• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stefanović

30.07.2018

20:57

NAJMANJE PLAĆENI EVROPSKI PRVACI! Vaterpolisti godinama vladaju planetom, a po zaradi su daleko od sportskog vrha

Ostali sportovi

NAJMANJE PLAĆENI EVROPSKI PRVACI! Vaterpolisti godinama vladaju planetom, a po zaradi su daleko od sportskog vrha

Podeli vest

Srpski vaterpolisti, novi prvaci Evrope, igraju za plate koje se u svetu sporta smatraju pravom sićom

Najplaćeniji vaterpolisti Evrope poput Filipa Filipovića, Andrije Prlainovića ili Dušana Mandića godišnje zarade tek oko 200.000 evra. S druge strane, srpski fudbaleri koji godinama nisu učestvovali na evropskim prvenstvima, a o uspehu na Mundijalu mogu samo da sanjaju, igraju za plate koje su i do 35 puta veće.

Nemanja Matić u Mančester junajtedu godišnje inkasira oko sedam miliona evra, a Sergej Milinković-Savić, iako važi tek za potencijalnu zvezdu, godišnje prima 1.500.000 evra. Naspram toga je gotovo neumesno porediti zaradu najboljeg vaterpoliste sveta Filipovića sa godišnjom platom zvanično najboljeg fudbalera sveta Kristijana Ronalda, koji će u Juventusu dobijati 30 miliona evra po sezoni!

Sve je do popularnosti

Nekadašnji reprezentativac Srbije Slobodan Soro kaže da je slaba popularnost vaterpola razlog za tako neujednačena primanja.

- Takvo je tržište i tako se plaća. Ne može se ništa protiv toga. Sad, ako me neko pita da li bih voleo da je veća zarada u vaterpolu, sigurno da bih voleo! I zbog naših vaterpolista, ali i zbog sebe. To je normalna stvar. Međutim, mi tu ništa ne možemo. Mnoge stvari određuju zaradu u nekom sportu, a vaterpolo je tu gde jeste po popularnosti - kazao je Soro.

Slobodan SoroPeđa Milosavljević

Slobodan Soro

Nemoćni
Takvo je tržište i tako se plaća. Mi tu ništa ne možemo, iako bih lično voleo da je vaterpolo mnogo plaćeniji
Slobodan Soro

"Delfini", čiji je sponzor Unika osiguranje, u subotu su četvrti put zaredom postali prvaci Evrope, a uz to su i zvanični olimpijski šampioni. Računajući i nasleđe iz stare Jugoslavije, naši vaterpolisti su osvojili 68 medalja s najvećih takmičenja. 

Dani njihove slave, međutim, neće trajati dugo. Uprkos činjenici što prave nelogične rezultate, kako kaže njihov selektor Dejan Savić, najbolji vaterpolisti će i dalje zarađivati tek od 150.000 do 200.000 evra. Oni koji igraju u siromašnijim klubovima ili ligama moraće da se zadovolje platama od 100.000 ili čak i 50.000 evra godišnje.
Soro ističe da su "delfini" svakako zaslužili da imaju bolja primanja.

- Naši momci stvarno zaslužuju mnogo bolje uslove. Oni su pokazali da su najbolji u Evropi i da nemaju konkurenciju. Pokazali su da je bronza od prošle godine bila samo mali predah i već sad su nastavili tamo gde su stali na Olimpijskim igrama 2016. Stvarno su neverovatni - kazao je Soro.

Uložiti u klubove

Zvanično najbolji vaterpolista sveta svih vremena Igor Milanović smatra da je neophodno da za početak više novca ide u bazu, odnosno u srpske klubove.

- Siguran sam da možemo vaterpolo da stavimo na malo viši nivo, kao nacionalni interes. Koliko sam video, naš predsednik ima takvu želju. Takođe, premije i nagrade koje se dobijaju za medalju su na sasvim zadovoljavajućem nivou - kazao je Milanović i dodao:

- Jedino bi trebalo naći sredstva za klupski vaterpolo. Možda će se sad preuzeti neki korak po tom pitanju sa predsednikom Viktorom Jelenićem, koji je jako dobro upućen u situaciju. On je i sam teško živeo sa Zvezdom, tako da bi tu trebalo naći malo više prostora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sladjan

pre 5 godina

tako je malo zaradjuju ,ali u srbiji su sampioni i carevi!!!!!!a ne kao fudbaleri koji brukaju sve !!!!i koji ce na svakom koraku biti gubitnici!to mislim na fudbalere,a i kosarkasi su na pravom putu da gubitnici!

Milo

pre 5 godina

Koga je to u svetu uopštze briga za vaterpolo? Pa to je vaterpolo pa za to ti zlato nije čuo skoro niko u svetu a retko ko je i gledao a ono hrvatsko srebro je gledalo kažu oko 4milijarde ljudi u celom svetu a mi ovde u Regionu smo gledali i sve srpske komplekse manje vrednosti koji su izlazili na videlo posle svake hrvatske pobede u bratskoj Rusiji pored srpske sramote da je izbace dva albanca u Švici?

Jovan

pre 5 godina

Hrvatcicu da te podsetim, a olimpijski pobednik, naravno, Srbija!

Kristijan

pre 5 godina

Treba se mnogo vise ulagati u ove momke, za razliku od fudbalera koji nas svaki put razocaraju, ove momke treba nagraditi, i to debelo, i obezbediti im najbolje moguce uslove za pripreme i trening, zasluzili su!!!!

MIĆKO

pre 5 godina

NEMAJU LOVU ALI IMAJU SRCE I ONU STVAR ZA RAZLIKU OD SPLAVARA TJ.FUDBALERA.OTVORI SE MALO DRŽAVO FINANSIJSKI NARAVNO.

Miroslav

pre 5 godina

Nisam siguran da fudbaleri od države dobijaju toliki novac. To što ih Mančester plaća milionima to nema veze sa državom. Kad bi vaterpolisti igrali svaki drugi dan pred 50 -60 hiljada navijača sigurno bi imali primanja kao fudbaleri. Ovako, koliko može, država pomogne.

Vojo

pre 5 godina

Najmanje plaćeni sportisti u Evropi,ali se Srbija isprsila sa nagradama i "zlatnim pebzijama".

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija