• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.12.2016

11:16

(VIDEO) BEOGRAD DOBIO PRVU STAZU ZA KARLING! Morali smo da probamo!

Ostali sportovi

(VIDEO) BEOGRAD DOBIO PRVU STAZU ZA KARLING! Morali smo da probamo!

Podeli vest

U Beogradu je, na starom DIF-u, otvorena prva staza za karling u Srbiji, a ekipa Informera.rs prva je isprobala kako je igrati se s "klizajućim kamenjem"

 

Da li znate šta je karling? 

Ako ste gledali neki od sportskih kanala sigurno vam je zapao za oko sport koji podseća na boćanje na ledu. Ono kad igrač pokušava da kružni kamen ubaci u ciljno polje, a dva saigrača četkama čiste put kamenu... Izgleda simpatično. Što jeste. I lako. A nije.

Na novoj stazi, pod šatorom pored klizališta na starom DIF-u dočekali su nas Marko Stojanović, predsednik Nacionalnog saveza za karling Srbije i Đorđe Nešković kapiten naše reprezentacije. 

Od opreme vam ne treba ništa. Samo udobne patike i topla trenerka. Na ledu smo, ipak. I dok Marko, Đorđe i reprezentativac Goran Ungurović treniraju, sve izgleda strašno jednostavno. Čučneš, odbaciš se, otklizaš i pustiš kamen, a on ode 30-ak metara do cilja. Ništa lakše. Ali, što bi klinci rekli, kad mi tamo, a ono međutim...

Karling zahteva prilično snage i još više veštine. Osećaj kad se prvi put stane u "startni blok" je prilično čudan. Jedna noga je na gumenom držaču (odbojniku), druga na posebnom "slajderu", nekoj vrsti skije u obliku stopala, zahvaljujući kojoj se ustvari stiče brzina na ledu. Položaj je čučeći, u jednoj ruci drška kamena, u drugoj četka za balansiranje. I onda počinje spektakl!

Treba se odgurnuti nogom sa odbojnika i ostaviti je iza sebe, a otklizati onom na "slajderu" dok ti koleno maltene dodiruje grudi. Pritom u pravom momentu treba pustiti kamen i prema cilju. I uz to, najvažije, ne skršiti se baš ozbiljno. 

Posle nekoliko početničkih gluposti i smešnih padova uspeli smo nekako da izvedemo bacanje, daleko od dobrog naravno, ali dovoljno da shvatimo zašto je ova igra toliko atraktivna. Jer, rezultat svog truda vidiš odmah. I prosto te tera da svaki sledeći put budeš bolji. Dok te mišići slušaju. A ako nisi u formi, ne slušaju dugo. Za neke mišiće koji su danas pod teškom upalom nismo ni znali da postoje... 

Ali nema veze, proći će. A onda idemo ponovo.

E sad malo o samom karlingu. Najosnovnije.

Karling je škotski nacionalni sport koji se igra na ledu i koji postoji više od pola milenijuma. Od 1924. je i Olimpijski sport, koji je danas zastupljen u velikom broju država, a najviše u Kanadi. Karling se igra na zatvorenim stazama od leda (curling sheet) veličine 44.5m sa skoro 5m (ova veličina varira i zavisi od terena) sa kamenjem od granita (stone, rock) koje je izrađeno na specifičan način.
 

Informer

Težina kamena takođe sme malo da varira, ali kamen ne sme da bude teži od 19,96 kg. Na stazi se na oba kraja nalaze po dva skupa sa po četiri koncentrična kruga (house), gde najveći krug ima prečnik 183 cm. Na samim krajevima staze se nalaze odbojnici (hack), iz kojih se igrač odgurne da bi odigrao svoj potez i gurnuo kamen.

U karling meču dve ekipe sa po četiri člana igraju jedna protiv druge, a igra se po delovima koji se nazivaju endovi, koji ljude obično podsećaju na gemove u tenisu ili na ininge u bejzbolu. U jednom endu jedna ekipa uvek ima nula bodova, a druga ima onoliko bodova koliko se kamenova te ekipe nalazi u kući u neprekinutom nizu od strane kamena druge ekipe. S obzorom da svaka ekipa gura po osam kamenova, jedna ekipa najviše može da ima osam bodova u jednom endu (8-ender). Interesantno je da isti broj bodova donosi kamen koji je u samom centru i onaj koji je na rubu kuće (house). Svaki igrač izbacuje po dva kamena, a to čini tako što se odgurne od odbojnika (hack) i kamen pusti ka drugom kraju staze, odnosno ka kući na suprotnom delu terena.
 

Informer

Igrač kamen usmerava na način na koji mu pokaže igrač (skip) koji se nalazi na drugom delu terena, a kamen koji je izbačen se četka od strane preostale dvojice igrača u cilju ubrzanja kamena ili ispravljanja njegove putanje. S obzirom da svako, sem skipa, radi sve, na poziciji četkača i igrača koji izbacuje kamen se menjaju svi sem skipa, dok skip uglavnom kamen izbacuje poslednji.

Za profesionalni karling je potrebna i specijalna oprema u vidu posebne obuće i četke. Obuća za karling je takva da se na jednoj nozi nosi slajder (slider), koji služi za klizanje po ledu, a na drugoj se nosi griper (gripper), koji služi za sprečavanje klizanja po ledu. Slajder se nosi na nozi suprotnoj od ruke kojom se kamen izbacuje. 

Timovi mogu da budu muški, ženski ili mešoviti (dve žene i dva muškarca), a relativno skoro je uveden i karling dva na dva, sa prilagođenim pravilima u odnosu na običan karling.

Nacionalni savez za karling Srbije postoji od 2006. i okuplja oko 300 članova, od kojih su 47 aktivni igrači, postoje 32 registrovane igračice i 14 registrovanih igrača u kolicima.

Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17