• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.S.

25.03.2018

22:33

NIKAD PROTIV KOSOVA! Olimpijski šampion Davor Štefanek: To bi značilo da ne poštujemo stav Srbije!

Ostali sportovi

NIKAD PROTIV KOSOVA! Olimpijski šampion Davor Štefanek: To bi značilo da ne poštujemo stav Srbije!

Podeli vest

Davor Štefanek, zlatni olimpijac iz Rija i predsednik Sportskog saveza Srbije tvrdi da se nikad ne bi takmičio protiv rvača s Kosova i podržao odluku da juniorke ne igraju s rukometašicama naše južne pokrajine

Protiv takmičara sa Kosova nikad ne bih nastupao, a posebno ne u Srbiji, poručio je olimpijski šampion u rvanju Davor Štefanek. On je kao predsednik Sportskog saveza Srbije podržao odluku da ženska juniorska rukometna reprezentacija naše zemlje ne odigra protiv Kosova u Kovilovu kvalifikacionu utakmicu za Evropsko prvenstvo.

Evropska rukometna federacija (EHF) suspendovala je zbog toga Rukometni savez Srbije i izbacila juniorke iz kvalifikacija.

Odmah potom, Džudo savez Srbije povukao je takmičarke Maricu Perišić i Anju Obradović sa Evropskog juniorskog kupa u Sarajevu jer je žrebom odlučeno da im protivnice budu Loksa Flaka, odnosno Laura Fazliju baš sa Kosova.

Nismo jedini
Iranac, jedan od najboljih svetskih džudista, odustao je od takmičenja jer mu je rival bio IzraelacDavor Štefanek

Poštovati svoje

Prema Štefanekovim rečima, nijedan sportista iz Srbije ne bi trebalo da radi nešto što je protivno stavu države.

- Kao olimpijski pobednik tvrdim da nikad ne bih nastupio protiv takmičara sa Kosova, a posebno ne u Srbiji. To bi značilo da ne poštujemo stav naše države, koja ne priznaje Kosovo i to ne bi bilo u redu. Znamo šta sve država radi za sport, koliko ulaže, finansira i moramo da poštujemo stav Srbije, koja će sigurno stati iza nas sportista - rekao je Štefanek za Informer.

Zasad je samo Evropska fudbalska unija (UEFA) poznata kao organizacija koja pre samog žreba razdvoji rivale koji imaju političkih problema.

Tako u fudbalu ne bi mogle da igraju Rusija i Ukrajina, odnedavno Srbija i Albanija, kao ni Srbija i Kosovo, Španci i Gibraltar... 

EHF DISKVALIFIKOVAO SRBIJU zbog otkazivanja meča protiv takozvanog Kosova!

Štefanek smatra da bi i savezi u ostalim sportovima trebalo da slede taj primer, ali smatra da pre svega Srbija ne sme da popusti.

- Podržavam sve one koji su ovih dana odustali od takmičenja. Naravno, glavni problem je što nas Evropa ne podržava, ali ne smemo da pokleknemo. Pa, na primer, sportisti iz Irana nikako ne smeju da nastupaju protiv Izraelaca. Znam konkretan slučaj da je jedan od najboljih svetskih džudista odustao od takmičenja jer mu je u prvom kolu protivnik bio Izraelac. Vera i država mu zabranjuju i on to poštuje. E, tako ni mi ne smemo da se takmičimo sa sportistima s Kosova - zaključio je Štefanek.

Frka u Novom Sadu

Problem u najavi mogao bi da nastane i na Evropskom prvenstvu u karateu, koje bi trebalo da bude održano u Novom Sadu od 9. do 13. maja. Tamo će takođe učestvovati takmičari sa Kosova, a organizator je dužan da istakne obeležja svih učesnika, odnosno da se pored hotela vijori zastava lažne države.

- Ma šta se dešavalo, sportistima jednom sve mora da se vrati na najbolji način. Bog vidi sve - zaključio je Štefanek.

Grbović: Sramna kazna za rukometašice

Bivši košarkaš Goran Grbović smatra da nikako nije trebalo dozvoliti da uopšte dođe do situacije da se odigra utakmica Srbija - Kosovo.
- Sve što se desilo je jako ružno i nije uopšte trebalo ni da dođe do odigravanja te utakmice. Jako je glupo što je nekom palo na pamet da diskvalifikuje devojčice iz Srbije jer utakmica nije odigrana iz bezbednosnih razloga. Unapred ju je trebalo sprečiti, da ne dođe ni do mogućnosti da se igra. Ja ne priznajem Kosovo, kao ni Srbija, pa ne možemo protiv te države ni igrati - jasan je Grbović.
Prema njegovim rečima, trebalo bi evropske organizacije da razdvoje države sa političkim problemima. 
- Kao sportista, ne želim da verujem da se žreb namešta, već da sve ide pošteno. Međutim, važno je da ljudi lepo sednu i popričaju, da se organizacija postavi tako da ne postoji opcija da žreb sastavi Srbiju i Kosovo. Lepo je UEFA to regulisala, razdvaja sve države koje imaju bilo kakve političke probleme. Loše je što se lomi na sportu kad svi znamo da je problem mnogo veći - zaključio je Grbović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 6 godina

Тако је...!! Ништа није вредно колико ЧАСТ И ОБРАЗ...Жив и здрав ми био младићу...!! А Вама девојске - свака част...!! Посрамили сте...очеве...!! Али...изазвале понос оног дела нације, коме је част важнија.... од беде и новца - сотонских слугу...!

Milan

pre 6 godina

Sada ce svetske siledzije da namestaju jos vise susreta sa Kosovom samo da bi nas izbacivali iz pojedinih takmicenja. Ne treba da pokleknemo.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija