• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.05.2019

11:40

BORBA PROTIV RAKA DOJKE! U subotu humanitarna akcija "Veslaj i pobedi"

Ostali sportovi

BORBA PROTIV RAKA DOJKE! U subotu humanitarna akcija "Veslaj i pobedi"

Podeli vest

Velika humanitarna akcija pod nazivom "Veslaj i pobedi" biće organizovana u subotu, 25. maja, sa početkom u 10:00 časova na Adi Ciganliji

Organizatori ove manifestacije su Rotary Club Beograd Skadarlija, Dragon boat klubovi "Adski zmajevi" i "Beodragons" i ASK (Asocijacija za afirmaciju kulture), a sav prihod prikupljen ovom prilikom biće namenjen Udruženju žena obolelih i lečenih od raka dojke "Budimo Zajedno".

U sklopu ove manifestacije, pored veslanja u dragon boat čamcima, biće organizovana i zdravstvena tribina posvećena raku dojke, na kojoj će govoriti lekari specijalisti iz oblasti javnog zdravlja, ginekologije i onkološke hirurgije, a biće upriličeno i predstavljanje udruženja "Budimo zajedno".

Teme tribine su:

1. "Karcinom dojke - javnozdravstveni problem"

2. "Karcinom dojke - klinički aspekt"

3. "Karcinom dojke - hirurški aspekt"

4. "Efekat Dragon Boat veslanja na smanjenje limfedema nakon lečenja karcinoma dojke"

Foto: Promo

Humanitarna akcija "Veslaj i pobedi" se organizuje uz podršku Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Sada već davne 1996. godne kanadski doktor Don Mekenzi je započeo istraživanje o uticaju Dragon Boat-a na postoperativni oporavak žena koje su preživele rak dojke. Osporio je mišljenje da treba da se izbegavaju vežbe gornjih ekstremiteta da bi se sprečile komplikacije nakon operacije (poput limfedema ruke koji nastaje nakon vađenja limfnih čvorova pazuha).

Osećaj podrške, harmonije i zajedništva tokom Dragon Boat veslanja ohrabruje žene da vode ispunjen i aktivan život posle raka dojke. Dragon Boat je idealan sport za promociju zdravlja i podizanje svesti o raku dojke čitave populacije (kao i o važnosti prevencije redovnim pregledima).

Breast cancer survivors dragon boating je međunarodni pokret inspirisan istraživanjima kanadskog stručnjaka sportske medicine doktora Dona Mekenzija. Žene koje su preživele rak dojke udružile su se kako bi veslale u zmajevim čamcima, zbog benefita za njihovo fizičko zdravlje i socijalno blagostanje. 

Pokret je podržan od strane Međunarodne komisije za borbu protiv raka dojke (International Breast Cancer Paddlers' Commission – IBCPC).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija