• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.M.

03.05.2020

20:10

PREDRAG ŠAINOVIĆ, USPEŠNI UROLOG I TRKAČ! Iz operacione sale na trkačku stazu!

Ostali sportovi

PREDRAG ŠAINOVIĆ, USPEŠNI UROLOG I TRKAČ! Iz operacione sale na trkačku stazu!

Podeli vest

Srpski urolog Predrag Šainović (40) uspešno se bavi i automobilizmom!

 

Beograđanin koji živi i radi u Mariboru već 11 godina na Univerzitetskom kliničkom centru od detinjstva se interesovao za automobilizam. Ipak, ozbiljnije je počeo da se bavi ovim atraktivnim sportom tek 2017. godine. Kako otkriva, do tada je potpuno bio posvećen karijeri u medicini.

MI SAMO ŽELIMO DA SE VRATIMO U SRBIJU! Emotivno pismo naše košarkašice IZAZVALO LAVINU REAKCIJA!

Rastu apetiti

Cilj mi je da pobedim u šampionatu Centralnoevropske zone kako bih se onda takmičio na evropskom nivou

Predrag Šainović


- Mnogo kasno sam počeo da se bavim automobilizmom. Vozio sam karting na Ada Huji kada sam imao 18-19 godina, ali ništa od toga nije bilo zvanično, nisam imao trkačku licencu. Prvu sam izvadio 2017. Trke iziskuju mnogo vremena, treba se i angažovati, a ja sam do 2016. potpuno bio posvećen medicini. Sa jedne strane, nije mi žao, jer sam izgradio ime kao lekar i tu mogu mnogo više da se hvalim nego uspehom na trkama. Sa druge strane, ima pomalo žala jer sam video da mogu da budem brz i konkurentan. Ipak, imao sam tu svoju borbu da uspem u medicini, a kada sam stao na noge i napravio temelje, dao sam sebi oduška i ostvarujem svoj dugogodišnji san da vozim trke - počinje priču Šainović za Informer.

 

Foto: Privatna arhiva

Uspešan urolog, ali i trkač


Zaljubljen od detinjstva


Logistika mu je do sada pomagala da zbog trka ne ispaštaju ni njegov primarni posao, a ni porodica.

- Na primer, radim do petka u 16 časova, a onda sednem u  privatni auto i odem na autodrom. Kada imaš ljude koja sve organizuju na stazi, nije toliko teško - kaže Šainović.

Može se reći da se priznati urolog pre zainteresovao za auto-sport nego za medicinu. Smatra da se sa ljubavlju prema četvorotočkašima rodiš.

- Od detinjstva me je interesovao automobilizam iako niko u porodici nije imao veze sa ovim sportom. Sa afinitetom prema kolima, benzinu i trkama se rodiš, mislim da to ne možeš da stekneš - kaže Šainović.

Sada, kada ostvaruje svoj životni san, Šainović ima i ciljeve. Ove godine trebalo je da kupi automobil TCR specifikacije, ali  zbog pandemije koronavirusa sezona je odložena, a možda će biti I otkazana, pa će taj potez sačekati sledeću gpdinu.

- Sarađivao sam sa Mirkom Marinšekom, on ima tim u Sloveniji. Rekao mi je da mogu da
dođem da probam njegov automobil: "Ako napraviš rezultat ispod 1,17, ti si ozbiljan trkač." Napravio sam 1,14 i tako je počela naša saradnja. Ipak, sada sam odlučio da dalje idem sam. Shvatio sam da ću više uživati u tome nego da vozim za nekog. Već sam dogovorio kupovinu automobila, međutim, zbog pandemije je sve obustavljeno, tako da ću sačekati narednu kako bih probao da kupim bolji auto, pa da se ravnopravnije trkam
- jasan je Šainović.


Rezultati, pa sponzori

Foto: Privatna arhiva

Kada se stvari vrate u normalu, plan je da Šainović učestvuje u šampionatu Centralnoevropske zone (CEZ).

- To je popularno takmičenje u organizaciji FIA (Internacionalna automobilska federacija). Tu se takmiče vozači iz Srbije, BiH, Hrvatske, Austrije, Poljske, Češke... Cilj mi je da pobedim ili budem među prva tri, a onda i da se oprobam u višem rangu turing trka, možda i na evropskom nivou. Kada pobediš u nekoj kategoriji, rastu apetiti i primamljiviji si sponzorima, a ovo je sport gde se sve vrti oko toga. Ja sam čak i potpisao svoj prvi sponzorski ugovor, pre toga sam bio samom sebi sponzor, ali je takođe zbog korone sve na pauzi - zaključuje Šainović.

Trkači se takmiče i posle 70.

Godine ipak nisu te koje treba da brinu doktora Šainovića, jer, kako objašnjava, u automobilizmu nema gornje starosne granice.

- Dok imaš dozvolu za putnički auto, imaš pravo da apliciraš za trkačku licencu. Na jednoj trci  sam  upoznao zubara koji se takmiči, a ima 76 godina. Dok prolaziš lekarski pregled, možeš i da se trkaš - objašnjava Šainović.

Treći posle neprospavane noći

Šainović je prošle godine na predsezonskom testiranju na Grobniku, u konkurenciji preko trideset vozača, zabeležio četvrto vreme. Imao je i dva podijuma, u Mizanu i Frančakorti. Upravo mu je treće mesto na gostovanju u italijanskom Entri kupu u Mizanu zbog okolnosti posebno drago.

- Posle neprospavane noći provedene u putu, prvi put na toj stazi, uspeo sam da dođem do trećeg mesta i da se plasiram ispred aktuelnog šampiona - kaže Šainović.



 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17