• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

20.03.2019

13:36

"KRALJICE ŠAHA"! Vreme je za dame VELEMAJSTORE!

Ostali sportovi

"KRALJICE ŠAHA"! Vreme je za dame VELEMAJSTORE!

Podeli vest

Od 17. do 25. marta održava se 51. Osmomartovski međunarodni velemajstorski turnir šahistkinja u organizaciji Šahovskog saveza Beograda i pod pokroviteljstvom grada Beograda - Sekretarijata za sport i omladinu

Osmomartovski turnir šahistkinja datira od davne 1965. godine i veoma je popularan kod ljubitelja ovog sporta. Turnir je dao veliki doprinos popularizaciji i razvoju drevne igre, kao i napretku talentovanih šahistkinja mnogih generacija.

Na ovom turniru učestvovale su i najpoznatije šahistkinje sveta, među kojima i svetske prvakinje Nona Gadrindašvili i Maja Čubudranidze, što je pozitivno uticalo na sticanje ugleda Beograda kao svetske šahovske metropole.

Foto: Promo/Kraljica saha

Posle turnira koji se igraju u Hestingsu (Engleska) i Vajk an Zeu (Holandija), Osmomartovski turnir je turnir sa najdužom tradicijom u istoriji šaha. 2009. godine poneo je laskavu titulu "Zlatnog turnira", koja je dodeljena od strane Svetske šahovske federacije-FIDE.  

Igra se devet kola, po kružnom sistemu, svakog dana od 16.00. Turnir se održava na Banjici i otvoren je za sve ljubitelje šaha, a mečevi se mogu pratiti i na sajtu Šahovskog saveza Beograda. Internacionalnog je karaktera, pa tako učestvuju i šahistkinje iz Bugarske, Rusije, Indije.

Svečana ceremonija otvaranja održana je u Dečijem kulturnom centru "Majdan", gde se po završetku zvaničnog dela odigrala i pionirsko-omladinska šahovska manifestacija "Kraljica šaha".

Ovaj događaj okupio je najmlađe šahistkinje, a otvaranju su prisustvovali i švedski ambasador Jan Lundin, velemajstor Alisa Marić, gradski sekretar za sport i omladinu Dragana Belojević, kao i Darko Božić, predsednik organizacionog odbora Osmomartovskog međunarodnog turnira šahistkinja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija