• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Radošević

14.08.2017

13:13

PREDSEDNIK ASS VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Priznali su nam da je Ivana skočila za zlato!

Ostali sportovi

PREDSEDNIK ASS VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Priznali su nam da je Ivana skočila za zlato!

Podeli vest

Sudije iz komisije za žalbe priznale su nam da je Ivana Španović (27) skočila za svetsko zlato, otkriva Veselin Jevrosimović za Informer

Predsednik Atletskog saveza Srbije (ASS) poručuje da niko u petak uveče nije želeo da kaže pravu dužinu Ivaninog skoka udalj na Svetskom prvenstvu u Londonu, ali su se svi usaglasili da bi verovatno bio pobednički.

Umesto da joj u poslednjoj seriji finala računaju dužinu skoka do traga koji je ostavila ramenom, Španovićevoj su "skratili" distancu do mesta gde je trag ostavio njen takmičarski broj na leđima.

Fantomski trag
Vidi se neka brazda u pesku, ali ona je bila tu i pre skoka, verovatno od grabulje, nije jasno utvrđeno da je od broja
Veselin Jevrosimović, predsednik ASS

Papir sa brojem se prethodno otkačio od njenog kombinezona i lepršao je u vazduhu. Tako je srpskoj atletičarki ukradeno zlato, jer je skočila sigurno preko sedam metara.

Moralni pobednik

Pravila Međunarodne atletske federacije (IAAF) zaista nalažu da ukoliko broj ostavi otisak u pesku, to bude tačka za merenje. Međutim, Jevrosimović tvrdi da se trag koji je navodno ostavio Ivanin papir ne vidi jasno ni na jednom snimku.

- Posle žalbe, konačna odluka nije donesena na osnovu mernih kamera, prema kojima se određuje rezultat, nego na osnovu snimka. Štaviše, komisija u kontrolnoj sobi nije htela da nam kaže tačnu dužinu skoka, osim što su priznali da je za zlato. Nikome nije jasno odakle vrhovnom sudiji ideja da meri dužinu do tog fantomskog traga - priča Jevrosimović, i nastavlja:

- Vidi se neka brazda u pesku, ali ona je bila tu i pre skoka, verovatno od grabulje, nije jasno utvrđeno da je od broja. Trag od kog je sudija navodno merio mogao je da napravi i jači vetar da je dunuo. Britni Ris je možda osvojila zlato, ali Ivana je morala da pobedi. To je utisak svih iz Londona. Pitam se samo da li bi Amerikancima merili skok kao što su Ivani.

Jevrosimović kaže da je zanemeo kada je video rezultat na semaforu i da je Španovićeva bila u šoku.

Sudija preko monitora meri skok

Skok udalj se meri sa tri kamere na borilištu, a dužinu skoka na kraju određuje sudija koji sedi za monitorom i određuje tačku do koje se meri. Nezapamćen je slučaj da je neko zbog broja ostao bez medalje. Takođe, IAAF je još ranije doneo odluku da je SP u London poslednje na kom će atletičari u ovoj disciplini nositi brojeve na leđima, a Ivanin slučaj je poslužio kao školski primer zbog čega će biti promenjena dosadašnja praksa.

- Ivana je bila šokirana! Ipak, ona je pre svega sportistkinja, jak karakter. Za nas je ona svetska šampionka i moralni pobednik. Ipak, ne mogu da verujem kakve probleme imaju sa brojevima, to sam sad tek saznao. Umesto da su od nekog platna, oni su papirni, pa još onako zaheftani. Pa nisu atletičarke manekenke da ti brojevi stoje netaknuti - poručuje naš sagovornik.

Pronaći nove dokaze

Atletski savez Srbije sprema još jednu žalbu povodom konačnih rezultata iz Londona.

- Sudija nije hteo da prizna grešku, a podržala ga je komisija koja je bila nestručna, jer se nikad nije srela s takvim slučajem. Odluka komisije jeste konačna, ali ako se pojave novi dokazi, onda je moguće da bude oborena. E, pa mi ćemo da nađemo nove dokaze. Uradićemo detaljnu analizu i ekspertizu, tražiti da se iskoriste merne kamere... Kada to uradimo, opet ćemo se obratiti IAAF - rezigniran je Jevrosimović, i zaključuje:

- Ivana je žrtva, a to što joj se dogodilo najveća je mrlja ovog prvenstva. Van sebe sam bio i nećemo preći tako lako preko toga.

SRPSKA HEROINA STIGLA U BEOGRAD! Ivana: Sve sam rekla poslednjim skokom, ali...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
tosa

pre 6 godina

Čuj sad ovoga, komisija nestručna. Pa sigurno da nikad nisu imali ovakav slučaj jer savezi vode računa o svojim sportistima. Nikom se nije odlepio broj samo Ivani, pa čak ni trkačima koji su lepili brojeve na butine. Jedini ste vi zakačili broj Zihernadlama, pa gde ih nabaviste u Londonu. Ivana je još i dobro prošla, mogla se i povrediti. Pa kad objašnjavaš kako se meri skok u dalj, pa navedi jedan primer, na bilo kom takmičenju da je meren dalji trag.

AS

pre 6 godina

MISLIM DA SI SE MALO ZAIGRAO. ORGANIZATOR JE TAJ KOJI DELI STARTNE BROJEVE. A ŠTO SE TIČE TRAGA PAPIR NIJE MOGAO DA GA OSTAVI NIJE TO KARTON

Pera

pre 6 godina

Da li se sportistima meri skok u dalj ili preciznost? Zasto u danasnje vreme tehnike ne izmere duzinu pravog skoka a ne od tzv odskocne daske? Neko bude na 2cm od prestupa, neko prestupi a neko bude i vise od 10cm daleko od mernog mesta. Ako im se meri fizicka pripremljenost neka se samo obelezi ta bela linija zbog lakseg uocavanja pocetka merenja i neka jednom zaista dobijemo prave rezultate skoka a ne od pocetka odskocne daske.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija