• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: S. Marjanović

06.03.2019

12:59

BORAC SAM NA DEDU KOG SU UBILE USTAŠE! Informer gost u domu Strahinje Jovančevića!

Ostali sportovi

BORAC SAM NA DEDU KOG SU UBILE USTAŠE! Informer gost u domu Strahinje Jovančevića!

Podeli vest

Uvek sam optimista i veliki sam borac na dedu Milorada Jovančevića, narodnog heroja kojem su ustaše odsekle glavu, kaže za Informer osvajač bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u dvorani u Glazgovu Strahinja Jovančević (26)

Srpski skakač udalj je mnogo toga prošao na trnovitom putu do uspeha. Od podstanarskog života, do brojnih povreda, a potom i operacije bubrega pre samo godinu i po dana.

Večiti optimista

Ni kada sam operisao bubreg nisam razmišljao o kraju karijere
Strahinja Jovančević


Pre šest meseci prerano je izgubio i tetku Julku, koja je preminula od raka, a kod nje je živeo sa porodicom dok nisu imali dom. Dva dana posle bronze dočekao nas je nasmejan u svom domu na Novom Beogradu, ukrašenom slikama oca i trenera Milorada, i odmah stavio do znanja: "Nisam nikada nameravao da odustanem."

Foto: Informer



- Na proleće 2017. dijagnostikovana mi je promena na bubregu. Došlo je do smanjenja protoka i funkcije bubrega. Operisan sam u septembru i jedan bubreg mi je dosta manji. Iskreno, ja sam uvek optimista i nikada nisam nameravao da odustanem. Znate kako kažu da krv nije voda. Moj deda, stric mog oca Milorada po kojem je i dobio ime, narodni je heroj. Ima ulicu u Beranama, a poginuo je 1942, kada je imao 23 godine. Ustaše su mu odsekle glavu. Ponosan sam i što moj pradeda Veljo Jovančević ima dve Karađorđeve zvezde, kao i medalju Osvećeno Kosovo iz Balkanskog rata - otkriva za Informer Strahinja, koji je sam uređivao biografiju svog dede na "Vikipediji".

Foto: Informer

Milorad Jovančević, deda Strahinje Jovančevića

Ivanin trener mi je doneo donji veš

Strahinja Jovančević ima običaj da pred svako takmičenje kupi nov donji veš. Pred EP porudžbina je zakasnila i stigla tek kad je skakač već doputovao u Glazgov.
- Moj brat Aleksa je išao da se nađe sa Goranom Obradovićem, trenerom Ivane Španović. Dao mu je veš da mi dostavi, pošto je putovao posle mene. Svi su mi rekli da ne perem taj veš i skačem u njemu i na Olimpijskim igrama 2020. Samo o normi i nastupu u Tokiju mislim - iskren je Strahinja.

 


Strahinjin deda Milorad Jovančević istakao se u borbi tokom Trinaestojulskog ustanka u Crnoj Gori, kad je zauzeo šiptarski bunker. Bio je učesnik i Pljevaljske bitke, a poginuo je u Bugojnu neposredno nakon što je pristupio Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi.

Strahinjin otac i trener Milorad se nadovezuje na priču i podvlači da su njegov sin i on svašta prošli.

- Posle operacije bubrega Strahinja tri meseca nije smeo ništa da radi, nije bio ni psihički prisutan. Bilo je baš teško, ali nikada nismo odustali. Zbog svega mi je baš napeto bilo da preko televizije gledam takmičenje, pogotovo u kvalifikacijama jer su loše počele - dodaje Milorad, koji je uz rakiju i pivo proslavio uspeh starijeg sina.

Foto: Informer

Otac Strahinje Jovančevića

Ekonomija druga ljubav

Strahinja je apsolvent Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ostalo mu je još pet ispita, a uvek je bio na budžetu. Uklopiti studiranje i treninge nije bilo lako.

- Upisao sam fakultet kada nisam toliko bio profesionalni sportista. Tata me je čekao posle predavanja, pomerao je treninge zbog mene. Jednog dana kada završim karijeru, imam u planu da se bavim biznisom i radim u struci. Zanima me i medicina, pa je mama Milica, koja je doktor gastroenterolog, često govorila: "Šteta što nisi to upisao." Volim i da čitam, posebno ruske i srpske klasike, a upoznat sam i sa arhitekturom. Gledam košarku, a fudbal volim da igram, ali ne i da gledam, jer me nervira što se neki mnogo foliraju i padaju - zaključuje Strahinja uz osmeh.

NIŠTA PREKO VEZE! Priča sa Ekonomskog fakulteta pokazala kakav je Strahinja Jovančević čovek!

POSLE VELIKOG USPEHA! Ana Brnabić čestitala Jovančeviću bronzanu medalju!

(VIDEO/FOTO) STRAHINJA OSVOJIO BRONZU! Jovančeviću MEDALJA i REKORD Srbije na EP u Glazgovu!

(VIDEO) STRAHINJA NAJAVIO VELIKE STVARI: Verovao sam u sebe, moje vreme tek dolazi!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija