• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.04.2017

10:31

(FOTO) VELIKI USPEH srpskog moto tima na jubilarnoj trci 24 sata Le Mana



Ostali sportovi

(FOTO) VELIKI USPEH srpskog moto tima na jubilarnoj trci 24 sata Le Mana



Podeli vest

Na najzahtevnijoj, najtežoj i najprestižnijoj trci motociklista na svetu, 24 sata Le Mana, srpski tim predvođen vozačem Daliborom Miletićem i njegovim kolegama Željkom Pavlovićem, Draganom Ljubinkovićem i rezervom Brendon Cretu zauzeo je 15. mesto u najjačoj kategoriji Super bike, EWC i tako ostvario izuzetan rezultat i uspeh

Naš tim osvojio je prve bodove u okviru Svetskog prvenstva u disciplini "Endurance" u trkama izdržljivosti. Pobednik jubilarnog moto Le Mana je ekipa Yamaha tim GMT 94. Drugo mesto zauzela je Yamaha YART, a trećeplasirani je fabrički tim Kawasakija.


U najjačoj klasi u konkurenciji sa fabričkim timovima Honde, Yamahe, Kawasakija, Suzukija, BMW, Ducatija, članovi srpskog tima vozili su 24 sata bez prestanka Yamahu R1. Uspeh je jos veći, zbog činjenice da je srpska ekipa prvi put u istoriji učestvovala u najjačoj klasi i da je ove godine konkurencija bila paklena. Veliki broj vrhunskih ekipa nije uspeo ni da se kvalifikuje za trku, jer su kvalifikacije prošle samo timovi koji su kasnili do 25% vremena u odnosu na najboljeg (Yamaha Yart) koji je osvojio pol poziciju i oborio rekord staze.


Promo

Pre početka trke, na ceremoniji svečanog otvaranja jubilarnog, 40. Le Mana, pred 150.000 gledalaca, intonirane su himne svih učesnika najprestižnije trke na svetu. Članovi naseg tima iz Srbije i Republike Srpske ponosno su otpevali himnu "Bože pravde".
Tokom trke, naš tim je u boksu, svakih 40 minuta dosipao gorivo, menjane su gume, kocnice, otklanjani su kvarovi na motociklu. Tehnicki problemi sa elektronikom, izduvnom granom i ostalim delovima Yamahe pratili su naš tim od subote u 23h(8 sati od starta) do završetka trke u nedelju u 15h. Samo jedan boravak u boksu i otklanjanje kvara trajao je 25 minuta. Ipak, najveći problem dogodio se 3 sata pre kraja trke, kada je jedan od takmičara u krivini udario našeg Dalibora Miletića.

Tom prilikom naš najbolji vozač je pao. Završio je u medicinskom centru. Srećom, samo je ugruvan. Motocikl je ozbiljno ostećen i mehnicari su dali sve od sebe kako bi sto pre izašao na stazu sa novim vozačem. Tokom trke svih 15 članova tima disalo je kao jedan. Svojom požrtvovanošću nadoknadili su razliku u materijalnim sredstvima koje su suparnički, bogati timovi ulozili u pripremu za trku. 
Auto moto savez Srbije(AMSS) prepoznao je značaj takmicenja za razvoj srpskog moto sporta i pomogao je odlazak našeg tima u Le Man.

Tamo su predsednik AMSS Mirko Butulija i pomoćnik predsednika za sport Bozidar Mihailović pružili punu podršku našem timu pre i tokom trke. Na marginama velike manifestacije, čelnici Saveza sastali su se sa predsednikom Moto saveza Francuske Jaques Bolle i potpredsednikom Olimpijskog komiteta Francuske Jean Pierre Mougin. U otvorenom razgovoru dogovoren je konkretan nastavak saradnje, koja ima za cilj unapređenje i razvoj moto sporta u Srbiji.

Predsednik AMSS Mirko Butulija rekao je da je sam nastup našeg tima značajan za afirmaciju i budućnost moto sporta u Srbiji. Prema rečima Butulije, uz AMSS kao društveno odgovorne organizacije i Ministarstva omladine i sporta, neophodno je da i ostali segmenti društva daju pun doprinos u razvoju moto sporta.


Sledeća trka biće organizovana 20. maja u Nemačkoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17