• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: iaaf.org

24.05.2016

15:01

SVE ŠTO NISTE ZNALI O IVANI ŠPANOVIĆ: Prvo sam trenirala karate, a u trkama sam pobeđivala i dečake!

Ostali sportovi

SVE ŠTO NISTE ZNALI O IVANI ŠPANOVIĆ: Prvo sam trenirala karate, a u trkama sam pobeđivala i dečake!

Podeli vest

Prvi sport u kojem se oprobala srpska atletska princeza Ivana Španović bio je karate, a kasnije je u školi pobeđivala čak i dečake u trkama

 

 

Ivana je u intervjuu za sajt Svetske atletske federacije odgovarala na pitanja o stvarima koje je prvi put uradila u životu i evo kako je to izgledalo.

Prvi sport?

- Bio je to karate. Trenirala sam sa starijim bratom godinu-dve i osvojila sam zeleni pojas. Brat je potom prešao da trenira fudbal, a ja sam se prebacila na atletiku, zato što se i moja mama bavila tim sportom. Karate je bio zabavan i interesantan. Da li mi je pomogao u atletici? Pa, znam kako da se tučem - odgovorila je Ivana Španović.

Prvo takmičenje?

Bilo je u sprintu, u školi i pobedila sam. Trener me tada pitao da li bih volela da trčim na 600 metara i da se oprobam u skoku u vis, troskoku, skoku u dalj i bacanju kugle. Sve sam probala i u svemu pobedila! Bilo je mnogo zanimljivo, takmičila sam se sa starijim devojčicama i bila sam mnogo srećan kada bih ih pobedila. Povremeno sam trčala i na kilometar ili 600 metara. Često se dešavalo da me stave da trčim protiv dečaka i sećam se da sam ih jednom pobedila.

Instagram

Prvo takmičenje u inostranstvu?

- Desilo se kada sam imala 11 godina, išla sam na Balkansko prvenstvo u Grčkoj. Bilo mi je mnogo uzbudljivo i velika stvar za mene tada. Sjajno sam se provela, ostala su mnogo lepa sećanja. Nisam pobedila, ali mi je bilo veliko iskustvo.

Prvi trener?

- Njegovo ime je Janu Hajdu i zajedno smo trenirali 13 godina. Bio je trener i mojoj mami, koja se takmičila u skoku u dalj i sprintu. On je i dalje član naše porodice. Svaki put kada dođem u moj rodni grad Zrenjanin ispričamo se preko telefona. I dalje mi je velika podrška. Bilo je divno raditi s njim. Imao je ogroman uticaj na moju karijeru.

Prva medalja na međunarodnom takmičenju?

- Osvojila sam je 2007. godine na juniorskom prvenstvu sveta u Ostravi. Osvojila sam srebro, ali sam bila jako ljuta, jer sam vodila od prve do poslednje serije, kada je Darija Klišina skočila za šest centimetara dalje. Nisam tada imala mnogo iskustva, nisam umela da joj odgovorim. Tada mi je jako teško palo što sam ostala bez zlatne medalje, ali sada znam kako da ostanem smirena i fokusirana. 

AP PHOTO

Prvi intervju?

- Zbog mojih dostignuća u atletici, prvi intervju se desio kada sam imala osam-devet godina. Bila sam veoma stidljiva, mučila sam se da lepo objasnim šta želim da kažem, bila sam veoma zbunjena. Sada znam da su intervjui deo mog posla i trudim se da budem što bolja. Ipak, ni danas ne volim da čujem svoj glas na intervjuu. Uvek utišam ton i samo gledam sliku. 

Prva užasna frizura?

- Kada sam bila mlađa, redovno sam eksperimentisala sa kosom. Kada sam imala 14 godina, obrijala sam jedan deo glave i to je bila prava katastrofa. Volim da eksperimentišem sa dužinom i bojom kose i dešavalo se da napravim neku glupost sve dok nisam napunila 18 godina. Sad kad pogledam fotografije iz tog perioda, podsetim se ludog detinjstva.

Prva stvar koju si naučila da kuvaš?

- Moj brat je kuvar i radi u restoranu teretane za žene, koju vodim sa mojim verenikom u Novom Sadu. Mnogo sam od brata naučila o kuvanju i uvek me učini srećnom kada je on zadovoljan mojim skuvanim jelom. Mislim da je prvo što sam napravila bila pasta. To volimo mi u Srbiji.

Starsportphoto

Prvi kućni ljubimac?

- Imala sam 13 godina persijskog mačka koji se zvao Marko. Mnogo sam volela tog mačka. Sećam se da kad god smo moja mama ili ja patili od migrene, on bi došao i legao na naše glave. Zvuči baš blesavo to što smo nekad spavale sa mačkom na glavi!

Prvi automobil?

- Prvi automobil sam dobila od srpske atletske federacije posle titule juniorskog prvaka sveta 2008. godine. Bio je to mali Citroen C1, ali u tom trenutku idealan za mene, jer sam tek počinjala da vozim.

Prvi CD?

- Bilo je baš davno, ali mi se čini da je moj prvi Cd bio Avril Lavinj koji mi je kupio drug. To je tada bio dobar album, ali sada slušam drugačiju vrstu muzike. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija