• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.04.2018

18:29

UŠAO SAM U GASNU KOMORU, A ONDA...Čuveni izraelski atletičar otkrio kako je izbegao smrt!

Ostali sportovi

UŠAO SAM U GASNU KOMORU, A ONDA...Čuveni izraelski atletičar otkrio kako je izbegao smrt!

Podeli vest

Čuveni izraelski atletičar Šaul Ladani, rođeni Beograđanin, gostovao je na Fakultetu političkih nauka i studentima održao predavanje o preživljavanju Holokausta i teškim životnim trenucima, boravka u logoru, emigriranja u Izrael, pa sve do sportskih uspeha

Učesnik Olimpijskih igara u Meksiku i Minhenu ispričao je, između ostalog, kako je preživeo bombardovanje Jugoslavije 1941. godine i logor Bergen-Belsen u kojem je proveo šest meseci 1944. godine i spasao se u "Kastnerovom vozu".

- Hvala najlepše što ste me pozvali. Ispričaću vam pojedine opasne detalje iz moga života. Rođen sam u Beogradu 1936. godine i pamtim bombardovanje Jugoslavije 6. aprila 1941. kada sam sa porodicom živeo na Senjaku u modernoj vili. Pamtim veliku buku, šok koji sam preživeo i momenat kada me je baka zaštitila. Posle smo išli u Mađarsku, a zatim u Izrael - obratio se Ladani studentima.

U Mađarskoj se zajedno sa porodicom krio u manastiru, ali je ipak uhvaćen i poslat u logor, gde je spašen zahvaljujući otkupu koji su platili američki Jevreji.

- Dok smo bili u Mađarskoj kao dete sam se svakog dana plašio da nas ne uhvate, a posle toga se nikada više nisam ničega plašio u životu. Imao sam osam godina kada smo uhvaćeni, a spašeni smo kada smo već ušli u gasnu komoru. Bog je bio darežljiv prema nama - prisetio se Ladani.

Tanjug


Najveći deo porodice mu je stradao u logoru, u Beograd su se vratili 1945, a tri godine kasnije otišli su u Izrael. 

U Izraelu je počeo da se bavim sportom, ali život nije mogao bez drame, posebno na Olimpiojskim igrama u Minhenu kada je bio deo tima koji su napali palestinski teroristi i preživeo je jer je skočio kroz prozor.

- U mom životu nije bilo nijednog dosadnog trenutka - uz osmeh je rekao 82-godišnji Ladani, koji svakog dana prepešači najmanje 11 kilometara, svaki svoj rođendan obeleži šetnjom onoliko kilometara koliko puni godina.

On će sutra učestvovati u polumaratonskoj trci u Beogradu, s tim da neće trčati, nego "odšetati". Ladini je svetski šampion u disciplini ultra dugo hodanje na 100 kilometara i svetski rekorder u brzom hodanju na 50 kilometara.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija