javnost. proverite, pitajte ko su clanovi te zdravstvene komisije, i sta je do sada radila. takodje, nikakvih slicnih klinika i seminara na tu temu nije bilo, igram vec 5 godina i nikada nisam cuo za nesto slicno niti sam pozvan da slusam nesto na tu temu.

GlasRazuma

pre 8 godina

A sta je sa bokserima i kik-bokserima ? Ultimate Fight ? Nego, ajmo mi da se igramo okruglom loptom, tu nemamo nijednu seniorsku medalju za 100 i kusur godina koliko se igra, dok AF u Srbiji za nesto vise od 10 godina postojanja ima dvostruke uzastopne vicesampione Evrope.

Loco

pre 8 godina

Nemamo seniorsku medalju sa okruglom loptom za 100 godina ? Pricamo o zemlji Srbiji ili Pakistanu, Kongu ili tako nesto ? Nista bolji nisu ni bokseri, ni kik-bokseri, MMA i ostalo. Njihov zivotni vek je nesto mnogo duzi od igraca americkog fudbala ? Na prvi pogled vidi se da ni oni nisu bas u najboljem redu. Previse agresivno.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija