• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.01.2024

06:00

Na današnji dan: Rođen je "Najveći",  čovek koji je promenio boks, ali i veru

EPA Images

Ostali sportovi

Na današnji dan: Rođen je "Najveći", čovek koji je promenio boks, ali i veru

Podeli vest

Na današnji dan 17. januara 1942. godine u Luisvilu u Kentakiju, rođen je legendarni američki bokser Muhamed Ali.

Pre 82 godine rođena je najveća bokserska legenda, tada pod imenom Kasijus Marseluis Klej Mlađi. Odrastajući u siromašnom delu Amerike još kao dete je pokazao  da nema strah, te je često umeo da se svađa i tuče sa starijim dečacima.

Već sa 12 godina ušao je u svet amaterskog boksa, i to tako zahvaljujući lokalnom policajcu. Naime, jednom prilikom tadašnjem Kasijusu Kleju je ukraden bicikl, a on je policajcu Džou Martinu rekao da želi da prebije lopova. Ovaj mu je rekao da je bolje da se tuče u ringu, što je i učinio, a upravo ga je pomenuti policajac i trenirao u početku. 

Foto: AP PHOTO

Muhamed Ali sa osvojenim olimpijskim zlatom

Njegov talenat i veštine nisu ostale nezapažene, pa je već sa 18 godina dobio priliku da predstavlja Ameriku na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. Postao je olimpijski šampion u poluteškoj kategoriji i zadivio svet.

Iako olimpijski prvak, susretao se sa rasizmom, pa je posle povratka sa OI doživeo veliku neprijatnost. Kasijus Klej je sa medaljom otišao u jedan lokani restoran u njegovom rodnom Luisvilu. Po ulasku u lokal vlasniku mu je rekao da: "Crnci nisu dobrodošli", na šta mu je bokser rekao da samo želi da jede i da je on olimpijski šampion, ali je dobio isti odgovor. iznerviran zbog svega, on se tom prilikom sukobio sa nekoliko njih u lokalu, a po izlasku iz restorana medalju je navodno bacio u reku. 

Foto: AP PHOTO

 

Posle Igara u Rimu odlučio je da zakorači u svet profesionalnog boksa. I nije pogrešio. Razbijao je redom protivnike u ringu, pa je od povratka sa OI, pa do kraja 1963. godine nanizao 19 uzastopnih pobeda, od čega je 15 bilo nokautom. 

Nagrada za dobre rezultate je konačno stigla, kada je dobio poziv da bude prvi izazivač za šampionski pojas. U drugom uglu ringa stajao je aktuelni branilac titule Soni Liston. Posle šest rundi borbe, protivnik se povukao zbog povrede ramena, a Kasijus Klej je postao šampion i to najmlađi sa samo 22 godine. 

Ipak, samo par dana posle osvajanja šampionskog pojasa, Klej Mlađi je šokirao svet odlukom da pređe u islam, zbog čega je svoje ime promenio u Muhamed Ali. 

Foto: AP PHOTO

Muhamed Ali i Soni Liston 1965. godine

U međuvremenu Liston je želeo revanš, na koji je Ali i pristao, pa su 1965. godine ponovo ukrstili rukavice. Meč se završio posle samo 20 sekundi, kada je Ali jednim udarcem "patosirao" rivala. Ipak, i danas mnogi misle da je to sve bilo iscenirano. 

Pored pobeda ređao je kontroverze, pa je 1967. godine priveden zbog ne odlaska u vojsku. On je odbio da bude regrutovan i da ide u rat u Vijetnam ističući da mu to vera ne dozvoljava, zbog čega je uhapšen. Osuđen je, ali nije otišao u zatvor jer je plaćena kaucija, ali su mu oduzete titule, a ostao je i bez bokserske dozvole na tri godine.

Vrhovni sud je posle tri godine prethodnu odluku proglasio nevažećom, pa je Ali mogao da se vrati u ring i nastavi tamo gde je stao. Usledila je zlatna era boksa i ljuto rivalsto velike trojke - Muhameda Alija, Džoa Frejzera i Džordža Formana.

Foto: AP PHOTO

Borba veka protiv Džoa Frejzera 1971. u Njujorku

Upravo je protiv Frejzera imao svoj prvi meč posle trogodišnje suspenzije. Okršaj je bio u čuvenoj dvorani "Medison skver garden" u Njujorku. Prvi put dvojica titula ukrstila su rukavice, bila je to borba veka, posle 15 rundi neumorne borbe, jednoglasnom odlukom sudija pobedio je Frejzer. 

Muhamed je želeo što pre da se revanšira, ali je na to morao da čeka tri godine i dočekao je, te 1974. razbio je protivnika i osvetio mu se za prethodni poraz. Ipak, tu njihovom rivalstu nije bio kraj.  

Foto: AP PHOTO

Muhamed Ali udara Džordža Formana 1974. godine u čuvenoj borbi "Grmljevina u džungli"

Posle trijumfa nad Frejzerom, odlučio je da izazove i Džordža Formana u borbi za šampionski pojas. Čuvena borba "Grmljevina u džungli" desila se u Republici Kongo u kojoj je Ali nokautirao jednog od najžešćih udarača teške kategorije u istoriji boksa.

Forman je važio za favorita, ali je Muhamed u osmoj rundi, posle teške borbe, izveo kombinaciju udaraca, da bi onda desnim krošeom "zakucao" tadašnjeg šampiona za pod. 

Foto: AP PHOTO

Nokautirao Džoa Frejzera 1975. godine u Manili

Posle osvojene titule, Ali je želeo da se obračuna sa starim rivalom, jer su obojica smatrali da nisu završili tuču koji su započeli pre četiri godine. Ovog puta ukrstili su rukavice u Manili na Filipinima, borba je održana u nehumanim uslovima, uz vlagu i 40 stepeni. Vodili su pravi rat, krvarili, da bi Frejzeru u 12. rundi oči od primljenih udaraca bile gotovo zatvorene. Ipak, on nije odustajao, čak je u naredne dve runde bio spuštenih ruku, da bi njegov trener strahujući da će umreti, fizički srečio svog borca da nastavu tuču, posle čega je Ali ponovo slavio. 

Penzionisao se 1981. godine sa učinkom od 56 pobeda (37 nokauta) u 61 borbi, uz osvojeno olimpijsko zlato i tri titule prvaka sveta (1964-1967, 1974-1978, 1978-1979), zbog čega je dobio i nadimak "Najveći". 

Tri godine nakon što je ostavio bokserske rukavice po strani objavio je da boluje od Parkinsonove bolesti. I pored toga borio se za ljudska prava i protiv rasizma. 

Foto: AP PHOTO

 

Pored burnog profesionalnog života, ni privatan nije bio ništa manje zanimljiv. Muhamed Ali se četiri puta ženio, imao je devetoro dece, uključujući i dvoje vanbračne. 

 

Ipak, 3. juna 2016. godine legendarni bokser izgubio je svoju najvažniju životnu bitku u ringu. Teška bolest bila je jača od njega, a na večni počinak ispratile su ga desetine hiljada ljudi. Muhamed Ali tako je ostao upamćen kao jedan od najboljih boksera u istoriji, ali i kao veliki borac za ljudska prava i humanista. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija