• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

16.02.2022

18:22

CRNU GORU DRMA KRIMINALNA SPORTSKA AFERA! Nameštali norme za ZOI na trci u Kolašinu? Trener jednog takmičara izneo ŠOK detalje: REKLI SU MU DA USPORI!

AFP/Savo Prelević

Ostali sportovi

CRNU GORU DRMA KRIMINALNA SPORTSKA AFERA! Nameštali norme za ZOI na trci u Kolašinu? Trener jednog takmičara izneo ŠOK detalje: REKLI SU MU DA USPORI!

Podeli vest

Crna Gora je u centru ozbiljnog sportskog skandala. Zbog ozbiljne sumnje da je skijaška trka u Kolašinu krajem decembra nameštena i da su rezultati lažirani kako bi se jedan broj takmičara plasirao na Zimske olimpijske igre, svetski mediji bruje

O tome pišu listovi „Vašington post“ i „La Republika“ koji donose priče da je trka u Crnoj Gori pod istragom Međunarodne skijaške federacije.


Iz Skijaškog saveza Crne Gore tvrde da su bili samo tehnički organizator trke, a predsednica skupštine saveza Vesna Medenica kaže da nema ništa sporno.
Prilog o sumnjivoj trci u Kolašinu emitovan je sinoć u emisiji „Gledajmo se“ na TVCG. Italijanska „La Republika“ piše da je krajem godine umesto širenja olimpijskog duha i porodice tokom trke u Kolašinu došlo do ozbiljnih prevara, čak i sa kriminalnim prizvukom.

 

Rimski list donosi i intervju sa trenerom jednog maloletnog skijaša, koji je pristao da govori samo uz uslov da ostane anoniman. On tvrdi da je njegov takmičar tokom nastupa u Kolašinu dobijao ozbiljne pretnje da mora da “uspori, jer su ovde došli sportisti koji žele da idu na Zimske olimpijske igre”.

Iz međunarodne skijaške federacije su potvrdili da je istraga u toku.

- Imajte na umu da FIS neće komentarisati detalje istrage, uključujući uključene trke i sportiste, dok se ne završi. FIS je obavestio MOK da su rezultati nekih kvalifikacionih takmičenja u alpskom skijanju za Zimske olimpijske igre Peking 2022 koji su održani pod nadležnošću FIS-a - pod istragom. Ova istraga FIS-a mogla bi da dovede do promene kvalifikacione liste za neke kvalifikovane sportiste za Peking 2022. i ne bi mogla da bude završena prije isteka roka za prijavu učešća u Pekingu 2022. Kako ne bi prejudicirao ishod istrage FIS je zatražio od MOK-a da poveća kvotu za alpsko skijanje za četiri. U interesu svih zainteresovanih sportista, MOK je prihvatio zahtev FIS-a i dodelio četiri dodatna kvotna mesta u alpskom skijanju - rekli su nam iz FIS-a. 

Foto: AFP/Savo Prelević

Alpski skijaš sa Jamajke - Benjamin Aleksander

Interesantno je da je predsednik Skijaškog saveza Crne Gore Rajko Kosić kazao da su iznenađeni istragom, iako su predstavnici međunarodne federacije potvrdili da je ona u toku.

Najviše pažnje zbog učešća na kolašinskoj trci su izazvali budući olimpijci - skijaš Benjamin Aleksander iz Jamajke, indijski skijaš Arif Kan I takmičar iz Saudijske Arabije Fajuk Abdi.

Aleksander je bivši londonski di-džej, koji godinama pokušava da se plasira na olimpijske igre. Čak i površan pogled na njegove nastupe pokazuje da se radi o takmičaru prilično siromašnih skijaških kvaliteta. Ništa se bolji utisak ne stiče ni kada se pogledaju indijski i saudijski takmičar.

Dok Vesna Medenica tvrdi da se radi o neargumentovanim tvrdnjama i da crnogorski Savez nije pod istragom međunarodne federacije, crnogorska inspekcija sporta najavljuje da će sve što se dešavalo krajem decembra u Kolašinu, detaljno proveriti.

Foto: printskrin

Vesna Medenica

Glavni sportski inspektor Dalibor Đerić kazao je da će detaljno proveriti o čemu se radi.

- Ako se utvrdi da ima elemenata za sumnju da je počinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti o svemu će biti obavešteno tužilaštvo - rekao je Đerić.

Foto: AFP/Savo Prelević

Trka u Kolašinu pod velom sumnje

 

Iz Uprave za sport kažu da međunarodne konvencije predviđaju ozbiljne kazne ako se utvrdi da je bilo nameštanja rezultata.

Direktor Uprave za sport Marko Begović kaže da nisu imali formalnih obaveštenja o ovom slučaju od FIS. 

- Očekujemo da savez i inspekcija sporta ispitaju slučaj - kazao je Begović. 

U međuvremenu takmičari iz Jamajke, Saudijske Arabije i Indije su zabeležili prve nastupe na ZOI u Pekingu. Kao što se moglo pretpostaviti, daleko od toga da su se i proslavili na veleslalomu. Njih trojica su završili na samom kraju od svih takmičara koji su završili trku. Abdi je završio na 44. mjestu, Kan na 45. mjestu, a Aleksander je bio na 46. mjestu. 

Posebno je bio upečatljiv Alesksanderov rezultat koji je za prvoplasiranim kasnio skoro 38 sekundi.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija