• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: J. P.

27.11.2023

09:00

Sport i majčinstvo idu zajedno! Srpske heroine i supermame na terenu

EPA Images/Starsportphoto

Ostali sportovi

Sport i majčinstvo idu zajedno! Srpske heroine i supermame na terenu

Podeli vest

Srpske sportistkinje osim što su svetske šampionke, one su žene i majke za primer i pokazuju da sport i majčinstvo mogu zajedno! U profesionalnom sportu na desetine primera je da su se žene posle porođaja vraćale na teren i osvajale medalje, a mi vam predstavljamo ko su supermame u srpskom sportu.

Poslednja u nizu srpskih sportistkinja koja se vratila na borilište ubrzo posle porodiljskog odsustva je i tekvondistkinja Milica Mandić. Ona je subotu osvojila zlatnu medalju na prvenstvu Balkana u Sarajevu, i to samo dva meseca nakon porođaja.

Dvostruka olimpijska šampionka nije jedina u našem sportu koja se ubrzo posle porođaja okitila medaljom, jer su to isto učinile i odbojkašice Bojana Drča i Stefana Veljković, košarkašica Jelena Bruks, kao i rukometašica Katarina Tomašević, ali i mnoge strane izvrsne sportistkinje.

Mandić, sada Đuričić, uspela je da samo dva meseca nakon porođaja postane šampionka Balkana u kategoriji iznad 73 kilograma, čime je pokazala da je i dalje kadra da osvaja medalje i beleži vrhunske rezultate. 

Foto: Instagram printscreen

Milica i suprug Marko sa naslednikom

Podsetimo, Milica je posle odbranjenog zlata na Olimpijskim igrama u Pekingu 2021, poručila da se povlači iz tekvonda. Međutim, nakon porođaja u aprilu ove godine Mandićeva se ipak vratila starim navikama. Čak je i njen trener, Dragan Jović, iznenađen kojom brzinom je povratila formu nakon porodiljskog odsustva.
- Kao da nije bila na pauzi. Prošlo je dve i po godine od Tokija i prosto je neverovatno da se posle dva meseca toliko vratila u formu. Ona je bila pravi šok - rekao je Jović. 

Ona nije jedina sportistkinja koja se posle porođaja vratila takmičenju na najvišem nivou i to iznenađujuće brzo.

Odbojkašica Bojana Drča osvojila je zlato sa Srbijom na Svetskom prvenstvu nakon godinu ipo dana od porođaja. Nekada je nosila prezime Živković, a onda se udala za bivšeg košarkaša Crvene zvezde Luku Drču. U januaru 2021. na svet je donela sina Relju, a već u aprilu je potpisala za crveno-bele. U martu je kao kapitenka donela "duplu krunu" Zvezdi, a onda je karijeru nastavila u Rusiji. Trudnoća je mogla da znači kraj njene karijere i nije bila sigurna u povratak.
- Svi su govorili da se život potpuno promeni posle porođaja i nisam mogla da garantujem da ću opet igrati odbojku. Ipak, želja je i dalje tu i vratila sam se. Relja mi je najslađa podrška - rekla je Drča. 

Foto: Starsportphoto

Bojana Drča sa sinom

Njena bivša saigračica iz reprezentacije Stefana Veljković Lisinac porodila se u februaru 2021, a šest meseci kasnije zaigrala na Evropskom prvenstvu u Beogradu. Sa ekipom je stigla do srebrnog odličja.
- Kada sam zaigrala na EP prvi put posle porođaja, imala sam veliku tremu, umalo i da zaplačem. Igrala sam kao Lukina mama, više nisam samo Stefana - emotivna je bila supruga našeg odbojkaša Srećka Lisinca.

Foto: Instagram printscreen

Stefana Veljković Lisinac sa neslednikom

Košarkašica Jelena Bruks, udata je za Amerikanca Dejvida Bruksa, sa kojim je dobila sina Matea u martu 2019. Samo tri i po meseca kasnije po porođaju osvojila je bronzu na Evropskom šampionatu u Beogradu, a Mateo je sa tribina bodrio mamu. Sa njom je bio i tokom priprema, a zanimljivo je da je Jelena trenirala i u devetom mesecu trudnoće, jer je po svaku cenu želela da igra na kontinentalnoj smotri. 
I pre porođaja sam znala da ću sigurno igrati na šampionatu. Suprug i beba su mi dali dodatnu energiju. Mateo mi je na prvom mestu. Sve se prilagođava njemu. Ali sport i majčinstvo idu zajedno kada imaš podršku - kaže Jelena, koja je u međuvremenu završila reprezentativnu karijeru, ali i dalje igra za turski Orduspor.

Foto: Starsportphoto

Jelena Bruks sa sinom tokom EP u Beogradu 2019. godine

Golman rukometne reprezentacije Katarina Tomašević najpre je branila trudna na Evropskom prvenstvu 2010. Porodila se u julu iste godine i rodila sina Petra, a onda 2013. na Svetskom šampionatu u Beogradu sa Srbijom stigla do srebra. U tom timu su bile još dve majke, Ana Kačarević i Sanja Rajović. Tomaševiaeva je 2017. na svet donela i ćerku Jovanu, ali je i posle toga ponovo branila za svoju zemlju.
- Kada se takmičim, deca su sa suprugom. Obilazili su me i na šampionatima, meni je bitno da se viđamo što češće. Prvi porođaj mi je bio carskim rezom i 45 dana kasnije sam počela da treniram - ispričala je Katarina.

Foto: Starsportphoto

Katarina Tomašević sa sinom Petrom

Majčinstvo donosi promene u telu i životnom ritmu, a sportski svet je poznat po zahtevnosti i nemilosrdnoj konkurenciji. Privikavanje na intenzivne treninge i nadmetanja postaje izuzetno teško, ali mnoge žene hrabro prihvataju ovaj izazov. Brojne su sportistkinje koje su se nakon pauze vraćale takmičenjima, a među njima je i čuvena amerčika teniserka Serena Vilijams. Trudna je osvojila Australijan open 2017, a nakon povratka na teren igrala je četiri grend slem finala.

Britanka Pola Redklif počela je ponovo da trči samo 12 dana po rođenju ćerke Isle 2007. godine, da bi par meseci kasnije trijumfovala na Njujorškom maratonu. Golf igračica Katriona Metjuz 2009. godine je postala prva Škotlanđanka koja je osvojila Britiš open, samo 10 nedelja pošto je dobila drugo dete. Viktorija Azarenka, nekada prva teniserka sveta, rodila je sina i odmah potom odlučila da nastavi karijeru.

Njihov podvig ne samo da inspiriše, već naglašava važnost podrške za povratak žena u sport. Kroz predanost, trud i odlučnost, ove sportistkinje dokazuju da majčinstvo ne mora biti prepreka u postizanju sportskih rezultata. Vraćajući se na teren, ne samo da ostvaruju sportske uspehe, već i postavljaju primer hrabrosti i upornosti za sve žene koje sanjaju o povratku sportskoj strasti nakon porođaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija