• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.M.

09.08.2020

10:28

STRADAO I SRBIN! Biciklizam opasniji od Formule 1!

Ostali sportovi

STRADAO I SRBIN! Biciklizam opasniji od Formule 1!

Podeli vest

Biciklizam je jedan od najopasnijih sportova na svetu, daleko rizičniji od Formule 1, pokazuje statistika! Od 2010. do danas na trkama je poginulo čak 27 biciklista, a još 15 ih je nastradalo na treninzima, dok su se u Formuli 1 u istom periodu tri incidenta završila smrću

Nesreća koju je u utorak u Katovicama doživeo mladi holandski biciklista Fabio Jakobsen (23) podsetila je na to koliko je opasan ovaj sport. Jakobsen je pao, probio zaštitnu ogradu, udario glavom o beton i završio u komi.

Stradao i Srbin

Ova nezgoda je samo jedna u nizu onih koje se dešavaju na biciklističkim stazama. Samo od 2010. do danas poginulo je ukupno 42 biciklista na trkama i treninzima, kako profesionalnim, tako i amaterskim. Među nastradalima je i Srbin Dejan Marić, koji je poginuo 2016. na trci u Kini.

Ove brojke pokazuju da je biciklizam treći najopasniji sport na svetu. Po broju smrtnih ishoda od biciklizma su opasniji samo padobranstvo i plivanje, dok je Formula 1, koliko god to čudno zvučalo, daleko bezopasnija. Računajući i test-vožnje i trke, za deset godina poginula su tri vozača.
Na sreću, taj broj ne bi trebalo da se poveća, jer su prognoze lekara po pitanju Jakobsena optimistične, iako je on pri brzini od 70 kilometara na čas udario u zaštitnu ogradu i povredio glavu. Njega je sunarodnik Dilan Grunevegen (27) gurnuo laktom kako bi obezbedio bolji plasman.

Foto: reuters

Polomio sve kosti

Nesportski potez napravio je pakao od života Jakobsenu i njegovoj porodici, ali na sreću, lekari su uspeli da ga stabilizuju. Juče (petak) po podne trebalo je da ga probude iz kome, otkrio je neurolog Pavel Gruenpeter.

- Planirali smo u četvrtak da ga probudimo iz kome, ali ipak nismo hteli da žurimo, pa smo ostavili za petak. Ono što je najvažnije je da Jakobsen nije pretrpeo oštećenje mozga, niti bilo kakvu povredu kičme koja bi mogla da ga ostavi u invalidskim kolicima. Jedino što za sada nije jasno je koliko mu je nervni sistem na licu oštećen. Sve kosti lica i zubi su mu polomljeni - otkrio je juče Gruenpeter.

Šef Jakobsenovog tima Patrik Lefevere organizovao je odmah avion iz Roterdama za Poljsku kako bi roditelji i devojka bicikliste bili uz njega. Takođe, on je istakao da su Grunevegenove namere bile zločinačke i da treba da ide u zatvor.

Grunevegen se izvinio

Dilan Grunevegen se izvinio zbog katastrofe koju je napravio na trci u Katovicama, kad je gurnuo Fabija Jakobsena.
- Osećam se grozno zbog onoga što se desilo. Ne mogu da nađem reči da opišem koliko mi je žao Fabija i ostalih koji su povređeni. Ono što je najvažnije sada je njegovo zdravlje, mislim o tome konstantno - rekao je Grunevegen dan posle incidenta.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija